تهران- ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس می گوید: نشانه شناسی به عنوان علمی كه به مطالعه نظام مند شرایط تولید، دریافت نشانه ها و همچنین معنای آنها می پردازد، از توجه به مسائل اجتماعی و كنش های دخیل در بهبود آنها غافل نمانده است.

به گزارش روز شنبه خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، حمیدرضا شعیری در همایش بین المللی «نشانه شناسی مسائل و كنش های اجتماعی» اظهار كرد: نشانه‌شناسی اجتماعی را باید نتیجه گفت‌و‌گو بین نظریه‌هایی دانست كه در طول یك قرن، جهان نشانه و معنا را تحت تأثیر خود قرار داده‌اند.
وی در این همایش اجتماعی كه به همت انجمن زبان شناسی ایران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و همچنین حلقه نشانه شناسی تهران در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار شد، افزود: در حقیقت نشانه‌شناسی اجتماعی دلالت بر بلوغ نشانه‌شناسی دارد؛ چراكه از وقتی كاربردشناسی به حوزه مطالعات نشانه و معنا نفوذ كرد و مطالعه موقعیت شركای گفتمانی جای مطالعه جمله و ساختارهای بسته زبانی را گرفت، نشانه شناسی نیز رشد یافت.
دبیر علمی همایش تصریح كرد: به‌تدریج شرایط تولید گفتمان، كنش‌های گفتاری، تعاملات نشانه معنایی، نیت گفتمانی، ارزش های اخلاقی، نگرش های بین‌رسانه‌ای، گفتمان و نشانه‌های حایلی (جداكننده) هر روز بیشتر در مطالعات جهان نشانه‌ها وارد شد تا امروز بتوان ادعا كرد كه نشانه‌شناسی به بلوغی كه باید رسیده است.
در ادامه پروفسور اریك لاندوفسكی، دیگر سخنران این همایش نیز ضمن مروری بر سیر تحول نشانه شناسی، به تبیین جایگاه نشانه شناسی امروز و همچنین چهار نظام معنایی خود پرداخت.
وی اظهار كرد: الگوی نظام های معنایی و تعاملی شامل برنامه مداری، مجاب سازی، تصادف و تطبیق هستند. نظام معنایی نخست با عنوان كنش شناخته شده و هدف آن معنا سازی است. نظام تعامل اثرگذار نیز كه در آن مجاب سازی صورت می گیرد، به عنوان نظام معنایی دوم شناخته می شود.
این جامعه شناس افزود: نشانه شناسی سوم ابعاد سیاسی و فلسفی دارد و ابزاری جهت تحلیل مسائل سیاسی به شمار می رود و سپس بعد حسی وارد می شود؛ در این مرحله معنا قابل پیش بینی نیست.
وی گفت: در نظام چهارم تجربه زیسته و حضور وارد شده و در شكل گیری معنا دخالت می كند.
اریك لاندوفسكی نشانه شناس و جامعه شناس مطرح فرانسوی و سردبیر سابق مجله بین المللی نشانه شناسی حقوقی و مدیر مركز تحقیقات نشانه شناسی اجتماعی در سائوپائولوی برزیل است. وی در حال حاضر استاد دوره های نشانه شناسی در دانشگاه ویلنیوس لیتوانی است كه در ایران با آثار مرتضی بابك معین معرفی شده است.
در این همایش دو روزه در مجموع 56 مقاله به شكل سخنرانی و 6 مقاله نیز به صورت پوستر ارائه شد.
آداب اجتماعی، مهاجرت، هویت، تعاملات فرهنگی، فضای شهری، محیط زیست، بحران های اجتماعی و مد و پوشاك از جمله موضوع های مقالات ارائه شده در این همایش بود.
در پایان این مراسم، ضمن پخش كلیپی از فعالیت های 15ساله حلقه نشانه شناسی تهران، كتاب 'چكیده مقالات همایش' نیز در اختیار شركت كنندگان قرار گرفت.

**9484**1601**