دكتر محمد فكور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: آرتروز اوليه، پروسه فرسودگي غضروف مفصل است و در زماني كه ميزان سازندگي در بافت هاي بدن كمتر از تخريب باشد اتفاق مي افتد.
وي افزود: در بيماري آرتروز فيبرهاي غضروفي از سطح تا عمق لايه لايه برداشته شده و از بين مي رود يعني فيبرهاي عرضي كلاژن كم كم حذف مي شود و به تدريج استخوان زير غضروف پيدا مي شود.
فكور ادامه داد: وقتي غضروف نازك تر مي شود استخوان ها به هم نزديك و سابيده مي شود و فاصله مفصلي كامل از بين رفته و حركات مفصلي به شدت محدود مي شود.
اين متخصص ارتوپد بيان كرد: زماني كه خشكي مفصل ايجاد مي شود مفاصل خاصيت نرم و روان و ارتجاعي را ندارند و حركات آنها مانند قبل روان و سهل نيست.
وي گفت: همچنين استخوان هاي اضافي حوالي مفصل، معيوب و بد شكلي در استخوان ايجاد مي كنند چون 2 مفصل با شكل غير قرينه ، سايش هاي قرينه نيز ندارند.
فكور اضافه كرد: در اين مراحل، كاهش سطح فعاليت ها و قوي كردن عضلاتي كه اين مفصل را به حركت وا مي دارند موثر است.
اين متخصص ارتوپد ادامه داد: عامل آرتروز اوليه مشخص نيست چون همان پير شدن سلولي است و روند طبيعي است و پروسه تخريب بر توليد غالب مي شود.
وي در خصوص عوامل مساعد كننده آرتروز ثانويه گفت: همه عواملي كه كاركرد مفصل را مختل كنند از جمله شكستگي هاي مجاور مفصلي باعث مي شود سطح مفصلي نامنظم شود و در مسير طبيعي حركت نكند در نتيجه سايش ايجاد شده و شكستگي هاي داخل و مجاور مفصلي، مفصل را كم حجم كرده و درنتيجه در دامنه خود حركت نمي كند.
فكور بيان كرد: همچنين بيماري هايي كه مفصل را گرفتار مي كنند مانند روماتيسم مفصلي، نقرس و عفونت و سل مفصل باعث تشديد تخريب مي شوند و زمينه آرتروز را مساعد مي كنند.
اين متخصص ارتوپد افزود:براي جلوگيري از پيشرفت بيماري در آرتروز اوليه بايد ورزش كنيم تا عضلات افت نكنند و فشار بر روي مفاصل قرار نگيرد؛ به عنوان مثال در زانو بايد عضله چهار سر ران را تقويت كنيم.
وي گفت: گرم گرفتن، كمك گرفتن از ديگران براي كم شدن فشار بر مفاصل و فيزيوتراپي براي تقويت عضلات موثر است و در آخرين مرحله تعويض مفصل پيشنهاد مي شود.
فكور بيان كرد: آرتروز ثانويه در سنين پايين تر نيز رخ مي دهد چون شكستگي مفصلي در هر سني مي تواند اتفاق افتد.
اين متخصص ارتوپد در خصوص نقش فشارهاي فيزيكي در ايجاد آتروز گفت: اگر در مسير طبيعي بر اثر توان عضله در محدوده زماني مناسب و در شرايط فيزيكي مناسب كار كنيم آرتروز پيشرفت نمي كند اما اگر از مسير خارج شود زمينه را مساعد مي كند.
3004/ 6037
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۸
اهواز - ايرنا - يك متخصص ارتوپد درباره دلايل ايجاد آرتروز و راه هاي كنترل اين بيماري گفت: بيماري آرتروز وابسته به سن نيست و در هر سني ممكن است رخ دهد.