زهرا عبداللهی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: نمك در افزایش فشارخون بسیاری از افراد تاثیر دارد، در كشور ما متوسط مصرف نمك حدود 10 تا 12 گرم برآورد شده در حالی كه میزان استاندارد جهانی، مصرف كمتر از پنج گرم در روز است.
وی اظهار داشت: محدود كردن مصرف نمك، می تواند فشارخون را تا حدی پایین بیاورد، كاهش مصرف سدیم علاوه بر كنترل فشارخون بالا، سبب پیشگیری از ابتلا به این بیماری نیز می شود.
عبداللهی ادامه داد: برخی افراد به صورت ژنتیكی مستعد ابتلا به فشار خون بالا بر اثر مصرف نمك یا سدیم اضافی هستند، احتمال ابتلا به این بیماری همچنین در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن كلیه یا دیابت و كسانی كه یك یا هر دو والدین آنها مبتلا به فشارخون بالا هستند.
وی تصریح كرد: فشارخون بالا علل ارثی و محیطی دارد و لازم است از دوران كودكی با اصلاح شیوه زندگی و پیروی از رژیم غذایی سالم و فعالیت جسمی مداوم برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه اقدام شود.
مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تاكید كرد: فشارخون همه افراد باید از سه سالگی به بعد به طور دوره ای اندازه گیری شود، حتی فشارخون بالا در حد خفیف نیز پرعارضه است و پیشگیری و كنترل آن باعث سلامتی و زندگی طولانی تر با كیفیت بهتر می شود.
به گفته عبداللهی، پروتئین های حیوانی مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و پنیر اگر به صورت دودی تهیه شوند، میوه و سبزی ها، اگر در تهیه آنها از آب نمك استفاده شده باشد مانند انواع شوری و ترشی از میزان سدیم بالایی برخوردار هستند.
وی افزود: برخی سبزی ها نیز به طور طبیعی حاوی سدیم بالایی هستند كه به چغندر، هویج، كلم پیچ، اسفناج، كرفس، شلغم و انواع كلم ها می توان اشاره كرد.
این مقام مسئول در وزارت بهداشت، اضافه كرد: دسرها، سس های سالاد آماده، سس سویا، زیتون و خردل و تمام سوپ های آماده كه خریداری می شوند، سدیم بالایی دارند. چوب شور، ذرت، چیپس سیب زمینی و مغزهای شور از جمله موادی هستند كه باید در مصرف آنها دقت كرد به ویژه افرادی كه دچار فشار خون بالا هستند، باید میزان مصرف مواد غذایی یاد شده را محدود كنند.
وی گفت: در افراد مبتلا به فشارخون بالا، مصرف مقادیر كافی مواد غذایی حاوی پتاسیم از حملات مغزی جلوگیری می كند، بسیاری از پژوهش ها نشان داده كه پتاسیم در پیشگیری و درمان پرفشاری خون موثر است.
عبداللهی افزود: در حین فرآوری مواد غذایی در كارخانه های صنایع غذایی، غذا چند مرحله را طی می كند و در طی این پروسه ها به تدریج پتاسیم خود را از دست داده و نمك به آن افزوده می شود، در نتیجه نسبت پتاسیم به سدیم آن به شدت كاهش می یابد.
وی تاكید كرد: برخی داروهای افزایش دهنده ادرار كه در درمان فشارخون بالا به كار می روند، نیز باعث دفع پتاسیم می شوند افرادی كه از این قبیل داروها استفاده می كنند، باید در برنامه غذایی خود از منابع غذایی با پتاسیم بیشتر همچون میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات استفاده كنند.
عبداللهی خاطرنشان كرد: منیزیم در تنظیم فشار خون نقش مهمی را ایفا میكند، رژیم های غذایی كه حاوی مقدار زیادی سبزی و میوه باشند، منیزیم و پتاسیم را در حد كافی تامین كرده و باعث كاهش فشار خون بالا می شوند.
وی ادامه داد: فعالیت فیزیكی نیز می تواند به طور غیرمستقیم به پیشگیری از فشارخون بالا كمك كند، فعالیت های هوازی مانند ورزش و فعالیت هایی كه زمان انجام آنها نسبتا طولانی تر است، از طریق كنترل وزن باعث كاهش فشارخون می شوند.
به گفته عبداللهی، افرادی كه فعالیت ورزشی منظم دارند، ممكن است برای كنترل پرفشاری خون خفیف نیازی به مصرف دارو نداشته باشند، هر چه فشارخون بالاتر و فعالیت قبلی فرد كمتر باشد، احتمال اینكه انجام فعالیت جسمی مناسب، سبب كاهش فشارخون شود، بیشتر خواهد بود.
وی افزود: فعالیت هوازی استقامتی مانند پیاده روی تند روزمره می تواند به چندین روش باعث تضمین سلامت قلب و عروق شود. چنین فعالیتهایی قلب و رگهای خونی را تقویت كرده، بافت چربی بدن را به بافت عضلانی تغییر داده، حجم اكسیژن انتقال یافته از قلب به بافت ها در هر ضربه را افزایش و ظرفیت كار قلب را كاهش می دهد. همچنین وضعیت هورمونی بدن را به نحوی تغییر میدهد، كه باعث كاهش فشارخون شده، مایعات بدن را دوباره پخش كرده و سبب تسهیل انتقال خون در سرخرگ های محیطی می شود.
اجتمام*9022*1834** 9053
تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۱
تهران- ایرنا- مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: میزان مصرف نمك در میان ایرانیها 2 برابر بیشتر از استاندارد جهانی است و این درحالی است كه مصرف زیاد نمك افراد را بهویژه در بالای 50 سال، مستعد ابتلا به فشار خون بالا میكند.