تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۱

تهران- ایرنا- محققان دانشگاه تهران با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با انجام پژوهشی ژنوتیپ‌های انگور مقاوم به شوری را مشخص كردند.

به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، انگور یكی از مهمترین میوه های تولید شده در جهان است كه در گستره وسیعی از شرایط اقلیمی گرمسیری تا معتدل سرد و مرطوب تا خشك و بیابانی كشت می‌شود و پتانسیل موجود در این حوزه می تواند رونق اشتغال و كارآفرینی را به همراه داشته باشد.
در سال های اخیر سرمایه گذاری ها روی فعالیت های حوزه انگوركاری به علت سود دهی بالا و بازگشت سرمایه سریع با اقبال همراه شده است. اما این حوزه نیز همچون سایر حوزه ها با تنش هایی روبرو است. شوری یكی از این تنش های محیطی است كه تولید این محصول را با مخاطره روبرو می كند. گزارش ها نشان می دهد در ایران 30 درصد از اراضی زیر كشت آبی متأثر از شوری است. از آنجا كه اغلب تاكستان های ایران در مناطق نیمه بیابانی واقع شده اند، آینده تولید انگور به عنوان یكی از مهمترین محصولات اقتصادی بخش باغبانی در گرو اصلاح و استفاده از پایه‌های مقاوم به شوری به ویژه یون كلر است.
بر این اساس محققان كشور در دانشگاه تهران با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طرحی با عنوان «بررسی تحمل به شوری برخی ژنوتیپ های انگور به منظور انتخاب پایه» انجام دادند. هدف از این تحقیق بررسی تحمل شوری و نحوه توزیع یون های مرتبط با تنش شوری در شش رقم و ژنوتیپ انگور از گونه ویتیس وینیفرا شامل شاهرودی (سرخ فخری)، سفید فخری، سبز انگور، دیوانه كاشمر، SH068 و GT01 در شرایط گلخانه‌ای بود.
با توجه به اینكه مناطق مختلف در ایران با مشكل شوری دست و پنجه نرم می كنند در این طرح پایه های مناسب برای پیوند انگور كه شوری را تحمل كنند مشخص شد. البته میزان شوری در خاك های مناطق مختلف متفاوت است. خاك‌هایی كه هدایت الكتریكی آن‌ها بیشتر از Ds/m 4 باشد جزء خاك های شورطبقه‌بندی می‌شوند. در این پژوهش پس از اتمام كار پایه هایی كه تا میزان شوری 5 و 6 Ds/m را تحمل می كنند مشخص شدند.
علمی ** 9340** 1055