تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۴

تهران- ايرنا- روزهاي پاياني سال با سرعت سپري مي‌شوند و ايرانيان خود را براي جشن باستاني نوروز و فرارسيدن بهار آماده مي‌كنند. نوروز 1398 در حالي از راه مي‌رسد كه شايد يكي از سخت‌ ترين نوروزها از نظر تنگي‌ هاي اقتصادي معيشتي براي مردم به ويژه طبقات ميان دست و فرودست جامعه است.

افزايش سرسام ‌آور قيمت كالاهاي اساسي به ‌ويژه گوشت و ساير اقلام، وضعيتي تلخ را براي بسياري از مردم به وجود آورده است. در اين ميان سخنراني رئيس جمهور حسن روحاني در جمع مردم لاهيجان، نشاني از بهبود وضعيت اقتصادي ـ معيشتي در بر نداشت و رئيس دولت تدبير و اميد بيش از هرچيز به مسائل حوزه سياسي و جنگ اقتصادي و رواني با دولت آمريكا پرداخت.

دو نكته در گفته‌ هاي غالبا تكراري رئيس جمهور برجسته ‌تر از پيش بود. نخست اينكه او گفت وارد اين جنگ اقتصادي شديم و نبايد عقب بنشينيم تا دستاوردهاي مردم از نهضت مشروطه تاكنون از بين نرود. اين درحالي است كه به گفته بسياري از كارشناسان حوزه سياسي؛ نه تنها از دوران مشروطه بلكه پس از 40 سال، همان دستاوردهاي روزهاي نخست انقلاب كه در صدر آنها، اقبال و اعتماد مردم به مسئولان بود نيز از دست رفته است. روحاني در اين بخش از جنگ اقتصادي با آمريكا سخن گفت اما مشخص نكرد كه اگر دولت آماده جنگ شده، با كدام سازوكار و لجستيك قرار است وارد اين جنگ شود.
طبيعي است كه چنين جنگي نياز به نقشه، فرماندهي دقيق، به‌ كارگيري نيروهاي زبده و پشتيباني و دور انديشي دارد و رئيس دولت تدبير به هيچكدام از اين موضوعات كليدي براي ورود به چنين جنگ سختي سخن نگفت. او همچنين از گشايش ‌هاي اقتصادي هم حرفي به ميان نياورد و اين سكوت و ساير نشانه‌هاي سياسي ـ اقتصادي كه اين روزها به چشم مي‌آيد نشان از آن دارد كه وضعيت اقتصادي ـ معيشتي سال 98، دشوارتر از امسال خواهد شد.

اما كليدي ‌ترين بخش سخنان روحاني، نقل قولي از نشست ‌هاي عمومي دولت و خصوصي او با رهبري در ارديبهشت ‌ماه بود كه گفت: «پيشنهاد من اين بود كه خدمت مقام معظم رهبري گفتم خود جناب عالي به عنوان رهبر نظام و انقلاب فرماندهي اين جنگ را عهده دار شويد و همه دولت قوا و مسئولان در خدمت شما خواهيم بود.

راه و مسير را آن طور كه شما هدايت مي‌كنيد ادامه مي‌دهيم اما ايشان در جواب فرمودند كه قبول دارم هم شرايط، شرايط جنگ است و هم اين شرايط نياز به يك فرمانده دارد اما بايد فرمانده اين جنگ رئيس جمهوري باشد؛ اين تاكيد رهبري بود و ايشان بر آن مبنا دستور دادند كه دو قوه ديگر با همه توان و در چارچوب مقررات در كنار دولت باشد».

اين «تفويض اختيار غيررسمي» ممكن است جايگاه رئيس جمهور را از اهميت بيشتري برخوردار كند اما به همان نسبت، مسئوليت او را نيز بيشتر خواهد كرد؛ چرا كه رهبري با اين گفته، فرمان اين فرماندهي و متعاقبا مسئوليت آن را كه بار بسيار سنگيني خواهد داشت بر عهده رئيس جمهور گذاشته است.

روحاني بايد اين نكته را در نظر داشته باشد كه با اين تفويض كه هرچند غير رسمي است، دايره مسئوليت و البته پاسخگويي و پيامدهاي اقداماتش تنها و تنها بر عهده اوست.

** به عقب برنمي‌گرديم
رئيس جمهور با اشاره به اين كه در شرايط عادي و معمولي نيستيم بلكه در دوران جنگ اقتصادي و رواني به سر مي‌بريم، گفت: عقب نشيني به معناي از دست دادن همه دستاوردهاي تاريخي ملت ايران است. حسن روحاني در جمع مردم لاهيجان با بيان اين كه در شرايط حساسي قرار گرفتيم بيان كرد: ملت ايران در طول سال 97 پيروزي‌ هاي بزرگي به دست آورد دشمن مي‌خواست امسال سال شكست ايران و پيروزي آنها باشد، اما ملت بزرگ ايران در مقابل دشمن ايستادگي كرد.

وي ادامه داد: از ارديبهشت فرياد تحريم آمريكا شروع شد، مرداد اولين مرحله تحريم‌ها اعمال شد، آبان ماه تحريم مرحله بعدي اجرا شد اما در تمامي اين مراحل مردم ايستادگي كردند به لحاظ تورم شهريور و مهر ماه و تا حدي هم بهمن سخت‌ترين ماه‌هاي امسال بود اما 22 بهمن روز شهامت ملت ايران و ايستادگي در برابر دشمنان بود. دشمن به آرزوي خود نرسيد و بي ترديد هم نمي‌رسد هرچند مشكلاتي براي مردم ما به وجود آورد.

روحاني با بيان اين كه دشمن سعي مي‌كند ما را تحريك كند تا ما اولين نقض كننده معاهده خود باشيم گفت: اما آنها در اين مسير ناموفق بودند. در مرحله بعد تلاش كردند دنيا را همراه خود كنند اما هيچ يك از قدرت‌هاي جهاني و متحدين آمريكا يعني اروپا در برابر نقشه كاخ سفيد سر فرود نياورد بنابراين آمريكا ناچار شد به تنهايي از پيمان بين‌المللي كه پيمان هفت كشور بود و سازمان ملل و شوراي امنيت آن را تاييد كرده بود خارج شود. آن چه انجام گرفت ايستادگي در برابر سازمان ملل و جامعه جهاني و يك تخلف بود ولي آنها در اين مرحله هم ناموفق بودند.

رئيس جمهور با بيان اين كه دشمن فكر مي‌كرد با اعمال تحريم‌ها مقاومت مردم ايران را با شكست مواجه مي‌كند بيان كرد: ملت در برابر آنها مقاومت كرد و توطئه آنها عليه ملت ما خنثي شد. آنها در مهر ماه جلسه شوراي امنيت تشكيل دادند اما 14 عضو اين شورا در مقابل آمريكا ايستادند در اجلاس ورشو تلاش كردند جهان را عليه ايران تحريك كند اما آنجا هم شكست خوردند. دشمن در مقابل ملت ما موفقيتي به دست نياورد اما براي ما مشكلاتي ايجاد كرده است.

وي ادامه داد: ما در شرايط عادي و معمولي نبوده بلكه در شرايط جنگ اقتصادي و رواني هستيم اين بايد باور همه ما باشد همه ملت مي‌داند عقب نشيني به معناي از دست دادن همه دستاوردهاي تاريخي ملت ايران از مشروطه تا انقلاب اسلامي است مردم بايد بداند در يك نبرد هستيم. اختلاف ما با آمريكا هم در اين است كه آمريكا مي‌گويد به 40 سال پيش بازگرديد اما ما مي‌گويم به عقب برنمي‌گرديم و مسير پيشرفت استقلال و آزادي و مردم سالاري را ادامه مي‌دهيم.

روحاني ادامه داد: آمريكا مي‌گويد ايران امروز به ايران سال 56 و اوايل 57 تبديل شود و ما مي گوييم مسيري كه ملت ما از بهمن 57 آغاز كردند يعني مسير آزادگي، استقلال و مردم سالاري را ادامه خواهيم داد. پس ما امروز با آمريكا در يك اختلاف نظري نيستيم كه نه قابل مذاكره و نه قابل مصالحه باشد. ما بايد دشمن را به عقب برانيم و به او بفهمانيم كه ملت ايران راه عزت و سربلندي خود را ادامه خواهد داد.

وي با تاكيد بر اينكه در ميدان جنگ ما نيز به يك فرمانده نياز داريم، يادآورشد: من از ارديبهشت سال جاري خدمت مقام معظم رهبري هم در جلسه خصوصي و دو نفره وهم در جلسه‌اي با حضور مسئولين عالي رتبه گفتم شرايط امروز ما شرايط جنگ رواني دشمن و جنگ اقتصادي است و در مرحله جنگ كشور به يك فرمانده نياز دارد و همه مسوولان مردم و ارگان‌ هاي مختلف در كنار هم بايد با يك فرماندهي واحد كار خود را پيش ببرند. تا دشمن را وادار به شكست كنند.

رئيس جمهور گفت: پيشنهاد من اين بود كه خدمت مقام معظم رهبري گفتم خود جناب عالي به عنوان رهبر نظام و انقلاب فرماندهي اين جنگ را عهده دار شويد و همه دولت قوا و مسوولان در خدمت شما خواهيم بود. راه و مسير را آن طور كه شما هدايت مي‌كنيد ادامه مي‌دهيم اما ايشان در جواب فرمودند كه قبول دارم هم شرايط شرايط جنگ است وهم اين شرايط نياز به يك فرمانده دارد اما بايد فرمانده اين جنگ رئيس جمهوري باشد؛ اين تاكيد رهبري بود و ايشان بر آن مبنا دستور دادند كه دو قوه ديگر با همه توان و در چارچوب مقررات در كنار دولت باشد.

روحاني با بيان اينكه حسن روحاني بدون نمايندگي ملت ايران يعني هيچ و با نمايندگي ملت ايران يعني قدرت ملت ايران تاكيد كرد: من در آن جلسه آمادگي خودم را اعلام كردم و گفتم دولت و رئيس جمهوري به عنوان نماينده ملت ايران در اين جنگ حضور خواهند داشت.

وي اظهار كرد: امروز روز ايستادگي يكپارچه ملت ايران در برابر دشمناني است كه فكر مي‌كند مي‌توانند اين ملت بزرگ را به زانو در آورند. من با همان عهد و پيمان سالهاي 92 و 96 اعلام مي‌كنم كه دولت به عنوان خدمتگذار مردم از شرايط جنگ اقتصادي و رواني نمي‌هراسد؛ چرا كه ملتي يكپارچه را در كنار خود دارد و دولت با همه توان از ملت ايران حمايت خواهد كرد و براي حل مشكلات و دغدغه آنها از تمام توان خود استفاده خواهد نمود.

رئيس جمهور خاطر نشان كرد: درست است كه امروز مشكلات معيشت داريم و اين حرف به حق است اما در عين حال به عهدها و پيماني كه ما با مردم بسته‌ايم و آنچه به آنها وعده داده‌ايم پايبند هستيم و آنها را ادامه خواهيم داد.

روحاني با تاكيد بر ضرورت استفاده از نيروهاي جوان در بخش مديريتي كه در پيام اخير رهبري هم بدان اشاره شده است، گفت: در ماه‌هاي اخير 10 مدير خانم جوان در اين استان مشغول به كار شدند.

منبع: روزنامه همدلي، 1397.12.16
گروه اطلاع رساني**9117**9131