تهران - ايرنا - كارشناسان با تاكيد بر لزوم تشكيل بانك اطلاعاتي از موارد ابتلا به سرطان خاطر نشان كردند، تشخيص سرطان در مراحل اوليه ميزان اثربخشي درمان را افزايش و هزينه ها را به شدت كاهش مي دهد.

به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار علمي ايرنا از بنياد مصطفي(ص)' ، اولين پنل در دومين روز از پنجمين نشست تبادل تجربيات علم و فناوري (STEP) در كشورهاي اسلامي در دانشگاه كراچي پاكستان با نام چالش هاي فعلي و منابع در دسترس براي درمان سرطان اختصاص داشت.
اين پنل به رياست پروفسور عادل النگر، رئيس مركز سرطان سر و گردن بيمارستان اندرسون تگزاس آمريكا برگزار شد.
وي در معرفي موضوعات مطرح در اين پنل گفت: در موضوع سرطان با دو مساله متفاوت پيشرفت ها و چالش ها روبرو هستيم.
پروفسور النگر در ادامه ضمن برشمردن پيشرفت ها افزود: دستاوردها در تشخيص، تشكيل بانك بافت در بسياري كشورها ، توليد و توسعه زيست داروها و زيست نشانگرها از جمله اين پيشرفت ها است.
وي چالش ها را پيچيده تر شدن انواع سرطان ها و تامين منابع مورد نياز تحقيقات دانست و گفت: بسياري از انواع سرطان ها امروز به مرحله بعضي بيماري هاي غيرواگير مانند ديابت رسيده كه قابل درمان نيست، ولي مي توان آنها را كنترل كرد يا با پيشرفت بيماري داروهاي جديدي براي بيمار يافت كه به معناي هزينه بيشتر است.

*** بيش از 30 درصد موارد ابتلا به سرطان قابل پيشگيري است
در ادامه دكتر هدي عمر بسلام، استاد دانشگاه عدن در مورد تاريخچه سلامت و راهبردهاي كنترل سرطان صحبت كرد.
وي با استناد به مطالعه موردي در كشورهاي با درآمد كم و متوسط گفت: با اينكه تصور مي شود سرطان جزء بيماري هاي كشورهاي توسعه يافته است، اما اين طور نيست. آمار سازمان بهداشت جهاني نشان مي دهد فقط در سال 2018 حدود 18 ميليون نفر در جهان براي اولين بار مبتلا به سرطان تشخيص داده شدند كه دو سوم اين جمعيت در كشورهاي در حال توسعه زندگي مي كنند. همچنين مرگ و مير ناشي از سرطان در كشورهاي توسعه يافته 30 درصد و در كشورهاي در حال توسعه 70 درصد است.
بسلام افزود: بيش از 30 درصد از موارد سرطان قابل پيشگيري است؛ در حالي كه بر اساس آخرين آمار سازمان بهداشت جهاني سالانه 8 تا 10 ميليون نفر بر اثر ابتلا به اين بيماري جان خود را از دست مي دهند.
وي با تاكيد بر تدوين برنامه مبارزه با سرطان اظهار داشت: اين برنامه ها بايد با هدف پيشگيري از سرطان و تشخيص زود هنگام تدوين و اجرا شوند.
بسلام راهبردهاي برنامه مبارزه با سرطان را تشخيص اوليه، افزايش آگاهي مردم، معاينات مستمر و تاسيس مراكز جامع درمان سرطان بيان كرد.

*** ضرورت ثبت و گزارش دهي موارد ابتلا به سرطان
پروفسور تيتر ديميرر، مدير كارگروه سرطان در آكادمي علوم تركيه نيز در اين پنل بر ضرورت آگاهي رساني جوامع مختلف براي تشخيص سريع تر سرطان تاكيد كرد.
وي افزود: امروزه بسياري از منابع براي درمان سرطان هزينه مي شود؛ در حالي كه تشخيص از اهميت زيادي برخوردار است.
ديميرر بر فقدان آمار دقيق در منطقه جنوب غرب آسيا اشاره كرد و گفت: اين كشورها آمار موارد ابتلا به سرطان جديد را ارائه نداده اند؛ به همين دليل به سختي مي توان به نتيجه اي جامع در مورد دلايل و راهكارها مبارزه با سرطان در اين منطقه رسيد.

*** تشخيص زودهنگام سرطان و تشكيل بانك آماري
در پايان دكتر النگر در نتيجه گيري اين نشست بيان داشت: درمان سرطان در مراحل دوم و سوم حتي براي كشورهاي ثروتمند نيز دشوار است و هزينه هاي زيادي را به فرد و نظام بهداشت و درمان تحميل مي كند.‌
وي افزود: بنابراين بايد معاينات دوره اي و مستمر براي تشخيص اوليه بيماري در دستور كار قرار گيرد.
النگر بر ضروت گزارش دهي و ثبت آمار موارد ابتلا به سرطان در هر كشور تاكيد كرد و گفت: بايد بدانيم موارد ابتلا به سرطان بر اساس ميزان موارد ابتلا به هر نوع سرطان چيست و آيا بيمار درمان شده يا بيماري تحت كنترل است، همه اين موارد به بهبود وضعيت مبارزه با سرطان كمك مي كند.
پنجمين دوره نشست تبادل تجربيات علم و فناوري (STEP) در كشورهاي اسلامي، در زيرشاخه هاي بيماري هاي واگير و غيرواگير در حوزه سلامت با موضوعات پيشگيري، تشخيص و درمان 8 تا 11 اسفند در دانشگاه كراچي در حال برگزاري است.
يكي از فعاليت هاي كليدي پنجمين نشست تبادل تجربيات علم و فناوري (STEP) در كشورهاي اسلامي، تاكيد بر نقش دانشمندان زن جهان اسلام در توسعه علم و فناوري و حضور پررنگ آنان در اين دوره از نشست استپ خواهد بود.
اين دوره از نشست استپ، به بررسي چالش هاي جهان اسلام در حوزه سلامت مي پردازد و تازه ترين رويكردها و دستاوردهاي دارويي براي مواجه با اين چالش ها در آن بررسي مي شود.
در حاشيه برگزاري پنجمين نشست تبادل تجربيات علم و فناوري (STEP) در كشورهاي اسلامي، سومين نمايشگاه آشنايي صنايع با دستاوردهاي دانشمندان جهان اسلام نيز برپا مي شود و شركت ها و سرمايه گذاران، همراه مهندسان و دانشمنداني كه در توليدات و خدمات جديد، موفقيت هايي را كسب كرده اند، در اين نشست چهار روزه با يكديگر ديدار خواهند كرد. نشست ايسا هم زمان با نشست استپ در دانشگاه كراچي ادامه خواهد داشت.
نشست تبادل تجربيات علم و فناوري (STEP) در كشورهاي اسلامي، فرصتي خواهد بود تا دانشمندان كشورهاي اسلامي و محققان جهان اسلام با يكديگر ديدار كرده و دستاوردها و تجربيات موفق خود را براي يكديگر و همچنين دانشمندان جوان به اشتراك بگذارند.
علمي 9014**1584