سبزوار- ایرنا- معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر كشور گفت: بیانیه گام دوم انقلاب راهبرد و گفتمان جدیدی در توسعه شهرها با معماری ایرانی اسلامی دارد لذا حركت در این مسیر تحولی بزرگ به سوی شهرها با نمایش تاریخ، هویت، اصالت و شكوه گذشته است.

مهدی جمالی نژاد روز پنجشنبه در 'همایش ملی بررسی تجارب بازآفرینی شهری در محله ها و محدوده های هدف ایران' در سبزوار افزود: در پنجمین دهه پنجم انقلاب اسلامی و آغاز چله دوم انقلاب رویكرد شهرها به لحاظ معماری، میراث فرهنگی و معنوی به سمت شهرهای ایرانی اسلامی می باشد و بر این اساس حركتی نو در شورای انقلاب فرهنگی برای تبدیل معماری شهرها آغاز شده است.
وی ادامه داد: 110 سال از عمر كاری شهرداریها در ایران می گذرد اما با وجود اقدامات و اجرای طرحهای مختلف هنوز مشكل و معضلات كلانشهرها برطرف نشده كه رفع آن نیازمند تغییر رویكردها است.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریها گفت: ایجاد شهرهای بانشاط ، پویا و با كیفیت زندگی بالا با عناصر ایرانی اسلامی نیاز به ارتباط نزدیك و مستمر مردم، مدیران شهری و مسئولان دستگاههای مختلف دارد.
وی مبنای توسعه شهرها را تاكنون 'كالبدی، فیزیكی، سخت افزاری و سازه ای' توصیف و بیان كرد: برای ایجاد نشاط و شادابی در فضاهای شهری باید به شهرها به عنوان موجود زنده نگاه كرد.
جمالی نژاد به هزار و 279 شهر و 37 هزار دهیاری در سطح كشور اشاره و بیان كرد: شهرها و روستاها می بایست با توجه به بوم و هویت خود توسعه یافته و برنامه ریزی در این چارچوب بر مبنای شاخصهای توسعه هر منطقه باشد. تاكنون در امر توسعه شهرها بیشتر به سمت آزمون و خطا رفته ایم اما نیازمند نگاهی جدیدی در حوزه بازآفرینی شهری هستیم كه در دولت تدبیر و امید نگاه بازگشت به گذشته به لحاظ هویتی پیگیری می شود.
وی افزود: حركت به سوی بازآفرینی مناطق شهری نیازمند مقدماتی است كه باید پس از بازاندیشی و بازخوانی این اقدامات آغاز شوند. برای اجرای طرح بازآفرینی شهری 137 قطعه زمین به مساحت دو میلیون مترمربع در سطح كشور شناساسی شده است. از این میان كه 86 قطعه با مالكیت دولتی، 41 قطعه با مالكیت شهرداری و 10 قطعه غیر دولتی هستند. همچنین پنج هزار و 438 طرح مسكن در دست اجرا می باشد و تاكنون شش هزار 371 واحد مسكونی ساخته شده اند.
معاون وزیر كشور ادامه داد: مقاومت دستگاههای اجرایی برای واگذاری زمینهای مالكیت دولتی، فقدان اطلاع كافی سرمایه گذاران بخش خصوصی و منع صدور پروانه برای زمینها برخی از مشكلات حوزه بازآفرینی شهری در سطح كشور هستند.
فرماندار سبزوار نیز در 'همایش ملی بررسی تجارب بازآفرینی شهری در محله ها و محدوده های هدف ایران' گفت: بازآفرینی مناطق شهری یكی از رویكردهای دولت تدبیر و امید می باشد كه در آن توانمندسازی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جایگزین مداخلات كالبدی شده است.
احمد برادران افزود: ستاد بازآفرینی سبزوار به عنوان نخستین شهر كشور سال 1393 تشكیل و پس از آن ظرف سه سال با هم افزایی نهادهای مختلف شهری و مشاركت جوامع محلی 114 اقدام بازآفرینی شهری در محلات هدف سبزوار تعریف شد.
وی ادامه داد: با استفاده از ظرفیت مشاركت مردمی، كنشگران اجتماعی محلات و سازمانهای مردم نهاد اقدامات عمران شهری، ساخت بوستان، مدرسه ابتدایی، كمربندی، پایگاه بهداشت، ایجاد كتابخانه و مهدهای كودك در مناطق هدف سبزوار اجرا شده است.
رئیس اداره بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری سبزوار نیز در این همایش گفت: سبزوار به عنوان دومین شهر خراسان رضوی پس از مشهد با پدیده حاشیه ‌نشینی روبرو است چنانكه 20 درصد مساحت و 33 درصد جمعیت این شهر در محلات هدف بازآفرینی سكونت دارند.
مهدی برزویی افزود: موضوع بازآفرینی در محلات هدف سبزوار از سال 1394 آغاز شد و تاكنون107 اقدام در محلات هدف این شهر با همكاری دستگاههای مختلف اجرا شده است. در گام دوم بازآفرینی محلات هدف شهر سبزوار 70 برنامه محوری مشخص شده و در دستور كار قرار دارد.
شهر سبزوار سه هزار و 754 هكتار وسعت دارد. 800 هكتار از این گستره سكونتگاه غیررسمی و 186 هكتار آن بافت فرسوده است.
'همایش ملی بررسی تجارب بازآفرینی شهری' با همكاری شركت بازآفرینی شهری ایران، اداره كل راه و شهرسازی خراسان رضوی، سازمان شهرداریها و امور شهری و شوراها، استانداری خراسان رضوی، ستاد بازآفرینی، فرمانداری و شهرداری سبزوار برپاشده است.
سبزوار در فاصله 230 كیلومتری غرب مشهد قرار دارد.
8145/7495/1858