مسكو -ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه با تشریح تازه ترین تقسیم بندی ها در منطقه و جهان ابراز امیدواری كرد: عربستان به جای چشم دوختن به تامین امنیت و رفع مشكلات خود از طریق كشورهای خارجی به همكاری منطقه ای روی آورد.

به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا از مسكو، مهدی سنایی در كنفرانسی در جمع دانشجویان آكادمی علوم روسیه عالی ترین نهاد علمی بزرگترین كشور جهان با بیان این مطلب افزود: همكاری ایران و روسیه برای بازگشت ثبات و آرامش الگویی موفق برای همكاری های منطقه ای است.
وی با اشاره به همكاری های ایران و روسیه و پراهمیت خواندن آن اظهار داشت: تهران و مسكو نمایندگان دو تمدن اوراسیایی و آسیایی هستند و به عنوان دو قدرت، نقشی مهم در پیوند این ظرفیت ها دارند.
سنایی همكاری ایران و روسیه را نمونه موفق همكاری منطقه ای خواند و اظهار داشت: تعامل ایران و روسیه منجر به تضعیف تروریسم و برقراری صلح در بیشتر مناطق سوریه شده است.
وی با بیان اینكه كشورهای منطقه باید از دوران دو قطبی گذر كرده و بر همكاری منطقه ای معطوف شوند، اظهار داشت: پیوستن تركیه به این رویه اقدامی بسیار مهم بود و ما امیدواریم عربستان نیز با چرخش در سیاست های خود به این ساختار منطقه ای بپیوندد.
سنایی در ادامه به نقش سازمان های منطقه ای همچون همكاری شانگهای، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و اكو برای تحكیم صلح و ثبات در مناطق پیرامونی خود اظهار داشت: سازمان های منطقه ای نیز نقشی سازنده دارند البته همكاری ها در این چارچوب لزوما به معنی نفی و عدم توجه به قدرت های فرا منطقه ای نیست.
به گفته وی، در نتیجه استانداردهای دوگانه غرب در 30 سال اخیر و خروج یكجانبه آمریكا از پیمان های مختلف با سایر كشورها، شرایط خطرناكی پدید آمده و مشخصا شاهد تضعیف قوانین بین المللی و سازمان های بین المللی همچون سازمان ملل متحد هستیم.
سنایی گفت: اكنون جهان در حال حركت به سوی ساختاری چندقطبی است، چین رشد اقتصادی چشمگیری دارد و روسیه نیز در تلاش است جایگاه خود را احیا كند ضمن اینكه كشورهایی همچون هند، آفریقای جنوبی و برزیل نیز روند رو به رشد و قابل توجهی دارند.
سفیر ایران در روسیه اظهار داشت: در سطح منطقه ای نیز كشورهایی همچون ایران، تركیه و عربستان در تلاش برای تحكیم و تقویت جایگاه خود به عنوان قدرت منطقه ای هستند.
وی با بیان اینكه بسیاری معتقدند در حال حاضر ساختار حاكم بر نظام بین المللی پیچیده تر است و می توان سطوح مختلفی برای آن قائل شد، اظهار داشت: در زمینه نظامی آمریكا و روسیه به دنبال برتری هستند و در حوزه سیاسی پنج عضو دائم شورای امنیت دیدگاه خود را دارند و در زمینه تجاری نیز شاهد بروز جنگ اقتصادی میان آمریكا، چین و دیگر قدرت ها هستیم.
سفیر ایران اظهار داشت: نكته بارز كاهش قدرت آمریكا در عرصه های مختلف و تضعیف نقش آن در حل و فصل مسائل بین المللی با ورود دیگر بازیگران است.
وی اظهار داشت: امروز مسائل بین المللی بدون نقش آفرینی كشورهای منطقه ای و تنها با اعمال نفوذ ابرقدرت ها قابل حل نیست ضمن اینكه فرآیندهای دیگری نیز در كنار ساختارهای كشوری و دولتی نقش چشم گیر در حل و فصل مسائل دارند.
سنایی توضیح داد: فرآیندهایی همچون دستگاه های اقتصادی غیر دولتی، نهادهای مدنی، رسانه ها، شبكه های اجتماعی و حتی نهادهای غیر قانونی و تروریستی تاثیر فراوانی در حل و یا ایجاد مسائل مختلف دارند، پس این روند دیگر تنها منحصر به دولت ها نیست و به نوعی بسیاری از جریان ها را از پایین به بالا شكل می دهد.
وی افزود: در قرن 21 غرب دیگر برتر مطلق در ساختار جامعه بین الملل نیست و روندهای جهانی در سه لایه بین المللی، منطقه ای و ملی قابل حل و فصل است.
سنایی ادامه داد: اروپا همچنان در تن دادن به واقعیت موجود مردد مانده كه آیا همچنان باید از آمریكا پیروی كند كه به دنبال القای جهان دوقطبی است یا بر اساس منافع خود با دیگر كشورهای مهم درمناطق مختلف جهان روابط خود را گسترش دهد.
سفیر ایران در روسیه گفت كه همكاری با اوراسیا و خاورمیانه برای اروپایی ها منافع فراوانی دارد اما به طور مثال اروپایی ها برای گسترش روابط با ایران یا روسیه با مقاومت آمریكا روبرو هستند.
در ادامه این نشست صمیمانه، تعدادی از دانشجویان روس فرصت یافتند تا با مطرح كردن پرسش های خود دیدگاه سفیر ایران در روسیه در مورد مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی را جویا شوند.
اروپام ** 1346**