بجنورد- ايرنا- مديركل امور عشاير خراسان شمالي گفت: 70 درصد دام پرواري عشاير اين استان در ديگر مناطق كشتار و عرضه مي شود.

محمدرضا قلي پور روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: گوشت توليدي عشاير اين استان كيفيت بالايي دارد اما به علت نبود صنايع بسته بندي، تبديلي و تكميلي و معرفي نشدن مناسب، ارزش افزوده آن نصيب ديگر استانها مي شود.
وي افزود: هم اكنون سالانه 200 هزار راس دام مازاد توسط خانوار هاي عشايري اين استان توليد مي شود كه متاسفانه بدون ايجاد زنجيره ارزش افزوده از استان خارج مي شود.
وي جمعيت دامي اين استان را 2 ميليون راس عنوان كرد و گفت: از اين تعداد افزون بر 700 هزار راس دام مربوط به عشاير استان است كه بعد از پرواربندي وارد چرخه صنايع تبديلي نمي شود.
قلي پور به كشتارگاه صنعتي استان نيز اشاره كرد و گفت: تلاش شد اين واحد تبديلي در اختيار تشكل هاي عشايري قرار گيرد و رايزني هايي نيز انجام شد اما اين مركز در مزايده به بخش خصوصي واگذار شد.
وي با تاكيد بر ضرورت مديريت دام مازاد عشاير توسط تشكل هاي اين بخش، افزود: اكنون غرفه هايي در تهران براي فروش گوشت دام عشاير فعال شده كه توليدات عشاير استان را با قيمتي مناسب به فروش مي رساند كه اين اقدامات بايد گسترش يابد.
مديركل امور عشاير خراسان شمالي گفت: عشاير اين استان با توليد سلانه هزار و 500 تن گوشت، هشت درصد گوشت قرمز عشاير كشور و 25 درصد گوشت قرمز استان را توليد مي كنند.
وي گفت: عشاير اين استان به لحاظ جمعيتي در رده 15 و در بخش توليد فراورده هاي دامي در رده 12 كشور قرار دارد.
مديركل امور عشاير خراسان شمالي با اشاره به كاهش 50 درصدي ضريب خوراك دام عشاير اين استان، گفت: ميزان مصرف خوراك دام عشاير براي توليد هر كيلوگرم گوشت 10كيلوگرم بود كه اكنون به پنج كيلوگرم رسيده است.
قلي پور، يكي از دلايل اين امر را اجراي برنامه هاي اين اداره در خصوص جايگزيني خوراك نوين دام به جاي موارد سنتي آن عنوان كرد.
به گزارش ايرنا هم اكنون در طرح زنجيره توليد عشاير به ازاي مصرف هر پنج كيلوگرم علوفه يك كيلوگرم گوشت قرمز توليد مي شود.
وي بر اجراي طرح زنجيره توليد گوشت قرمز تاكيد و بيان كرد: هم اكنون با اجراي اين طرح بيشتر دامداران عشاير از كنسانتره براي تغذيه دام خود استفاده مي كنند.
قلي پور افزود: پارسال 172 ميليارد ريال تسهيلات براي اجراي طرح پرواربندي دام به عشاير پرداخت شد كه با روشهاي جديد و به كارگيري شيوه مناسب تغذيه، هزينه توليد 50 درصد كاهش يافت.
پنج هزار و 350 خانوار عشايري خراسان شمالي بيش از 700 هزار راس دام سبك در اختيار دارند.
هم اكنون عشاير خراسان شمالي با جمعيتي بيش از 30 هزار نفر در قالب 2 ايل زعفرانلو و شادلو و ‎ 38طايفه با شيوه هاي سنتي كوچرو و نيمه كوچرو در اين استان كوچروي مي كنند.
3007/5132