به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري مديكال نيوز، ويتامين D كه گاهي ويتامين آفتاب ناميده مي شود، براي حفظ و تراكم استخوان ها ضروري است و علاوه بر تقويت سيستم ايمني و سيستم قلب و عروق، بر عملكرد غدد درون ريز نيز موثر است.
از طرفي تحقيقات قبلي نشان مي دهد كمبود ويتامين D خطر ابتلا به فشار خون را افزايش داده و بر ترشح انسولين در بيماران مبتلا به ديابت اثر منفي دارد.
محققان به تازگي تاثير ويتامين D بر سلامت مغز و سيستم اعصاب را مورد بررسي قرار دادند. يك مطالعه نشان مي دهد كمبود ويتامين D احتمال بروز اسكيزوفرني را افزايش مي دهد. مطالعات ديگر ارتباط كمبود ويتامين D و كاهش عملكرد شناختي در جوندگان را نشان مي دهد.
مطالعات اخير محققان دانشگاه كويينزلند در استراليا نشان مي دهد كمبود ويتامين D بر عملكرد مغز تاثير مستقيم دارد.
در اين مطالعه همچنين آمده است منيزيم در تعيين ميزان توليد ويتامين D در بدن موثر است.
براي مطالعه بيشتر محققان موش هاي سالم را به مدت 20 هفته از ويتامين D محروم كردند. نتايج نشان داد اين موش ها پس از بيست هفته در يادگيري موارد جديد مشكل داشتند، از طرفي اسكن مغزي نشان داد شبكه پري نورال (perineuronal) در هيپوكامپ اين جوندگان كاهش مي يابد. هيپوكامپ ناحيه اصلي مربوط به حافظه در مغز است. شبكه هاي پري نورال براي نورون ها نقش محافظ و داربست را ايفا مي كنند و ارتباط نورون ها را با يكديگر تثبيت مي كنند. در ادامه اين مطالعه آمده است كمبود ويتامين D شبكه پري نورال را در معرض تخريب قرار مي دهد و به اين طريق بر سلامت و عملكرد مغز تاثير مي گذارد. اين يافته مي تواند در توسعه روش هاي درماني جديد بيماري هاي عصبي موثر باشد.
به تحقيقات بيشتري در زمينه ارتباط ويتامين D و عملكرد مغز نياز است
بر اساس اين مطالعه بيش از يك ميليارد نفر در سراسر جهان به كمبود ويتامين D مبتلا هستند.نتايج اين مطالعه در نشريه Neurosciences منتشر شده است
علمي (6)**9259**1440
تاریخ انتشار: ۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۹
تهران – ايرنا – نتايج مطالعات جديد محققان نشان مي دهد كمبود ويتامين D محافظ سلول هاي عصبي را تحت تاثير قرار مي دهد و از اين طريق بر سلامت و عملكرد مغز موثر است.