تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۱

سمنان- ایرنا- مردم در هفته های پایانی سال با مشكلات افزایش قیمت و تهیه گوشت قرمز و مرغ دست به گریبان شده اند، به نظر می رسد رفع این مشكل به حذف دست های دلالان و واسطه های سودجو، برنامه ریزی ملی و نظارت جدی گره خورده است.

به گزارش ایرنا، در هفته های گذشته به دلیل گرانی گوشت قرمز گرم، مردم به خرید گوشت مرغ و قرمز منجمد روی آورده اند، اما توزیع نامناسب هر نوع گوشت گرم و منجمد موجب نارضایتی هایی شده است.
طبق آمارها، نیاز سالانه كشور به گوشت قرمز نزدیك یك میلیون تُن است كه 85 درصد آن از محل تولیدات داخلی و 15 درصد آن از محل واردات تامین می شود.
كشور روزانه به حدود 2 هزار و 630 تُن گوشت نیاز دارد و این در حالیست كه میزان تولید كشور روزانه یك هزار و 800 تن بوده و كشور با كسری گوشت روزانه 830 تن مواجه است.
براساس آمار، شهروندان سمنان با 14 كیلوگرم مصرف سالانه گوشت در سال، بعد از استان های خراسان شمالی و یزد، بالاترین سرانه را در كشور دارند و این آمار خود گواه ضرورت توجه به تامین گوشت و رفع مشكلات قیمت و نحوه توزیع آن در استان سمنان است.
وضعیت بازار سمنان نشان می دهد با افزایش قابل ملاحظه قیمت هر كیلوگرم گوشت قرمز نسبت به هفته های پیش، اكنون در بازار این رقم بین 800 تا 950 هزار ریال است.

**احتكار و واسطه گری عامل اصلی افزایش قیمت گوشت
مدیركل امور عشایری استان سمنان، درباره افزایش قیمت گوشت در بازار گفت: افزایش قیمت گوشت در بازار به دلیل كاهش تولید نیست، به دلیل توزیع نامناسب و بعضی واسطه گری هاست.
حمیدرضا حسینی در گفت و گو با ایرنا افزود: قاچاق دام زنده از این استان به استان های مختلف كشور به دلیل وابسته بودن معیشت عشایر به شغل دامپروری در حد صفر است.
مدیركل امور عشایری استان سمنان افزود: در ماه های گذشته در نحوه توزیع و قیمت گذاری نهاده های دامی با مشكلات مواجه بودیم اما این رویكردهای منفی دلیل اصلی افزایش قابل توجه قیمت گوشت در بازار نیست.
وی بیان كرد: عشایر استان سمنان سالانه 9 هزار و 330 تُن گوشت تولید می كنند و در مجموع 25 درصد از میزان گوشت مصرفی شهروندان استان با تلاش این افراد به بازار عرضه می شود.
حسینی خاطر نشان كرد: به دلیل آن كه چرخه اقتصادی عشایر استان با پرورش دام رونق می گیرد به هیچ عنوان در حوزه عشایری استان قاچاق دام معنا و مفهومی ندارد.
مدیركل امور عشایری استان سمنان گفت: چالش احتكار از سوی بعضی واسطه ها و اقشار ثروتمند جامعه موجب افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار شده است.
حسینی اضافه كرد: نظارت نهادهای مربوط در جلوگیری از احتكار كالاهای اساسی در این شرایط حساس باید تقویت شود و با افزایش واردات و نظارت می توان قیمت گوشت قرمز را در بازار كاهش داد.
مدیركل امور عشایری استان سمنان افزود: عشایر استان بیش از یك میلیون و 74 هزار راس دام سبك و چهار هزار و 700 راس دام سنگین دارند و سالانه 9 هزار و 300 تن گوشت قرمز به ارزش بیش از سه هزار و 600 میلیارد ریال تولید می كنند.

** افزایش سرقت احشام پیامد افزایش قیمت ها
رئیس پلیس آگاهی استان سمنان گفت: سرقت احشام در این استان امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 18 درصد افزایش داشت.
سرهنگ رضا بینقی با اشاره به اینكه با گرانی قیمت گوشت احتمال افزایش وقوع سرقت احشام وجود دارد، اضافه كرد: تحلیل پرونده های سرقت احشام و طیور در استان نشان می دهد دامداری های سنتی و خانگی كه در سال های قبل در محیط منزل یا باغ های نزدیك به خانه مالكان قرار داشت، با نقل مكان صاحبان این دامداری ها به شهرك ها و خانه های جدید بدون نگهبان رها شده است و به راحتی مورد دستبرد قرار می گیرد.
بینقی، تعداد دامداری های داخل بافت سنتی و قدیمی شهرهای استان سمنان را بسیار زیاد عنوان كرد و گفت: در محلات شهر سمنان نیز این نوع دامداری ها وجود دارد كه این موضوع را در جلسات مستقیم با دستگاه‌ ها، مردم و مالكان دامداری ها مطرح و تایید كرده ایم كه باید این دامداری ‌ها ساماندهی شود و ما نیز همكاری های لازم را خواهیم داشت.

** قیمت مرغ در بازار سمنان كنترل شود
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری سمنان با اشاره به تفاوت قیمت عرضه گوشت مرغ در سمنان با استان های همجوار، خاطر نشان كرد: باید تمهیدات هوشمندانه برای كنترل قیمت گوشت مرغ سمنان اندیشیده شود.
حشمت الله عسگری تصریح كرد: تصویب كردن مصوبه منع خروج مرغ زنده از استان سمنان می تواند به عنوان راهكاری موثر برای كنترل قیمت گوشت مرغ در استان مورد بررسی قرار بگیرد.

**تعدیل قیمت گوشت در سایه برنامه ریزی های كارشناسی
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان با بیان اینكه قاچاق دام زنده عامل گرانی گوشت قرمز است، گفت: تمهیدات لازم برای جلوگیری از قاچاق دام زنده به منظور تعدیل قیمت گوشت قرمز برنامه ریزی شده است.
سید حسن میرعماد در گفت و گو با ایرنا افزود: بخش عمده دام زنده كشور، از استان های غربی و شرقی كشور خارج شده و این حجم بالای قاچاق دام موجب كاهش دام زنده در كشور و نوسان قیمت عرضه گوشت قرمز به بازار شده و اكنون نظارت بیشتر برای جلوگیری از قاچاق دام زنده در دستور كار قرار دارد.
وی با اشاره به این كه مدیریت افزایش دام زنده در داخل كشور برای تعدیل قیمت گوشت قرمز زمان بر است و در مدت كوتاه یك یا دو ماه نمی توان جمعیت دام زنده كشور را تعادل بخشید، افزود: اكنون برای تعدیل قیمت گوشت قرمز واردات دام زنده و گوشت راهكار تعیین شده است.
میر عماد بیان كرد: از ابتدای سال 97 پایان بهمن 274 تن گوشت مرغ منجمد، 420 تن گوشت منجمد گوساله، پنج تن گوشت گرم گوساله، 114 تن گوشت گرم گوسفندی و 16 تن گوشت منجمد گوسفندی در مركزهای خرید شامل فروشگاه های زنجیره ای، واحدهای صنفی و تعاونی های مصرف سراسر استان سمنان توزیع شده است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان گفت: به طور میانگین هر 2 روز سه تن گوشت منجمد قرمز به منظور تنظیم قیمت در بازارهای این استان توزیع می شود.
میرعماد ادامه داد: قیمت تصویب شده برای هر یك كیلو گرم گوشت گرم وارداتی 400 هزار ریال تعیین شده است.
وی، قیمت گوشت قرمز منجمد در بازار های استان سمنان را 290 هزار ریال به ازای هر كیلوگرم عنوان كرد و اظهار داشت: اولویت توزیع گوشت قرمز و مرغ منجمد، فروشگاه های زنجیره ای است.
میرعماد با اشاره به گرانی قیمت گوشت مرغ در سمنان در مقایسه با استان های همجوار ابراز داشت: كنترل و تعدیل قیمت گوشت مرغ در استان سمنان نیازمند یك تصمیم راهبردی و كارشناسی است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان گفت: اكنون 476 تُن گوشت مرغ منجد در سردخانه های استان ذخیره شده است.
میرعماد عرضه گوشت مرغ و تخم مرغ با اختلاف قیمت نسبت به بازار در نمایشگاه بهاره را از راهكارها و برنامه ریزی های انجام شده به منظور تنظیم و تعدیل قیمت در بازار مطرح كرد.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان سمنان اضافه كرد: مصرف روزانه گوشت مرغ در استان سمنان حدود 35 تُن است.

** افزایش جوجه ریزی به منظور تنظیم بازار
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان سمنان گفت: جوجه ریزی در دی 97 نسبت به ماه گذشته به منظور جلوگیری از افزایش قیمت گوشت مرغ 25 درصد در استان افزایش یافت.
كسری پیوندی افزود: این اقدام به منظور تعدیل قیمت گوشت مرغ در بازار شب عید انجام شد.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان سمنان با بیان این كه در آبان ماه یك میلیون و 545 هزار جوجه ریزی و در آذر امسال یك میلیون و 880 هزار جوجه ریزی انجام شد، افزود: علت گرانی گوشت مرغ در بازار به دلیل كاهش جوجه ریزی در ماه های گذشته بوده است.
به گفته وی، كاهش جوجه ریزی و افزایش قیمت گوشت مرغ در ماه های گذشته به دلیل مشكلات به وجود آمده در حمل و نقل و جابه جایی نهاده و طیور بوده است.
پیوندی ادامه داد: در استان سمنان 390 واحد مرغداری وجود دارد كه از این تعداد 300 واحد فعال هستند و دغدغه ای برای تامین گوشت مرغ این استان وجود ندارد اما كمبود گوشت مرغ بر قیمت اثرگذار است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران استان سمنان با بیان این كه تولیدات گوشت مرغ استان بیش از نیاز این استان است، افزود: تنها 20 درصد ازگوشت مرغ تولیدی در استان مصرف و حدود 80 درصد گوشت مرغ این استان به استان های همجوار مانند تهران، البرز و شهرهای شمالی ارسال می شود.

**گرانی گوشت مرغ در استان مولد قابل قبول نیست
دادستان عمومی و انقلاب مركز سمنان گفت: بالابودن قیمت گوشت مرغ در استانی كه تولید كننده است در مقایسه با استان های همجوار قابل قبول نیست و باید با آسیب شناسی این تفاوت قیمت رفع شود.
حیدر آسیابی با اشاره به این كه در شرایط فعلی نباید به مردم سخت بگذرد، ادامه داد: افزایش نظارت بر بازار راهكار كنترل قیمت كالاهای مورد نیاز مردم در روزهای پایانی سال است.
دادستان عمومی و انقلاب مركز سمنان ابراز داشت: با اخلال گران در نظام اقتصادی به منظور حفظ تعادل و كنترل قیمت در بازار برخورد قاطع می شود.

** قیمت گوشت مرغ در بازار شب عید تعدیل می شود
مدیر كل دامپزشكی استان سمنان گفت: جوجه ریزی برای تعدیل قیمت گوشت مرغ در بازار شب عید افزایش یافته و انتظار می رود قیمت كاهش یابد.
محمد سعیدی در گفت و گو با ایرنا بیان كرد: ایجاد تعادل در عرضه جوجه در بازار، تعدیل قیمت جوجه، تامین و تحویل نهاده، تسهیل در صدور مجوزهای جوجه ریزی در كاهش قیمت عرضه مرغ در بازار موثر است.
مدیركل دامپزشكی استان سمنان بیان كرد: كمبود گوشت مرغ بر قیمت اثرگذار است و نمی توان انتظار داشت در استان سمنان گوشت مرغ قیمت متفاوت داشته باشد.
سعیدی خاطر نشان كرد: آذر سال گذشته 2 میلیون و 400 هزار قطعه جوجه ریزی در استان سمنان انجام شد ولی در زمان مشابه امسال جوجه ریزی به یك میلیون و 400 هزار قطعه كاهش یافت و این كاهش خود را در بازار امروز نشان داده و موجب افزایش قیمت شده است.
وی با بیان این كه در استان سمنان 390 واحد مرغداری وجود دارد كه از این تعداد 300 واحد فعال است، افزود: دغدغه ای برای تامین گوشت مرغ این استان وجود ندارد.
مدیركل دامپزشكی استان سمنان تصریح كرد: اگر مرغداری های استان با ظرفیت كامل فعالیت داشته باشند، سرانه تولید گوشت مرغ دراستان سه برابر استاندار كشوری می شود.
به گزارش ایرنا، 511 واحد انواع طیور در استان سمنان وجود دارد كه از این تعداد 42 مزرعه مرغ تخم گذار، 12واحد پرورش شتر مرغ، 6 واحد پرورش بوقلمون با ظرفیت تولید 20 هزار قطعه و بقیه واحدهای پرورش مرغ گوشتی است.
به نظر می رسد تشدید نظارت، حذف واسطه گری و جلوگیری از قاچاق دام، راهكارهای ایجاد ثبات در بازار است، اتخاذ تمهیداتی برای توزیع مناسب گوشت مرغ و قرمز نیز راهی منطقی برای رعایت عدالت در توزیع و رفع مشكلات موجود در حوزه عرضه این محصولات پرمصرف است.
7342/7408/6103