تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۲

گرگان- ایرنا- هرچند با عملیاتی شدن طرح اجرای گردشگری آشوراده، این جزیره با تحول اساسی مواجه خواهد شد، به نظر می رسد تا آن زمان نیازمند كارهای مقطعی و فوریتی برای تغییر حال و هوای نابسامان این پهنه خشكی دریای خزر هستیم.

به گزارش ایرنا؛ جزیره آشوراده كه شاهد اتفاقات مهم تاریخی در دوره های گوناگون بوده و از ظرفیت بكر و كم نظیر گردشگری و اقتصادی برخوردار است، در این سال ها از روزهای شكوفایی و اوج خود فاصله گرفته و با غم غربت و انزوا دست و پنجه نرم می كند.
جزیره ای كوچك در یك گوشه از پهنه آبی تالاب میانكاله با فاصله اندك از ساحل خزر انگار سرنوشتی گره خورده با نزاع، سرخوردگی، مهاجرت و نامهربانی دارد.
از همان سال های خیلی دور كه پس از حمله مغول به ایران، پناهگاه سلطان محمد خوارزمشاه شد و نامدارترین پادشاه سلسله خوارزمشاهیان را تا مرگ همراهی كرد تا دوران صفویه و تاخت و تاز پادشاهان این سلسله برای شكار و تحمل چكمه های سربازان روس در دوران جنگ جهانی دوم و اشغال این جزیره، آشوراده همواره پیوندی ناگسستنی با بحران و سختی داشته و دارد.
تنها قطعه خشكی پهنه آبی دریای خزر در ایران سده‌های گذشته با حفر كانال از توده اصلی خشكی خود جدا افتاد و انگار این انزوا و تنهایی باید بخشی از سرنوشت این جزیره باقی بماند.
سرزمینی با ظرفیت های بكر و كم مانند كه 43 سال قبل جزو نخستین مناطق زیست كره جهان معرفی و به عنوان یكی از تالاب‌های مهم دنیا در كنوانسیون جهانی رامسر ثبت شد؛ از مدت ها پیش چشم انتظار توجهی اندك یا زیرساختی ابتدایی برای بهره مندی در راه رسیدن به توسعه و شكوفایی است.
پوشش گیاهی متنوع، بوته‌ زارهای تمشك، درختان انار ترش، زیستگاه حیواناتی چون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، كبك و پرندگان دریایی، گراز و نوعی اسب وحشی، فقط جاذبه های طبیعی و زیست محیطی این جزیره است.
برخورداری از قابلیت تولید خاویار، روی دیگر اهمیت این جزیره مهجور مانده است كه تا چند دهه قبل با ساكنان بومی و همزیستی مسالمت آمیز آنها با طبیعت و دریا، میزبان حداقل هزار سكنه بود.
جمعیتی كه پس از بالا آمدن آب دریا در دهه 70 جزیره را با امكاناتی مانند پاسگاه ژاندارمری، شركت تعاونی روستایی، مدرسه، مسجد، دامداری و بسیاری ابنیه های دیگر ترك كردند تا خاك مرگ باز هم در سطح آشوراده پراكنده شود.
در سال های اخیر توجه به آشوراده به حرف مشترك همه مسوولان استان گلستان تبدیل شده و آن ها می كوشند با ارایه طرح های گوناگون، حیات را بار دیگر به این جزیره برگردانند اما ظاهر ماجرا چیز دیگری را نشان می دهد.
آخرین مجموعه تصاویر علی اصغر قزلسفلو عكاس ایرنا از آشوراده بیانگر آن است جزیره به كمك فوری احتیاج دارد و عزمی فراتر از وعده های پشت تریبون برای جان بخشیدن به آن احتیاج است.
عزمی كه اگر به تاریخ سپرده شود نتیجه ای جز طولانی تر شدن روزهای انزوای آشوراده نخواهد داشت؛ اتفاقی كه البته برای این جزیره تازگی ندارد.
گزارش تصویری آخرین وضعیت آشوراده در ستون عكس ایرنا قابل دیدن است.
3091/2729