به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، همایش ملی فضای مجازی پاك از پنج سال قبل با هدف صیانت از افراد در فضای مجازی شكل گرفت و پنجمین دوره آن، بعد از ظهر امروز، شنبه هجدهم اسفندماه به میزبانی دانشگاه صنعتی شریف و با همكاری سازمان مردم نهاد «جمعیت توسعهگران فضای مجازی پاك (فمپ)» در حال برگزاری است.
«ابوالحسن فیروزآبادی» دبیر شورای عالی فضای مجازی، «مصطفی كواكبیان» نماینده مجلس شورای اسلامی،«جواد جاویدنیا» معاون فضای مجازی دادستانی كل كشور، «محمد شریف خانی» معاون فضای مجازی سازمان صدا و سیما به عنوان سخنران در پنجمین همایش ملی فضای مجازی پاك حضور دارند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی سخنرانی خود را با موضوع «حكمرانی و صیانت در جمهوری اسلامی ایران» ارائه كرد و گفت: اصول حاكم بر فضای مجازی، آمده تا به زندگی ما كمك كند؛ حكمرانی مجموعهای از مقررات و هنجارهایی است كه در یك نظام خلق میشود و حكمرانی در سطح ملی در حكومتها صورت میگیرد.
وی خاطرنشان كرد: یكی از مباحث امروز این است كه چه كسانی در فضای مجازی متصدی حكمرانی هستند؟ فضایی كه شبكهای، اطلاعاتمحور، مولد دانش و به شدت اجتماعی است، این اطلاعات توسط همه تولید میشود و این در برگیرندگی موجب زایش تنوعی میشود كه در تاریخ بشر بینظیر است و در این فضا بسیاری از گروههایی كه در طول تاریخ پنهان بودند نشو و نما پیدا میكنند.
فیروزآبادی اظهار داشت: در گذشته تروریستها و قماربازها همدیگر را پیدا نمیكردند اما الان به وسیله فضای مجازی همدیگر را پیدا میكنند، از آن طرف روحانیون هم یكدیگر را پیدا میكنند. تحولات اینچنینی در تمام حوزهها رخ میدهد كه آن را به بسط فضایی تعبیر میكنیم؛ فضایی كه به شدت در حال بسط است و شبیه بیگ بنگ عمل میكند.
وی با بیان اینكه ما در هر دهه شاهد تحول هستیم، گفت: نسلهای موبایلی و نرمافزاری كمتر از یك دهه عمر دارند و معمولا بعد از دو سه سال از بین میروند و تغییر میكنند اما تحولات تازه فضای مجازی در طول تاریخ بیسابقه بوده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: تغییرات تكنولوژیك و فضای مجازی، با تغییرات مستمر جهانی مصادف شده و تمام اینها دست به دست هم داده و تغییر حكمرانی را موجب شده است. در گذشته اصول حكمرانی كه نوشته میشد چندین دهه حاكمیت میكرد در حالی كه هم اكنون باید مدام مورد بازنگری قرار بگیرند.
وی در ادامه گفت: در دوران صنعتی، نظام سیاسی ما نظام پارلمانی بوده و با وكالت به نمایندهها واگذار میشد، در مباحث حكمرانی به دلیل سرعت و پیچیدگی تغییرات و تكنولوژیمحور و چند رشتهای بودن، نمیتوان پارلمانی عمل كرد و علاوه بر مقرراتگذاری به نشانهگذاری هم نیاز داریم.
فیروزآبادی افزود: این كه حكمهای ما در فضای مجازی ما حاكم نمیشود اما حكمهای امریكا تعریف میشود به این دلیل است كه نظام قدرتی برای ما تعریف نشده است و باید دید چطور باید در این عرصه حكمرانی كرد.
او در ادامه گفت: پلتفرمهای ما خارجی هستند و تولیدكنندگان محتوا نیز علاوه بر افراد خارجی، افراد داخلی نیز هستند، در این بین جایگاه حكومت كجاست؟ حكومت وظیفه دارد از تمام مردمی كه در این فضای مجازی فعالیت میكنند، حفاظت كند و به همین دلیل در سال 93 فضای مجازی پاك تاسیس شد؛ فضایی كه مردم در آن به راحتی فعالیت كنند و به پیشرفت برسند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاكید بر اینكه اگر بخواهیم در این فضا بازیگر باقی بمانیم باید به روابط بازیگران این فضا آگاهی داشته باشیم، افزود: یكی از مشكلاتمان این است كه اغلب پایههای فضای مجازی ما از سوی نظام خالق فضای مجازی كه نظام غرب است، تبعیت میكند.
وی ادامه داد: همان طور كه امریكاییها برای ما سیستم عامل و مموری میسازند، فضای ذهنی ما را برای تنظیم روابط فضای مجازی قالببندی میكنند و واژههایی كه به كار میبرند بازار آنها را توسعه میدهد بدون آن كه به سوالات اساسی ملت پاسخ بدهند.
فیروزآبادی در تشریح این موضوع گفت: امریكاییها برای این كه بازارشان توسعه پیدا كند، سالها شعار آمادگی الكترونیكی دادند، بعد به كشورهای دیگر گفتند دولت الكترونیكی پیادهسازی كنید و بعدتر گفتند شكاف دیجیتالی را بردارید.
وی با تاكید بر چاره اندیشی برای رفع شكاف تكنولوژیك گفت: شكاف تكنولوژیكی كه بین امریكا و بقیه جهان وجود دارد بسیار عجیب است، به دنبال این شكاف، شكاف ارزشی نیز به وجود میآید و این شكاف صرفا در سختافزار و نرمافزار نیست بلكه در پلتفرمها نیز وجود دارد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی تاكید كرد: در این پلتفرمها مرز و فیلتر وجود ندارد و ماهیت نظام آن یكپارچه است، شخصیت و سبك زندگی در همین پلتفرمها شكل میگیرد، در همین فضا محصولاتی تولید میشود و رفته رفته بازار اقتصادی شكل میگیرد.
وی افزود: به این شكل از مدخل فضای مجازی، كل فضای واقعی تسخیر میشود، ما هیچ چیز از برنامههای آنها نمیدانیم و حتی تضمینی وجود ندارد كه شغلهایی كه ایجاد شدهاند را از بین نبرند، مانند شركت اپل كه چندی قبل اپهای ایرانی را بست و صدای كسی هم در نیامد.
فیروزآبادی در اعتراض به اقدام اخیر شركت اپل در مسدود كردن اپلیكیشنهای ایرانی در اپاستور گفت: شركت اپل یك گوشی به ما فروخته چطور اجازه دارد اپلیكیشنی كه افراد نخبه ما با زیرساختهای كشورمان ساختهاند را قطع كند، اگر این اتفاق در بازار اندروید رخ میداد چه میشد؟ شكوفایی ما در حوزه اقتصاد دیجیتال كه تا الان مسیر شگفتانگیزی را طی كرده به كدام سمت خواهد رفت؟ این همان شكاف دیجیتالی است كه دربارهاش صحبت كردم.
وی تصریح كرد: ما باید طرفدار توسعه فضای مجازی باشیم چراكه این از الزامات تاریخی است كه ما را از فضای صنعتی به فرا صنعتی میبرد. كسی كه بگوید ما این دوره را نمیخواهیم محكوم به فنا و نابودی است.
فیروزآبادی در ادامه گفت: كشور ما با چند هزار سال تاریخ و تمدن روشن، نباید به فضای مجازی بیتفاوت باشد، فضای مجازی باید پاك باشد، حوزههای علمیه در مقابل آن چه مخالف فضای دین است موضعگیری میكنند اما در حوزه اقتصاد آیا چنین عكسالعملی نسبت به فضای پاك وجود دارد؟
او بیان داشت: اینها كارهایی است كه بر خلاف شعار نظام یكپارچه بشری است، در واقعیت یك نظام تك قطبی و یك فضای مجازی خطرناك شكل میگیرد كه در آن، اقتصادی در حال شكلگیری است كه به هیچ عنوان دولتها را به رسمیت نمیشناسند و از قدرت كاربران استفاده میكنند.
فیروزآبادی توضیح داد: به این شكل دولتها را در مقابل واقعیتی به نام «حكمرانی آشفته» قرار میدهد، در چنین حالتی باید با همان اصول قبلی قدم برداریم اما نخبگان و مسئولان دانشگاهی و بخش خصوصی ما باید آگاه باشد، ما نظام استانداردگذاری جهانی و داخلی نداریم بنابراین ما باید این فضا را درك كنیم فضایی كه بازیگران ملی میخواهد.
او گفت: باید مراقب شكاف دیجیتال باشیم، هیچ وقت به مردم یاد ندادیم این محصول امریكایی كه وارد میكنیم مشابهی در داخل كشور یا اصلا در كل دنیا دارد یا نه؟ و به همین دلیل است كه 98 درصد از فعالیتهای ما در سرورهای خارجی انجام میشود.
دبیر شورای عالی فضای مجازی یادآور شد: فضای مجازی فضای مشاركتی است و حتی نظام دموكراسی نیز به سمت مشاركتی شدن رفته است، مردم در بسیاری از شرایط دخالت مستقیم دارند و بسیاری از رفتارها را تغییر میدهند. باید این مساله را نظاممند كنیم و حكمرانی در اصل فضای مجازی، استفاده از نخبگان است و كارها باید با مشاركت تمام ذینفعان انجام شود.
علمی9207* 1055
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۷:۴۴
تهران- ایرنا- دبیر شورای عالی فضای مجازی معتقد است ما باید طرفدار توسعه فضای مجازی باشیم چراكه این از الزامات تاریخی است كه ما را از فضای صنعتی به فرا صنعتی میبرد و كسی كه بگوید ما این دوره را نمیخواهیم محكوم به فنا و نابودی است.