كابل - ایرنا - رئیس جمهوری افغانستان پس از تعدیل قانون انتخابات كشورش كه 23 بهمن ماه اعمال شد ، اعضای سابق كمیسیون های انتخابات را بركنار و روز گذشته بر اساس قانون جدید 14 تن دیگر را برای هدایت این كمیسیون ها انتخاب كرد كه این تغییرات بروز چالش های تازه ای را نمایان می كند.

به گزارش ایرنا، «محمد اشرف غنی » رئیس جمهوری افغانستان در اواخر بهمن ماه طرح تعدیل قانون انتخابات كشورش را نهایی كرد و گفته می شود كه 30 مورد تعدیل را بر این قانون اعمال كرده كه از جمله این تعدیل ها شیوه انتخاب اعضای كمیسیون ها مستقل انتخابات است.
غنی ، هم زمان با اعلام تصمیم خود برای تعدیل قانون، اعضای سابق كمیسیون های انتخابات و رسیدگی به شكایت انتخاباتی را كه در روند برگزاری انتخابات گذشته مجلس این كشور كه در مهر ماه امسال برگزار كردند و در پی آن افغانستان را با چالش های متعددی در حوزه صحت و سلامت انتخابات روبرو كردند ، بركنار و آنها را به دادستانی معرفی كرد.
با توجه به بازخوردهای ناشی از بركناری اعضای قبلی كمیسیون های انتخابات و در پیش رو بودن انتخابات ریاست جمهوری در تیر ماه سال آینده ، اعضای جدید كمیسیون انتخابات افغانستان با چالش های بزرگی روبرو هستند.
مهمترین آنها این است كه در ماده سیزدهم قانون جدید انتخابات افغانستان ، درباره نحوه انتخاب اعضای كمیسیون آمده است كه هر حزب سیاسی ثبت شده در وزارت دادگستری ، یك نامزد و همچنین، نهادهای جامعه مدنی مرتبط به انتخابات فهرست 15 نفری از اشخاص واجد شرایط را معرفی كنند كه باید حداقل پنج تن از آنها از جامعه بانوان باشد.
قانون تصریح كرده است كه اعضای كمیسیون انتخابات و شكایات انتخاباتی و دبیران هر دو كمیسیون از میان این افراد را همراه با اسناد مربوط ، بین 7 روز به منظور تعیین اعضا به رئیس جمهوری اسلامی افغانستان ارائه می ‌نمایند.
رئیس جمهوری ، پس از اعلام بركناری اعضای سابق كمیسیون انتخابات كه متهم به تقلب و فساد گسترده در انتخابات مجلس بودند، بر اساس قانون تعدیل شده جدید به احزاب سیاسی و جامعه مدنی افغانستان یك هفته مهلت داد تا افراد خود را برای انتخابات اعضای جدید كمیسیون های انتخاباتی معرفی كنند.
نهادهای مدنی و احزاب سیاسی افغانستان طی هفته گذشته فهرست 80 تن از جمله 9 زن را برای ریاست جمهوری فرستادند تا از بین این افراد با روش بیان شده ، 14 تن را برگزیند.
دیروز جمعه با حضور 18 تن از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال 1398 افغانستان ؛ روند انتخاب اعضای جدید كمیسیون های انتخابات انجام شد كه هر یكی از نامزدان طرح ها و سطح آموزش خود را برای نامزدان و رئیس جمهوری برای احراز پست عضویت در كمیسیون ها معرفی كرد و در آخر رای گیری شد .
با رای گیری روز گذشته 14 تن كه بیشترین آراء را به خود اختصاص دادند كه قرار است با در نظر گرفتن سهمیه بندهای قومی و جنسیتی امروز یا فردا رئیس جمهوری افغانستان اعضای جدید را بصورت رسمی به عنوان مسئولان جدید كمیسیون های انتخاباتی معرفی كند.
در رای گیری دیروز «سیدعصمت الله مل»، «مولاناعبدالله»، «محمد قاسم الیاسی»، «اورنگ زیب»، «مسافر قوقندی»، «حواعلم نورستانی»، «حبیب الرحمان ننگ»، «محمدیونس طغرا»، «چمن شاه اعتمادی» ، «محمد ذاكر ذكی»، « محمد حنیف دانشیار»، «زهره بیان شینواری» و «سید قطب الدین رویدار» بیشترین آراء را به خود اختصاص دادند و قرار است تا فردا بصورت رسمی بعنوان اعضای جدید كمیسیون معرفی شوند.
با معرفی رسمی اعضای جدید كمیسیون انتخابات، كارهای باقی مانده انتخابات مجلس و روند آمادگی برای انتخابات ریاست جمهوری سال 1398 كه قرار است در 28 تیر ماه برگزار شود ، دنبال می شود.
البته با توجه به سابقه ذهنی كه در افكار عمومی بابت عملكرد گذشته كمیسیون مستقل انتخابات باقی مانده است ، كمیسیون باتركیب جدید با چالشی مهم در روند اعتماد سازی روبرو است .
چالش بزرگ كمیسیون های انتخابات ناشی از انتخابات ریاست جمهوری سال 1393 است كه در آن دو تیم پیشتاز به رهبری «محمد اشرف غنی» و «عبدالله عبدالله» یكدیگر را متهم به تقلب گسترده كردند و نهایت كار با مداخله وزیر وقت خارجه آمریكا به تشكیل دولت وحدت ملی كشید كه ساختاری خارج از چارچوب قانون اساسی این كشور دارد.
هر دو تیم پیشتاز دولت مشترك به نام دولت وحدت ملی تشكیل دادند و تعهد كردند كه كمیسیون انتخابات را به شكل اساسی اصلاح خواهند كرد اما این اصلاحات طولانی شد تا دیروز كه بالاخره اعضای جدیدی را برای كمیسیون انتخاب شدند .
انتخابات مجلس افغانستان كه با سه سال تأخیر در 28 و 29 مهر ماه امسال در 32 استان از میان 34 استان برگزار شد، بر اساس ادعاهای صورت گرفته، تقلب گسترده ای را در روند انتخابات، كم كاری كمیسیون ها در حساب آراء و نتیجه بررسی داشت كه باعث شد اعضای سابق بر كنار و به دادستانی معرفی شوند.
اكنون بیش از چهار ماه از زمان برگزاری انتخابات مجلس گذشته است ، تاكنون از جمله 250 نماینده مجلس حدود 80 تن از نمایندگان اعتبار نامه خود را گرفته اند و افراد باقی مانده از استان های مختلف از جمله كابل پایتخت افغانستان در بلا تكلیفی بسر می برند.
با شروع كار افراد جدید كمیسیون باید نمایندگان باقی مانده نیر اعتبار نامه گرفته و راهی مجلس شوند تا كار خود را آغاز كنند، هر چند ظاهر این كار ساده به نظر می رسد اما اجرایی شدن آن آسان نیست زیرا هزاران نامزد انتخابات مجلس مدعی برنده شدن هستند و رشوه گیری، فساد مالی و حتی اخلاقی نیز علیه اعضای سابق كمیسیون تمامی نتایج را تحت شعاع خود قرار داده است.
این تنها كار اعضای جدید كمیسیون های انتخاباتی نیست كه بتازگی وارد این میدان می شوند و تجربه ای در این بخش هم ندارند، آمادگی برای انتخابات ریاست جمهوری هم در میان ناامنی گسترده و بی اعتمادی مردم در برابر كمیسیون قرار دارد كه خروج از چالش ها آزمونی سخت برای اعضای جدید كمیسیون با توجه به شرایط در حال تغییر افغانستان است.
آساق*291**1663**