به گزارش ایرنا، آمریكا و گروه طالبان كه امروز شنبه وارد سومین هفته از پنجمین دور مذاكرات مستقیم و آشكار خود در شهر دوحه پایتخت قطر شده اند، بدون هیچ توافق قطعی ، تنها تاكنون روی خروج نظامیان آمریكا از افغانستان و تضمین عدم وجود تهدید از داخل خاك افغانستان برای آمریكا و هم پیمانانش مذاكره كرده اند .
از روز دوشنبه ششم اسفند ماه جاری در نشست هایی متناوب با حضور «ملا عبدالغنی برادر» مرد شماره دو طالبان و « زلمی خلیلی زاد » مامور ویژه امورخارجه آمریكا برای پیگیری صلح افغانستان برگزار شده است كه تاكنون همزمان با این گفت و گوها ، دهها تن از سربازان شهروندان افغانستان در حملات تروریستی كشته شده اند.
پس از سه روز نخست گفت و گوها در روزهای نهم و دهم اسفند جلسات برای مشورت هیات ها متوقف شد و حد فاصل همین تنفس حدود 20 مهاجم مسلح وابسته به گروه طالبان با جلیقه های انتحاری و خودروهای بمب گذاری شده به یك پایگاه بزرگ مشترك ارتش افغانستان و نیروهای خارجی مستقر در این كشور به نام «شورابك» در شهرستان «واشیر» استان «هلمند» حمله كردند كه به گفته منابع دولتی در جریان آن 23 تن كشته و 16 تن دیگر زخمی شدند.
روز چهارشنبه هفته قبل 15 اسفند نیز پنج مهاجم به یك شركت خصوصی در نزدیكی فرودگاه شهر «جلال آباد» مركز استان ننگرهار افغانستان حمله كردند كه در آن حمله نیز 16 كارمند این شركت كشته و چندین تن دیگر زخمی شدند.
فردای حمله در جلال آباد، یعنی پنجشنبه گذشته 16 اسفند ماه جاری نیز كابل شاهد حمله خمپاره ای به تجمع مردمی بزرگداشت بیست و چهارمین سالروز شهادت «عبدالعلی مزاری» بنیانگذار حزب وحدت اسلامی و از «شهدای وحدت ملی» افغانستان بود.
هر چند مسئولیت حمله به مراسم مزاری را گروه تروریستی داعش بر عهده گرفته ، یعنی همان گروهی كه آمریكایی به رغم هشدارهای جدی كشورهای منطقه مبنی بر حضور آنها در افغانستان ، آن را تایید نمی كند؛ ولی می توان گفت كه طالبان و داعش تقسیم كاری روشن در افغانستان دارند كه تداوم این همكاری با روند مذاكره صلح تناسب ندارد.
تداوم حملات خمپاره ای پنجشنبه كه میزبان برنامه را مجبور كرد برای جلوگیری از افزایش تلفات مردم آن را متوقف كند ، با كشته و دستگیری شماری از مهاجمان پابان یافت اما آثار آن تضعیف امید به صلح ماندگار شد.
در این حمله بیش از 20 انفجار رخ داد كه ناشی از شلیك راكت و خمپاره بود، این حمله 11 كشته و 95 زخمی برجای گذاشت و اكثر كشته ها و زخمی ها شامل شهروندانی است كه گلوله های شلیك شده بر خانه های مسكونی آنها اصابت كرده است.
هر چند مانند حمله دو روز قبل كابل ، مسئولیت حمله ننگرهار را هم گروه تكفیری داعش برعهده گرفته است اما مقامات وزارت كشور افغانستان اعتقاد دارند كه بر اساس تحقیقات اولیه آنها ، این حملات كار طالبان است.
«نصرت رحیمی» دیروز به رسانه های محلی افغانستان ، ضمن اعلام افزایش تعداد كشته ها و زخمی های این رویداد گفته بود كه حمله كار طالبان است.
پس از حمله به مراسم شهید مزاری كه تداعی كننده خاطرات تلخ شهروندان كابل از حملات خمپاره ای نیروهای « گلبدین حكمتیار » به كابل در دهه 70 خورشیدی بود ، واكنش های متفاوت از سوی گروه طالبان ، دولت وحدت ملی و نهادهای امنیتی منتشر شد .
«محمد سرور دانش» معاون دوم ریاست جمهوری افغانستان گروه طالبان را مسئول این حمله دانست و گفت كه با وجود چنین عملكردی كه در واقع بر ارزش های مردم حمله می كنند، صلح ، ساده لوحی بیش نخواهد بود.
دانش حمله به مراسم بزرگداشت از سالروز شهید وحدت ملی افغانستان را ننگین خواند و افزود: در حالی شاهد حملات تروریستی بر یك مراسم ملی هستیم كه از سوی دیگر مذاكرات صلح جریان دارد و بسیاری به این مذاكرات دل بسته اند و گمان می كنند كه تروریست ها بر سر عقل آمده اند.
وی اضافه كرد كه در همین مراسم تعدادی از مقامات سابق افغانستان در رابطه به صلح اظهار خوش بینی كردند ، اما دقایقی بعد تروریستها با انجام حملات كور و تروریستی بر مراسم شهید مزاری نشان دادند كه این خوش بینیها، ساده لوحی بیش نیست.
«محمد محقق» معاون ریاست اجرایی كه نقش میزبان مراسم را داشت، خنانی دوگانه گفت كه واكنش ریاست جمهوری را نیز در پی داشت.
محقق گفت كه این حمله ناشی از ضعف نیروهای امنیتی یا تبانی حكومت با تروریست هاست.
این سخنان وی با واكنش كاخ ریاست جمهوری مواجه شد و «هارون چخانسوری» سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان در پاسخ به محقق خواستار ارایه مدرك برای ادعای خود شد.
«محمد كریم خلیلی» رئیس شورای عالی صلح نیز این حمله را مشكوك خواند و از نیروهای امنیتی خواست بررسی و توضیح دهند.
وی در باره صلح هم گفت كه صلح بدون حضور دولت و سیاست مداران افغان ناممكن است و اگر دولت فكر كند كه بدون مردم، احزاب و سیاستمداران موفق می شود ، اشتباه می كند و سیاست مداران رهبران احزاب هم بدون حضور دولت به صلح نخواهند رسید.
«عطا محمد نور» رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی افغانستان كه در مراسم مزاری بود ، هدف این حمله را تیم انتخاباتی ریاست جمهوری سال آینده به رهبری «محمد حنیف اتمر» دانست كه وی و محمد محقق اعضای این تیم هستند.
نور گفت كه حلقه هایی در درون حكومت هستند كه دست به چنین توطئه هایی می زنند.
«سعادت غزنوی» مشاور امور دینی و فرهنگی معاون دوم ریاست جمهوری نیز در صفحه اجتماعی خود نوشت كه حمله به پایگاه ارتش در هلمند و مراسم مزاری بی ارتباط با گفت وگوهای صلح در قطر نیست.
وی هم از اداره امنیت ملی افغانستان خواسته كه ماهیت مذاكرات را با مردم به اشتراك بگذارند تا بدانند پشت پرده صلح چه چیز جریان دارد.
سعادت افزود كه صلح بدون حضور دولت و مردم افغانستان ارزشی ندارد و اگر خیلی خوشبینانه به آن نگاه كنند، نشان از بلاهت و عدم شناخت از مردم افغانستان است.
این دیدگاه ها درباره صلح پس از رویداد چندین حمله طی یك هفته گذشته بوجود آمده است و شماری از مقامات بلندپایه را هم نسبت به صلح مشكوك كرده است.
این در حالی است كه طولانی ترین گفت و گوهای آشكار و رسمی طالبان و آمریكا در قطر جریان دارد و امروز نشست ها بنا بر ادعای «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان وارد دهمین روز كاری خود می شود.
مقامات آمریكایی هم از یك طرف طالبان را تروریست خطاب می كنند و از طرف دیگر از امدی به رسیدن به توافق با آنها سخن می گویند.
چندی پیش «مایك پمپئو» وزیر خارجه آمریكا در حالی كه از واژه تروریست برای طالبان استفاده كرد گفته بود كه در صورت پیشرفت مذاكرات قطر ؛ خودش هم در آن جلسات حضور خواهد یافت.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریكا نیز در اظهاراتی جداگانه بی اعتمادی كاخ سفید را به طالبان خبری كرد و گفت كه اگر صلحی هم اتفاق بیافتد ؛ آمریكا بخشی از نظامیان خود را در افغانستان حفظ خواهد كرد زیرا به این گروه اعتماد كامل نیست.
«حامد كرزی» رئیس جمهوری پیشین افغانستان نسبت به گفت وگوهای بین الافغانی كه قرار است در آینده نزدیك در قطر برگزار شود و در آن سیاست مداران افغان با طالبان شركت كنند، نسبت به آن اظهار خوشبینی كرد.
با توجه به گفته های مقامات و سیاست مداران افغانستان كه تاكنون بیان شد ، بی اعتمادی به صلح با حملات اخیر در حال افزایش است و فقط زمان نشان خواهد داد كه وضعیت چگونه به پیش خواهد رفت، زیرا تنها عوامل موثر بر صلح عوامل داخلی نه بلكه ابعاد منطقه ای و جهانی نیز دارد.
به همین دلیل باید انتظار كشید كه با توجه به عوامل داخلی و خارجی صلح افغانستان، از پس نشست های طولانی و سفر مقامات روسی و ازبكستانی به قطر و دیدار با نمایندگان طالبان چه چیزی بیرون داده می شود.
آساق*291**1104**
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۳
كابل - ایرنا - در حالی كه مامور آمریكا با نمایندگان طالبان طولانی ترین مذاكراتشان را در قطر دنبال می كنند،شهروندان افغانستان همچنان شاهد تداوم حملات تروریستی علیه خود و نظامیانشان هستند كه این روند باور به صلح را كاهش داده و برخی وقوع صلح را در سایه این حملات ساده لوحی می دانند.