به گزارش ايرنا، كاشت درخت به عنوان طليعه توجه به محيط زيست محسوب مي شود و پس از آن حفظ و نگهداري درختان و رعايت موازين زيست محيطي نيز از اهميت خاصي برخوردار است و به همين دليل 15 اسفند روز درختكاري و آغاز هفته منابع طبيعي نام گرفته است تا اين موضوع مهم به فرهنگ عمومي تبديل شود.
** تاكيد قرآن و روايات پيامبر و ائمه معصومين به درختكاري
مدرس حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: كاشت درخت و نگهداري از آن همواره در اسلام و قرآن مورد تاكيد قرار داشته و خداوند از آن تحت عنوان متاع يا معيشت نام مي برد.
سيد جواد ارجيني افزود: خداوند بارها در قرآن اشاره كرده كه ما زمين را شكافتيم و از آن براي انسان ها درختان ميوه و سبزي رويانديم تا انسان از آن بهره مند شود كه در اين ميان به درختان زيتون و انجير نيز قسم ياد كرده و آن ها را برترين درختان برشمرده است.
وي همچنين به مباحث حفظ و نگهداري درختان توسط انسان اشاره كرد و گفت: در آيات سوره عبس خداوند به انسان متذكر مي شود كه براي تهيه خوراك و طعام خود بيشتر تفكر كند و بايد از جنگل ها و مراتع كه بخشي از قوت او را فراهم مي كنند، نگهداري و مراقبت به عمل آورد.
ارجيني با بيان اينكه به كلمه درخت در بيش از 6 سوره قرآن و 10 ها روايت به آن اشاره شده، اظهار داشت: درختان و به طور كلي نباتات در آموزه هاي اسلام از نعمت هاي خدادادي به حساب مي آيند و در روايات و احاديث ما مكررا توصيه شده تا انسان با درختكاري يك نوع صدقه جاري و زكات از خود به جا بگذارد.
وي ادامه داد: پيامبر اكرم (ص) در روايات مختلف به مسلمانان تاكيد كرده كه زمين مرده و باير بايد آباد شود و اگر كسي درختي بكارد، تا زماني كه بندگان خدا از آن بهره مي برد، خداوند به او پاداش مي دهد و حتي امام صادق (ع) فرموده كه كشاورزي كنيد كه هيچ عملي از آن حلال تر و پاكيزه تر نيست.
اين مدرس دانشگاه به موضوعات و مباحث خشكسالي در كشور اشاره كرد و گفت: همانطور كه اسلام و روايات ائمه معصومين ( ع ) براي ما وظيفه سنگيني در قبال درختان ايجاد كرده است، ما نيز موظفيم كه با پيروي از اين احاديث و با توجه به خشكسالي و رشد آلودگي در شهرها به روز درختكاري اهتمام ويژه اي داشته باشيم و با كاشت درخت آينده جامعه را تضمين كنيم.
وي يادآور شد: همانطور كه درختكاري در آموزه هاي اسلامي و اخلاقي مورد تاكيد و توجه ويژه قرار دارد، قطع بي رويه و بدون دليل درختان نيز از جمله اقدامات مكروه و ناپسند در اسلام برشمرده مي شود كه ائمه معصومين مسلمانان را از آن را برحذر داشته اند.
** ضرورت توجه مديريت شهري به حفظ و نگهداري درختان موجود به خصوص باغستان سنتي
مدرس دانشگاه و كارشناس حوزه معماري و شهرسازي نيز در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: در علوم جديد معماري و شهرسازي كاشت درختان و به طور كلي استفاده از نماهاي سبز به عنوان يكي از موضوعات جدانشدني در طراحي و ساخت مدل هاي شهري محسوب مي شود.
مرتضي معروفخاني افزود: اگر بخواهيم به ريشه كاشت يا غرس درختان پي ببريم بايد آن را از دوران هخامنشي جستجو كنيم كه در ايران باستان همواره به كساني كه بيشترين درخت را مي كاشتند، از سوي پادشاه وقت هدايايي تعلق مي گرفت و سپس در اسلام نيز نسبت به اين موضوع مهم تاكيدات فراواني شد.
وي از درختكاري به عنوان يك طرح فرهنگي و ملي ياد كرد و گفت: هرساله در روز 15 اسفند مسئولان دولتي به دنبال اجراي طرح درختكاري صدها درخت را براي غرس اهداء مي كنند، اما هنوز با خلاء بزرگ فرهنگ درختكاري در جامعه روبرو هستيم و اين اقدام، هنوز مردمي نشده است.
معروفخاني به باغستان ها سنتي استان قزوين اشاره كرد و اظهار داشت: كاشت درخت گرچه اقدامي پسنديده است، اما به اين معني نيست كه درختان كاشته شده همانند باغستان سنتي را فراموش كنيم تا خشك شوند و سپس به دنبال كاشت نهال هاي جديد باشيم؛ اگر درخت را به عنوان يك مديريت اكولوژيكي در جامعه پذيرفته ايم، پس لازم است كه در برنامه هاي مجموعه مديريت شهري نسبت به حفظ و نگهداري آن برنامه ريزي داشته باشيم.
وي ادامه داد: قزوين بيش از هزار هكتار باغستان سنتي دارد كه غالبا درختان آن از نوع ميوه هستند و اكنون به دليل مديريت غير صحيح و غير اصولي، عدم تامين منابع آبي و حتي تغيير كاربري شاهد خشك شدن و نابودي آن ها هستيم.
اين كارشناس شهرسازي به كمبود سرانه فضاي سبز در شهر اشاره كرد و گفت: با كاشت درخت و ايجاد فضاي سبز تا حدي مي توان خلاء ناشي از سرانه فضاي سبز در استان قزوين را جبران كرد كه البته بايد اين درختان شرايط بومي و ديرزيستي ( عمر طولاني) داشته و بتوانند با كمترين منابع آبي از ماندگاري بالايي برخوردار باشند.
** كاشت درختان به عنوان ميراث سبز تمدن بشري
يك فعال محيط زيست در قزوين نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: كاشت درختان و اجراي مراسم تحت عنوان روز درختكاري تنها مربوط به كشور ايران نيست و اين اقدام در كشورهاي اروپايي و حتي امريكايي از سبقه بالايي برخوردار است.
رحمان باقري افزود: تمدن بشري خواه ناخواه با طبيعت پيوند برقرار كرده و اين پيوستگي به حدي بالاست كه هم انسان و هم طبيعت براي بقا به يكديگر نياز دارند.
وي افزود: بايد قبول كنيم كه طبيعت به عنوان مخلوق خداوند از نظم و يكپارچگي بالايي برخوردار بوده و پس از ورود انسان نظم زيست به هم خورده و شاهد اتفاقات ناگواري در پهنه سرزميني انسان ها هستيم.
باقري با بيان اينكه انسان همواره نبايد براي منافع خودش از طبيعت سوء استفاده كند، اظهار داشت: نگاه ما به طبيعت بايد به دور از فردگرايي و بر اساس جمع گرايي باشد تا بتوانيم اين تعمت هاي خدادادي را براي نسل آينده بشر به يادگار بگذاريم.
اين فعال زيست محيطي خاطرنشان كرد: رفتارهاي خودخواهانه بشر در بهره برداري بي رويه از طبيعت و درختان سبب شده تا به حقوق زيست بوم بشري تعدي صورت پذيرد و برگزاري چنين جشن هايي نظير درختكاري، در اصل پاسخي محكم به متجاوزان طبيعت است.
باقري يادآور شد: استان قزوين با داشتن باغستان هاي سنتي و آب و هواي مناسب بايد بيش از پيش به فرهنگ درختكاري اهتمام ورزد و همواره تلاش كند نه در فقط در پايان سال بلكه در تمام فصول به موضوع درخت و محيط زيست توجه ويژه اي داشته باشد.
** توزيع 350 هزار اصله نهال در روز درختكاري
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري قزوين نيز گفت: در سال هاي گذشته همواره به علت بي توجهي انسان به موضوع محيط زيست و درختان شاهد اعمال و رفتارهاي خشني نسبت به اين نعمت هاي خدادادي هستيم كه سبب شده تا مشكلات زيست محيطي و فضاي حياتي را براي خودمان دشوار سازيم.
علي اكبر اسداللهي با بيان اينكه سه درصد از مساحت استان معادل 67 هزار هكتار را بيابان تشكيل مي دهد افزود: گرچه رشد بيابان زايي در استان متوقف شده ، اما اكنون 149 هزارهكتار از زمين هاي كشاورزي رها شده در استان درحال بياباني شدن هستند كه راه نجات آنها توسعه فرهنگ درختكاري و اجراي طرح هاي آبخيزداري است.
وي با بيان اينكه درختكاري به عنوان تجديد حيات زمين و محيط زيست بشر شناخته مي شود، اضافه كرد: 2 هزار و 573 هكتار در بخش احياي مرتع قزوين فعاليت بيولوژيكي انجام شده و بذرپاشي هاي صورت گرفته مي تواند ضمن تقويت پوشش گياهي با افزايش ذخيره آب به كاهش فرسايش خاكي منجر شود.
اسداللهي با بيان اينكه 275هكتار جنگل كاري در سالهاي 98 و 99 در استان پيگيري مي شود، اظهار داشت: 15 كيلومتر از آزادراه قزوين – زنجان و همچنين 90هكتار از اراضي حاشيهاي سد نهب در تاكستان مورد جنگل كاري قرار مي گيرد و پس از چند دوره آبياري و سازگاري با محيط به حيات خود ادامه دهد.
اين مسئول از توزيع 350 هزار اصله نهال در روز درختكاري خبر داد و و گفت: امسال 15 اسفند در نظر داريم با كمك شهرداري قزوين در پارك امام علي ( ع ) صدها درخت غرس كنيم كه توزيع اين تعداد نهال بايد با جانمايي دقيق و كارشناسي پيگيري شده تا از هدر رفت آن جلوگيري شود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري قزوين خاطرنشان كرد: درختكاري تنها به كاشت يك درخت محدود نمي شود بلكه با غرس هر نهال يك اميد جديد در دل خاك كاشته مي شود كه مي تواند ميراث آيندگان باشد.
9925/6012
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۹
قزوين - ايرنا - كاشت درخت به عنوان گامي براي آشتي با طبيعت و محيط زيست از نظر مذهبي، علمي ، ملي و زيست محيطي از اهميت برخوردار است به طوري كه هر يك از كارشناسان رشته هاي مختلف گوشه هايي از فوايد و ضرورت هاي آن را گوشزد مي كنند