سمنان- ايرنا- مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان گفت: حدود 600 هزار اصله نهال به منظور ترويج فرهنگ درختكاري در بين مردم و افزايش فضاي سبز امسال در هفته منابع طبيعي در اين استان توزيع مي شود.

به گزارش ايرنا، علينقي حيدريان روز دوشنبه در نشست خبري به مناسبت هفته منابع طبيعي در سالن اجتماعات اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان افزود: نهال هاي آماده براي توزيع در بين مردم در 2 نهالستان مادر در شهرستان هاي سمنان و شاهرود توليد شده است.
وي ادامه داد: حدود 13 نوع درخت مانند سرو شيراز، كاج مشهد، زيتون تلخ، زبان گنجشك، سنجد، ارغوان و اقاقيا در نهالستان هاي مادر استان سمنان توليد مي شود.
وي با بيان اين كه مردم با مراجعه به نهالستان ها مي توانند نهال رايگان دريافت كنند، ابراز داشت: توزيع درختان به صورت رايگان انجام مي شود و برخي نهال ها نيز در نمازجمعه اين هفته توزيع مي شود.

** ساخت 234 سازه آبخيزداري از محل صندوق توسعه ملي
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان گفت: اجراي طرح هاي آبخيزداري نقش مهمي در حفاظت از خاك و تقويت سفره آب هاي زيرزميني دارد و امسال از محل صندوق توسعه ملي 234 سازه مانند بندهاي خاكي، سازه سنگ و ملات، استخر ذخيره آب و كانال بتني در حوزه هاي آبخيز ساخته شده است.
وي ادامه داد: از محل صندوق توسعه ملي 200 ميليون دلار براي اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوانداري تخصيص يافت كه سهم استان سمنان از اين اعتبار در حدود 208 ميليارد ريال است.
حيدريان افزود: با تخصيص اعتبار از صندوق توسعه ملي در 14 حوزه آبخيز استان سمنان طرح هاي آبخيزداري اجرا شده كه اكنون اجراي طرح ها با پيشرفت بيش از 80 درصد همراه است و پيش بيني مي شود تا پايان فروردين ماه سال آينده طرح ها تكميل شود.

** اجراي طرح مالچ ريگي در استان سمنان
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان گفت: طرح مالچ ريگي نوعي طرح پژوهشي براي مقابله با ريزگردهاست كه امسال در حدود 40 هكتار از عرصه هاي منابع طبيعي استان سمنان در شهرستان گرمسار زادگاه پدر علم كويرشناسي ايران اجرايي مي شود.
وي ادامه داد: مالچ پاشي كه اكنون در كشور براي مهار ريزگردها استفاده مي شود نوعي اقدام شيميايي محسوب مي شود كه هر چند سال اجراي طرح نيازمند تكرار است اما طرح مالچ ريگي نوعي اقدام زيستي محسوب مي شود.
حيدريان خاطرنشان كرد: مالچ ريگي در واقع پاشيدن قلوه سنگ است و اين طرح در مرحله پژوهشي و به پيشنهاد پروفسور پرويز كردواني پدر كوير‌شناسي ايران اجرايي مي شود.
وي اظهار داشت: در صورت دستيابي به نتيجه مطلوب اين طرح در سطح گسترده تري در كشور اجرا خواهد شد.

** آتش سوزي در 28.5 هكتار از عرصه هاي طبيعي سمنان
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان گفت: امسال تا پايان بهمن ماه گذشته، 28 و نيم هكتار از عرصه هاي جنگلي و مرتعي استان سمنان دچار حريق شد.
وي اضافه كرد: در اين مدت 17 فقره آتش سوزي رخ داده كه از اين تعداد هشت فقره آتش سوزي در جنگل ها و 9 مورد در مراتع رخ داده است.
حيدريان با اشاره نقش مشاركت مردم در حفاظت از عرصه هاي منابع طبيعي، يادآور شد: با كمك به موقع و سرعت عمل در اطفاي حريق در آتش سوزي هاي رخ داده به درختان آسيب جدي نرسيده است.
وي افزود: آتش سوزي امسال در مقايسه با سال گذشته كاهش داشته است.

** سرطان بيخ گوش درختان ارس سمنان
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان گفت: 152 هزار هكتار از عرصه هاي استان را جنگل هاي ارس تشكيل مي دهند كه خشكسالي، كاهش بارندگي و تغييرات اقليم اين گونه هاي درختي را تهديد به سرطان مي كند.
وي با بيان اين كه رويشگاه جنگل هاي ارس در مناطي از شهرستان دامغان، شاهرود و مهديشهر است، اظهار داشت: بيماري درختان ارس واگير است و با روش هاي شيميايي و سمپاشي قابل درمان نيست و تنها راه مقابله با آن مبارزه زيستي است.
وي ادامه داد: بيماري درختان ارس از طريق آفت ايجاد نمي شود و به دليل خشكسالي و كاهش بارندگي درخت به اين بيماري مبتلا مي شود كه درمان آن تنها با قطع كردن شاخه هاي آلوده و سوزاندن آن براي جلوگيري ار سرايت به درختان و شاخه هاي سالم امكانپذير است و از اين رو به اين بيماري سرطان درخت نيز گفته مي شود.
حيدريان تصريح كرد: اكنون بيماري درختان ارس در استان سمنان كنترل شده است اما اگر خشكسالي و كاهش بارندگي ادامه داشته باشد بيماري مجدد بروز پيدا خواهد كرد.

** وجود 2 ميليون و 30 هزار هكتار منطقه سيل خيز در سمنان
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان گفت: 2 ميليون و 30 هزار هكتار از عرصه منابع طبيعي استان سمنان سيل خيز هستند كه براي كنترل و مهار روان آب و سيلاب در 49 حوزه استان طرح كامل مطالعاتي براي اجراي عمليات آبخيزداري تعريف شده است.
وي ادامه داد: براساس اعتبارها در برخي مناطق طرح ها عملياتي شده و در برخي مناطق به دليل كمبود اعتبار تكميل نشده است.
به گزارش ايرنا، بيش از 96 درصد استان سمنان در حوزه اصلي فلات مركزي قراردارد و داراي مساحتي بيش از 9 ميليون هكتار است كه بيش از پنج ميليون هكتار آن مربوط به حوزه منابع طبيعي و آبخيزداري استان سمنان است.
به گزارش ايرنا، در تقويم جمهوري اسلامي 15 تا 21 اسفند به عنوان هفته منابع طبيعي و آبخيزداري نامگذاري شده است.
7342/7408