معاون وزير راه و شهرسازي روز چهارشنبه در مراسم رونمايي از اين دستگاهها گفت: اين دستگاهها كه جنبش زمين و حركتهاي تكنيكي آن را رصد و اطلاعات را آنلاين در اختيار قرار مي دهد براي كاهش خطرپذيري و افزايش تاب آوري شهر بزرگ مشهد كه پايتخت معنوي كشور نيز هست امكان بسيار خوبي فراهم ميكند.
محمد شكرچي افزود: كشور ژاپن كه درآن زلزله هاي بسيار زيادي رخ مي دهد در مقايسه با جمعيت و مساحت كشور ما حدود 10 برابر بيشتر دستگاه شتاب نگار دارد.
رئيس مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي وزارت راه و شهرسازي گفت: طبق تجربه تاريخي، زلزله ها بعد از 400 تا 470 سال يك دوره بازگشت دارند و دوباره رخ مي دهند و سال 1050 هجري شمسي آخرين زلزله مخرب در اين منطقه جغرافيايي رخ داده است كه شهر مشهد را ويران كرده است اما امروز انتظار داريم با استفاده از دانش و فناوري جديد زلزله نتواند تخريب زيادي ايجاد كند.
شكرچي افزود: تا امروز در استان خراسان رضوي 59 دستگاه شتاب نگار وجود داشت كه از اين تعداد، پنج دستگاه مربوط به شهر مشهد بود اما آنلاين نبودند و اطلاعات آنها با فاصله زماني دريافت مي شد اما در فرصت پس از برجام اين امكان فراهم شد تا 10 دستگاه نسل جديد شتاب نگار براي شهر مشهد خريداري شود.
او ادامه داد: سه دستگاه شتاب نگار نسل جديد امروز نصب و فعال مي شود و هفت دستگاه ديگر نيز تا ماه فروردين سال آينده راه اندازي مي شود .
رئيس مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي وزارت راه و شهرسازي گفت: با همكاري مديريت شهري و مديريت استاني خراسان رضوي مي كوشيم ساير شهرهاي اين استان را نيز به نسل جديد اين دستگاهها مجهز كنيم.
شكرچي گفت: فراهم كردن شهر ايمن تر و زندگي بهتر براي شهروندان از وظايف ماست و اميدواريم اطلاعاتي كه به واسطه نصب و راه اندازي دستگاههاي شتابنگار به دست مي آيد بتواند مورد استفاده مراكز دانشگاهي و پژوهشگران قرار گيرد تا بتوانيم هوشمندانه اين موضوعات را مديريت كنيم.
*30 ميليارد ريال اعتبار براي خريد 10 دستگاه جديد شتاب نگار
سرپرست مديريت ساماندهي و مهندسي بحران شهرداري مشهد نيز در اين مراسم گفت: يكي از گامهاي اساسي در راه هوشمندسازي شهر مشهد نصب دستگاههاي شتابنگار است.
امير عزيزي افزود: به رغم وجود تحريمها با همكاري مناسبي كه بين شهرداري و مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي وزارت راه صورت گرفت توانستيم با فرصت به وجود آمده پس از برجام 10 دستگاه جديد با هزينه 30 ميليارد ريال براي شهر مشهد خريداري كنيم.
وي ادامه داد: پيش از اين در شهر مشهد پنج دستگاه قديمي شتاب نگار وجود داشت كه مربوط به 40 سال قبل بود و اطلاعات را با تاخير و به صورت دستي در اختيار ما قرار مي داد.
سرپرست مديريت ساماندهي و مهندسي بحران شهرداري مشهد گفت: چند دهه است كه در مشهد اطلاعات جنبش زمين ثبت و ضبط نمي شود و اين در حالي بود كه يكي از دغدغههاي افرادي كه در حوزه زمين لرزه فعاليت ميكردند اين بود كه بتوانند رفتار گسلهاي مشهد و جنبش زمين در اين منطقه را رصد كنند كه اين شتابنگارها اين كار را انجام ميدهند.
عزيزي افزود: با نصب و بهرهبرداري از شتاب نگارهاي جديد، مي توان با دادههاي واقعي به عنوان يكي از راههاي پيشيابي زلزله، تحليل هاي لازم را انجام داد.
يك عضو شوراي اسلامي شهر مشهد نيز در اين مراسم گفت: آخرين زلزلهاي كه مشهد را تخريب كرد مربوط به سال 1052 شمسي يعني 350سال پيش است كه طي آن بيش از دو سوم مشهد با خاك يكسان شد و چهارهزار نفر كشته شدند و حتي در آن حادثه گنبد امام رضا(ع) نيز فرو ريخت.
مسعود رياضي افزود: زلزله در مشهد امري جدي است و اين شهر با چند گسل احاطه شده كه مهمترين آنها در شمال و جنوب اين كلانشهر قرار دارد.
وي ادامه داد: مهندسان سازه هرقدر بتوانند شتاب ساختمان در زمان زلزله را دقيقترتخمين بزنند ساختمان در زمان زلزله محكمتر خواهد بود ودرواقع يكي از اقداماتي كه زمان زلزله از آن استفاده ميشود بهرهگيري از پتانسيل شتاب در محل است.
30 درصد مساحت كلانشهر سه و نيم ميليون نفري مشهد در پهنه هايي با درجه خطر خيلي بالا از لحاظ زلزله واقع شده است كه در مواقع بحران مي تواند تلفات زيادي را تحميل كند كلانشهر مشهد با وسعت 351 كيلومترمربع تنها 15 سوله بحران دارد.
1922/7505
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۶
مشهد- ايرنا- 10 دستگاه نسل جديد شتاب نگار زمين با حضور معاون وزير راه و شهرسازي، شهردار و جمعي از اعضاي شوراي اسلامي شهر مشهد رونمايي شد.