به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، كریم لطفی روز چهارشنبه گفت: این اشیای تاریخی و فرهنگی جهت نگهداری در مخزن آثار و نمایش به موزه های استان تحویل داده شده است.
وی بیان كرد: اشیای تاریخی تحویل شده به موزه های استان كه در پی كاوش در منطقه یل سویی شهرستان گرمی به دست آمده، پس از شناسنامه دار شدن، ثبت مشخصات و مرمت به نمایش گذاشته شده است.
به گفته وی، این اشیای تاریخی شامل ظروف فلزی و سفالی خمره های سفالی، سكه های مفرغی و مسی، سفال های منقوش كتیبه دار و آویزهای تزیینی از جنس استخوان بوده و در جریان عملیات نجات بخشی قلعه یل سویی كشف شده است.
ابزار آلات استخوانی، كارد مفرغی، سر پیكان سنگی و چكش و میخ های فلزی نیز از جمله دیگر آثار یافت شده در این منطقه باستانی است.
معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل اضافه كرد: تمامی این اشیای تاریخی قبل از تحویل به امین اموال، به همت اداره كل میراث فرهنگی استان رسوب زدایی، تثبیت و مرمت نهایی شده است.
كریمی با اشاره به كشف آثار از دوره های مختلف تاریخی در این مكان ادامه داد: قدمت اشیای مكشوفه از عصر آهن(3500سال پیش) تا عهد سلجوقی بوده و از اهمیت تاریخی برخوردار است.
او اضافه كرد: سه اثر شاخص از 10 اثر ارسالی به نمایشگاه چهار دهه كشفیات باستانشناسی كه قرار است این ماه در تهران برگزار شود، از آثار كشف شده در منطقه یل سویی ارسال می شود.
شهرستان گرمی مغان در شمال اردبیل واقع شده و اغلب آثار تاریخی كشف شده در آن یادگار ایران باستان و به جای مانده از دوران كهن تیموری و اشكانی است.
بر اساس اعلام اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، گرمی با ثبت بیش از 220 اثر بیشترین آثار تاریخی ثبت شده در استان را دارد.
به گفته كارشناسان ، آثار تاریخی گرمی بیشتر در درون تپه ها و قلعه های باستانی در خاك مدفون بوده و این ویژگی در پاسداری از میراث فرهنگی این منطقه در رهگذر زمان نقش مهمی ایفا كرده است.
قلعه های تاریخی آنزر، یئل سویی و برزند در بخش انگوت، تپه های باستانی آغامعلی در بخش مركزی، تپه سلاله در روستای سلاله و خرمن تپه سی در روستای شیخ لر بخش موران و شاه تپه سی كه محل تاجگذاری نادر شاه افشار بوده، از تاریخ پرفراز و نشیب و قابل تامل گرمی حكایت دارد.
از دیگر جاذبه های تاریخی گرمی قبور خمره ای و صندوقی شكل روی تپه های طبیعی كوچك در بخش موران است كه در بین مردم به نام (دوه بوینی) یعنی گردن شتر شهرت دارد.
بر اساس تحقیقات باستان شناسان، شهر گرمی در قدیم الایام یكی از مراكز عمده استقرار اشكانیان بوده و آثاری از دوره اشكانی در روستاهای رمضانلو، دریامان و پرمهر این شهرستان كشف شده است.
1905/6016
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۹
اردبیل - ایرنا - معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل اعلام كرد كه 180 شی تاریخی و فرهنگی كشف شده در شهرستان گرمی تحویل موزه های این استان شد.