داريوش عليزاده روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: مرحله نخست اين جشنواره روز دوشنبه با حضور 50 هنرمند عاشيق در سالن صفي الدين اورموي حوزه هنري آذربايجان غربي برگزار شد و 29 نفر موفق به كسب حداقل 20 امتياز از 40 امتياز جشنواره شدند.
وي اضافه كرد: صبور شريفي، عبدالله اشرفي، نبات علي عليزاده، علي قلندري، محمد محمودپور، اكبرعاشقي، بهنام رضايي، نقدعلي زينلي، قربان پورولي، نورالدين عليزاده و يعقوب خليل زاده از اروميه در مرحله دوم اين جشنواره شركت مي كنند.
وي بيان كرد: عليرضا اباذري، محمد عليلو، تقي اباذري، سليم نمازي، قربان صفرخانزاده، محمد محب عليزاده، تقي لطفي، محرمعلي سلمان نوه سي، محمد معصومي و علي كلب خاني از شهرستان خوي نيز نظر داوران جشنواره را به خود جلب كردند.
مسوول واحد موسيقي حوزه هنري آذربايجان غربي با اعلام اينكه رحيم عبادي وند، مرتضي جهاني، بخشعلي ضيايي، عادل احمدي، علي قلي زاده و فرامرز قلي زاده از مياندوآب به مرحله بعد جشنواره راه يافته اند، افزود: رضا پوينده از نقده و مجيد عنبري از سلماس نيز توانستند نظر داوران را به خود جلب كرده و به مرحله دوم راه يابند.
وي با بيان اينكه در مرحله نخست آثار به انتخاب شركت كنندگان و در مكتب اروميه اجرا شد، گفت: در مراحل بعدي، آثار به قيد قرعه و در مقام هاي مختلف موسيقي عاشيقي مكتب اروميه توسط هنرمندان اجرا مي شود.
به گزارش ايرنا جشنواره موسيقي عاشيقي مكتب اروميه به صورت دوسالانه از سال 1393 برگزار مي شود.
سومين دوره جشنواره موسيقي عاشيقي مكتب اروميه از 13 اسفندماه در حوزه هنري آذربايجان غربي در حال برگزاري است و مرحله دوم و سوم اين جشنواره به ترتيب در روزهاي 20 و 27 اسفندماه برگزار مي شود.
موسيقي عاشيق نوازي در آذربايجان غربي و به ويژه مكتب عاشيقي اروميه /اورمو عاشيق مكتبي/ كه در آداب و رسوم و فرهنگ غني اين استان ريشه دوانده، با وجود شباهت هاي اندك با موسيقي عاشيقي ساير مناطق كشور، منحصر بفرد بوده و اصالت و ارزش هاي موسيقي عاشيقي را تا به امروز حفظ كرده است.
'عاشيق' يا ' آشيق' هنرمندي است كه به اجراي موسيقي عاشيقي مي پردازد و در سال هاي بسيار دور به عاشيق، اوزان و در خراسان شمالي بخشي مي گفتند؛ اوزان عالم به علم هاي روز و نوازنده ساز بود و تجربه هاي سفر خود را در قالب شعر ارائه مي كرد.
ساز عاشيق ها، قوپوز نام دارد و داراي هفت سيم، 14 پرده و 72 مقام است و مصري، دوبيتي، حلبي، سياستاپل، تجنيس، ديوان، تاجري، غربتي و امراهي از جمله مقام هاي عرفاني و اجتماعي اين نوع موسيقي به شمار مي رود.
بالوولو مسكين، قول هارطون، دوللو مصطفي، عباس طوفارقانلي، خسته قاسيم از جمله شاعراني هستند كه عاشيق ها اغلب از شعرهاي آنان استفاده مي كنند.
فرهاد سليمي، دوللو اباذر، درويش وهاب زاده، محمد حسين دهقان، اصلان طالبي، عزيز مراد خان، يوسف اوهانس، اسمعلي لطفي، نباتعلي عليزاده و علي كريمي قره آغاجي از جمله عاشيق هاي بنام آذربايجان غربي هستند.
استاد عاشيق نواز به منظور رسيدن به حقيقت خداوندي، مرحله هاي طريقت، شريعت و معرفت را پشت سر مي گذارد؛ طريقت يعني شناسايي راه انسانيت، شريعت يعني آشنايي با آموزه هاي اسلامي و سرانجام معرفت به معناي تبليع انسانيت و آموزه هاي ديني به واسطه شناخت خدا و رسيدن به اوست.
در اين نوع موسيقي پيام انسانيت و انسان بودن كه در قالب هنر موسيقي به مخاطب منتقل مي شود، حائز اهميت بوده و هدف اصلي رسيدن به خداست.
تبليغ دين و به شور آوردن جنگجويان با ساز، شعر و داستان در ميدان هاي جنگ از وظايف اصلي اين نوع موسيقي در طول تاريخ بوده است.
مكتب عاشيق نوازي اروميه نيز در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس كشور با /شماره 165/ به ثبت رسيده و ترنم ماندگاري هنر اصيلي است كه فرهنگ ديرينه آذربايجان را با ساز و سخن از نسلي به نسل ديگر منتقل مي كند.
9939/2093
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۶
اروميه - ايرنا - مسوول واحد موسيقي حوزه هنري آذربايجان غربي با اشاره به حضور 50 عاشيق در مرحله نخست سومين دوره جشنواره موسيقي عاشيقي مكتب اروميه گفت: 29 نفر از اين افراد به مرحله دوم راه يافتند.