تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۰

همدان- ایرنا- رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان گفت: 77 درصد گروه سنی میانسالان در این استان مبتلا به كمبود ویتامین D هستند كه بین زنان و مردان اختلاف قابل توجهی در ابتلا وجود ندارد.

دكتر آرزو كاوه ای روز شنبه در گفت و گو با ایرنا بیان كرد: ویتامین D به یك گروه از تركیبات محلول در چربی كه برای حفظ تعادل مواد معدنی در بدن ضروری هستند اطلاق می شود و این ویتامین به عنوان ویتامین ضد راشیتیسم نیز مشهور است.
وی اضافه كرد: اشكال عمده این ویتامین شامل D2 یا «ارگوكلسیفرول» با منشا گیاهی و ویتامین D3 یا «كولی كلسیفرول» با منشا حیوانی است.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان افزود: «كولی كلسیفرول» در پوست به وسیله فعالیت اشعه ماورای بنفش بر روی تركیبی به نام «7- دی» «هیدروكلسترول» كه یك مشتق كلسترول است و به صورت گسترده در چربی حیوانی توزیع شده، ساخته می شود.
كاوه ای ادامه داد: عوامل زیادی مانند منطقه جغرافیایی، فصل و آلودگی هوا، زمان قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب، سن و میزان «پیگمانهای» پوستی ساخت ویتامین D را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی اظهار داشت: غنی ترین منابع غذایی ویتامین D روغن كبد ماهی، ماهی های چرب مثل ماهی آزاد، كپور، قزل آلا و ساردین هستند همچنین زرده تخم مرغ، گوشت، شیر و كره نیز مقادیر كمی ویتامین D دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان گفت: منابع غذایی گیاهی منابع فقیر این ویتامین بشمار می روند؛ میوه ها و مغزها نیز بدون این ویتامین هستند اما شیر غنی شده با ویتامین D می تواند بخشی از نیاز روزانه به این ویتامین را تامین كند.
كاوه ای بیان كرد: در عین حال بخشی از ویتامین D موجود در شیر غنی شده اگر در معرض نور آفتاب قرار گیرد از دست می رود.
وی افزود: مقدار ویتامین D موجود در شیر مادر برای تامین نیاز شیرخوار كافی نیست به همین دلیل، دادن قطره A+D به میزان 25 قطره در روز از روز پانزدهم پس از تولد تا پایان 2 سالگی توصیه شده است.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان اضافه كرد: جذب ویتامین D موجود در غذا با كمك نمك های «صفراوی» در قسمت بالایی روده كوچك انجام می شود و حدود نیمی از ویتامین هضم شده جذب می شود.
كاوه ای ادامه داد: به طور كلاسیك نیاز به ویتامین D برای جذب كلسیم و فسفر در روده كوچك، نقل و انتقال آنها از استخوانها و باز جذبشان در كلیه ها شناخته شده است و براساس این سه وظیفه، این ویتامین نقش مهمی در تامین فعالیت مناسب ماهیچه ها، اعصاب، انعقاد خون، رشد سلولها و رشد و استحكام استخوان ها دارد.
وی اظهار داشت: همچنین این ویتامین برای ترشح انسولین و پرولاكتین، واكنش های ایمنی، پیشگیری از ابتلا به برخی از سرطان ها و ساخته شده رنگدانه های پوستی اهمیت دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان اولین علامت كمبود ویتامین D را كاهش میزان كلسیم و فسفر سرم دانست كه می تواند همراه با ضعف و انقباض عضلانی باشد.
كاوه ای گفت: در كودكان ممكن است بیقراری، تحریك پذیری، بی اشتهایی و تعریق زیاد بروز كند و كمبود شدید این ویتامین موجب بروز «راشیتیسم» در كودكان و «استئو مالاسی» در بزرگسالان شود.
وی بیان كرد: در این موارد با از دست دادن مواد معدنی از استخوانها و در نتیجه تغییر شكل استخوانها، پاها كودك كمانی شكل می شود.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان افزود: كمبود ویتامین D در بروز پوكی استخوان كه در سنین سالمندی بروز می كند نیز موثر است همچنین كمبود خفیف این ویتامین ممكن است به افزایش شكنندگی استخوانها در بزرگسالی منجر شود.
كاوه ای اضافه كرد: زنان در دوران یائسگی در معرض خطر پوكی استخوان قرار می گیرند و كمبود ویتامین بروز آنرا سرعت می بخشد به این دلیل مصرف روزانه مكمل كلسیم همراه با ویتامین D توصیه می شود.
وی تاكید كرد: خطر كمبود این ویتامین در میان كودكان شیرخوار به خصوص نوزادان نارس و كم وزن و بزرگسالان به ویژه افرادی كه كمتر در معرض نور مستقیم آفتاب هستند، بیشتر است.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان ادامه داد: همچنین خطر بروز كمبود در افراد مبتلا به بیماری های كبد، كلیه، غده تیروئید و صرع و كسانی كه از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی می كنند بیشتر است.
كاوه ای گفت: برای پیشگیری از ابتلا به كمبود این ویتامین بهتر است از مكمل های دوز بالای آن استفاده شود و از سه تا پنج روز بعد از تولد تا پایان 2 سالگی روزانه 25 قطره مولتی ویتامین و یا AD به نوزاد داده شود.
وی افزود: در گروه سنی 2 تا 12 ساله هر 2 ماه یك بار، در گروه سنی 12 تا 70 ساله هر ماه یك بار و 70 سال به بالا هر 2 هفته یك بار یك پرل (قرص شفاف) 50 هزار واحدی ویتامین 'د' با نظر پزشك داده شود.
7526/2087