تهران- ایرنا- فضانوردانی كه چند ماه پیش از حادثه پرتاب موشك سایوز روسی جان سالم به در برده بودند تا چند روز دیگر مجددا به سوی ایستگاه فضایی بین المللی پرتاب خواهند شد.

به گزارش شنبه خبرنگار علمی ایرنا، تنها پنج ماه پس از پرتاب ناكام سایوز، سرنشینان این فضاپیما مجددا رهسپار ایستگاه فضایی بین المللی خواهند شد. چند ماه پیش مصادف با یازدهم اكتبر سال 2018 میلادی، «نیك هگ» آمریكایی و «الكسی اوشینین» روسی قرار بود با یك موشك سایوز به سوی ایستگاه فضایی روانه شوند. با این حال اندكی پس از پرتاب، مرحله اول موشك كه بعد از اتمام سوخت خود باید جدا می شد به درستی جدا نشد و به این ترتیب كامپیوتر داخلی فضاپیما به صورت خودكار فرایند خروج اضطراری فضانوردان را فعال كرد. كپسول فضایی سایوز به سرعت از موشك جدا شده، به سلامت فرود آمد و به این ترتیب هر دو فضانورد از حادثه ای كه می توانست پایانی تراژیك داشته باشد جان سالم به در بردند.
پس از این حادثه روسكاسموس (سازمان فضایی فدرال روسیه) تمامی پرتاب های سایوز را موقتا متوقف كرده و تحقیقات مفصلی را شروع كرد. تحقیقاتی كه در نهایت به این جمع بندی رسید كه نقص فنی به علت آسیبی كه در جریان سرهم كردن موشك به وقوع پیوسته رخ داده است. پس از این تحقیقات پرتاب سایوز دوباره از سر گرفته شد و سوم دسامبر سال گذشته میلادی طی پرتابی سه فضانورد جدید را با خود به ایستگاه فضایی برد.
بر اساس آخرین اخباری كه از سوی ناسا و روسكاسموس منتشر شده قرار است تا چند روز دیگر مصادف با 14 مارس سه فضانورد دیگر نیز سوار بر یك فضاپیمای سایوز به سوی ایستگاه فضایی پرتاب شوند. دو نفر از این سه نفر سرنشینان همان پرتاب ناكام سایوز یعنی هگ و اوشینین خواهند بود و نفر سوم نیز كریستیانا هاموك است؛ مهندس الكترونیكی كه دوره فضانوردی را در كلاس سال 2013 ناسا پشت سر گذاشته بود. این پرتاب برای ساعت 12:14 دقیقه ظهر روز 14 مارس از پایگاه فضایی بایكونور قزاقستان برنامه ریزی شده است.
اكنون فضاپیمای سایوز در كنار فضاپیمای شنزوی چینی تنها فضاپیماهای سرنشین دار عملیاتی دنیا هستند. البته از بین این دو تنها سایوز برای پرتاب های فضایی به ایستگاه فضایی بین الملی سرویس می دهد كه این یعنی سایوز تنها فضاپیمای سرنشیندار در دسترس برای پرتاب های بین المللی شمرده می شود. چند روز پیش اسپیس ایكس هم نمونه بدون سرنشین فضاپیمای سرنشین دار دراگون را با موفقیت پرتاب كرده و پس از اتصال به ایستگاه فضایی بازیابی كرد.
این موفقیت موجب خواهد شد تا اگر همه چیز به خوبی پیش برود امسال شاهد پرتاب سرنشین دار آن هم باشیم. به علاوه شركت بویینگ هم قصد دارد تا امسال فضاپیمای اسپیس لاینر خود را به سوی فضا پرتاب كند. همه این ها هم یعنی به زودی دیگر سایوز تنها فضاپیمای سرنشیندار سرویس دهنده به ایستگاه فضایی نخواهد بود.
علمی**9224** 1055