بیروت - ایرنا - 'سید حسن نصرالله' دبیركل 'حزب الله لبنان' جمعه گذشته اعلام كرد كه رژیم صهیونیستی برای مقابله با نبردهای موشكی در آینده سامانه های پدافندی جدید از آمریكا دریافت كرده و به سامانه های پدافندی خود اعتماد ندارد.

بر اساس اعلام وی، دشمنان مقاومت از شروع یك جنگ دیگر عاجر هستند، چرا كه پس از سال 2000 در منطقه شكست خورده اند و اسراییل نمی تواند جنگ جدیدی را شروع كند، زیرا نیروی زمینی این رژیم آماده نیست.
اشاره نصرالله در واقع به یكی از شكست های رژیم صهیونیستی در ماه های اخیر در صحنه سوریه بود كه ناشی از كاربرد تجهیزات مورد نیاز در جنگ های الكترونیكی است .
تسلیحات مورد استفاده در جنگ های امروزه بر اساس پیشرفت هر كشوری در علوم و فنون مختلف به خصوص نظامی بسیار متفاوت تر از گذشته است و روی همین اصل ارتش ها بر اساس نیازها و تسلیحات مورد استفاده خود یگان های مربوط به آن را نیز تعریف و ایجاد می كنند.
اكنون با توجه به استفاده از پهپادهای مختلف در درگیری ها و جنگ ها در سراسر جهان یگان های پهپادی در واحدهای نظامی كشورها ایجاد شده و در كنار آن نیز یكی از یگان های پیشرفته در برخی ارتش های جهان یگان جنگ الكترونیك یا 'جنگال' است.
ماموریت این یگان ها به طور غیرمحسوس در زمینه هایی چون مختل كردن رادارها و سیستم های كنترل و رهگیری هواپیماها و شنود و یا از كار انداختن امكانات ارتباطی و مخابراتی طرف مقابل در جنگ و یا درگیری است.
با توجه به گستردگی بحران سوریه در هشت سال گذشته و وجود طرف های گوناگون در آن از جمله قدرت های بزرگ مانند آمریكا و روسیه با استفاده از تمام توانمندی های به روز خود، استفاده از فناوری هایی چون پهپاد و جنگ الكترونیك نیز به بخشی از نبردها در این بحران تبدیل شد .
هواپیمای 'ایلیوشین 20 ' كه اواخر شهریور ماه 1397 با 17 سرنشین نظامی روسی به خاطر استفاده جنگنده های رژیم صهیونیستی از پوشش امنیتی آن برای در امان ماندن از اصابت موشك های سوری، مورد هدف قرار گرفت ، مجهز به پیشرفته ترین فناوری ها برای جمع آوری اطلاعات از تروریست ها در ادلب و مناطق مختلف سوریه بود كه می توانست این اطلاعات را به واحدهای عمل كننده در پایگاه های روسیه در سوریه مانند 'حمیمیم' و 'طرطوس' و جنگنده های روسی برای هدف قرار دادن تروریست ها قرار دهد.
علاوه بر این كاربرد با توجه به این كه هواپیمای مزبور از پیشرفته ترین هواپیماهای روسیه برای جمع آوری اطلاعات بود ، می توان نقش های دیگری را مانند ورود به جنگ های الكترونیك و منحرف كردن برخی موشك های شلیك شده به سمت اهدافی در سوریه را نیز برای آن در نظر گرفت كه یكی از این موارد حفاظت از یگان های روسی مستقر در سوریه و آبهای ساحلی این كشور است.
در ماه های اخیر بارها سامانه های پدافندی پیشرفته رژیم صهیونیستی اقدام به شلیك بدون هدف كرده اند، تا بتوانند موشك و یا هر شی پرنده ای را بر فراز فلسطین اشغالی هدف قرار دهند.
خطاهای سامانه های ارتش صهیونیستی در جریان حمله موشكی ارتش سوریه در اردیبهشت ماه و عدم رهگیری این موشكها، ضعف ارتش این رژیم را بخوبی نمایان كرد.
همه این خطاها گویای یك موضوع است و آن استفاده از تجهیزات مرتبط با جنگ الكترونیكی یا جنگال در بحران اخیر سوریه است كه موجب می شود تا سامانه های پدافندی رژیم صهیونیستی كه بارها به آنها افتخار كرده، نتوانند به موقع عمل كرده و یا بدون هدف شلیك كنند.
رسانه های رژیم صهیونیستی دوم مرداد 1397 از ناكامی سامانه جدید ضد موشك ' فلاخن داوود' در اولین تجربه عملی آن خبر دادند كه از سال 2016 عملیاتی و در شمال سرزمین‌های اشغالی برای مقابله با هر حمله ای مستقر شده اند.
به نوشته این رسانه ها، این سامانه نتوانست موشك 'توشكا' را كه از سوریه به سمت سرزمینهای اشغالی شلیك شده بود، رهگیری كند و مورد اصابت قرار دهد.
به گفته تحلیلگر مسائل نظامی در كانال 10 تلویزیون رژیم صهیونیستی، دو موشك شلیك شده از سامانه فلاخن داوود به هدف اصابت نكرد. هزینه هر یك از این موشك ها یك میلیون دلار است.
به گفته این تحلیلگر مسائل نظامی، یكی از موشك های شلیك شده از این سامانه، بدون برخورد با هدف در آسمان 'جولان' منفجر شد و موشك دوم نیز بدون اینكه كسی از مقام های نیروی هوایی از سرنوشت آن اطلاع داشته باشند، به هدف برخورد نكرد.
به دنبال این ناكامی و شكست، ارتش رژیم صهیونیستی مجبور شد هنگام شلیك موشك مزبور آژیرهای هشدار را در مناطق 'الجلیل' و برخی از روستاهای جولان اشغالی به صدا درآورد و در همین حال رسانه های رژیم صهیونیستی مدعی شدند كه دیروز موشكی از سمت سوریه به مناطق اشغالی شلیك شده است .
بر اساس اعلام كارشناسان نظامی، با توجه به این كه در زمان به صدا در آمدن آژیر خطر هیچ شلیكی به سمت سرزمین اشغالی صورت نگرفته و حتی پهپاد یا جنگنده‌ای نیز در مرزهای فلسطین اشغالی به پرواز درنیامده است، از این رو پرواضح است كه صهیونیست ها كه گرفتار جنگ الكترونیك در سوریه شده اند و برای آنكه سرپوشی بر اشتباه خود و شلیك های بیهوده سامانه‌های پدافندی شان بگذارند، می‌گویند كه این سامانه ها پس از شلیك موشك از سوریه فعال شده و به سمت آنها شلیك كردند، در حالی كه موشك‌های شلیك شده به خاك سوریه اصابت كرده است.
روزنامه صهیونیستی 'یدیعوت آحارونوت' هم در این خصوص نوشت: تیم تحقیقاتی ارزیاب، متشكل از كارشناسان شركت 'رافال' (سازنده سامانه فلاخن داود) و نمایندگانی از وزارت جنگ و نیروی هوایی رژیم صهیونیستی گزارش دادند كه اولین شلیك رهگیری این سامانه به دلایل فنی با شكست مواجه شده است. تیم ارزیاب تاكید كرد كه این شكست به خاطر خطای انسانی نبوده و معایب فنی و ساختاری باعث به خطا رفتن آن شده است.
همین شكست ها و شكست بزرگ هنگام شلیك 55 موشك از سوی ارتش سوریه به برخی مراكز نظامی و جاسوسی اسراییل در جولان اشغالی در 25 اردیبهشت ماه 1397 موجب شد تا رژیم صهیونیستی 23 مرداد ماه 1397 و در سالگرد دوازدهمین سال شكست در برابر اراده و مقاومت حزب الله لبنان در جنگ تابستان سال 2006 ، رزمایشی را با محوریت فناوری و تاكتیك‌ های نوین و جنگ الكترونیك برگزار كند كه هدف اصلی از آن آزمایش سامانه های پدافندی خود در برابر هر اقدامی علیه تاسیسات نظامی آن بود.
در جریان اقدام تلافی جویانه ارتش سوریه و نیروهای مقاومت به دنبال تجاوزهای مكرر رژیم صهیونیستی به خاك این كشور با 55 فروند موشك پایگاه های رژیم صهیونیستی را كه شامل مراكز جنگ الكترونیك و سایبری هم بود، هدف قرار داد كه از جمله این اهداف می توان به 'مركز شنود فنی و الكترونیكی'، 'مركز دریافت و ارسال پیام'، 'مركز نظامی جنگ الكترونیك'، 'مركز هنگ مرزی واحد جمع آوری اطلاعات تصویری 9900' اشاره كرد.
روی همین حملات بی دلیل نبود كه ارتش رژیم صهیونیستی این رزمایش را در منطقه جولان اشغالی و برای آزمون توان و قدرت نیروهای خود جهت مقابله با توانمندی های توسعه یافته حزب الله لبنان در جنگ سایبری و استفاده از تاكتیك ها و فناوری های نوین در جنگ احتمالی آینده برگزار كرد.
'گادی آیزنكوت' رئیس ستاد مشترك ارتش رژیم صهیونیستی كه خود در این رزمایش حاضر شده و بر عملكرد نیروها نظارت داشت ، اعتراف كرد كه توانایی حزب الله لبنان به صورت چشمگیری در جنگ های سایبری و نوین افزایش یافته است.
دبیركل حزب الله لبنان به دنبال حمله موشكی مزبور نیز این پاسخ را بی سابقه و 'مرحله جدیدی از نبرد با اسرائیل' عنوان كرد و گفت كه این تجربه، دروغ اسرائیل درباره آمادگی در جبهه داخلی برای هرگونه جنگی را با دلیل اثبات كرد.
در روزهای اخیر نیز شبكه تلویزیونی اسراییلی ' كان' با تهیه گزارشی از علت شكست ها در جنگ سال 2006 مهم ترین دلیل را اطلاع حزب الله لبنان از نقاط ضعف اسراییل اعلام كردند كه توانسته با شناسایی دقیق از این نقاط برای برتری خود استفاده كند.
این برنامه 50 دقیقه ای تحت عنوان 'رمزگشایی نصرالله' شامل مصاحبه با نخست وزیرهای پیشین رژیم صهیونیستی، رؤسای پیشین ستاد ارتش، پژوهشگران امور اطلاعاتی و فرماندهان نظامی بود كه در پایان آن به این نتیجه رسید كه دبیر كل حزب الله لبنان موفق به 'رمزگشایی اسرائیل' شده است.
بسیاری از مسئولان و رهبران نظامی و كارشناسان در برنامه یاد شده، اذعان كردند كه نصرالله به خوبی اسرائیل را می شناسد.
در این برنامه تلویزیونی، دو شخصیت اصلی رژیم صهیونیستی یعنی 'ایهود اولمرت' كه اسرائیل در دوران نخست وزیری او شكست سختی در جنگ 2006 از حزب الله خورد و نیز 'ایهود باراك' كه در دوره نخست وزیری او و در زمان آزادسازی اراضی لبنان در سال 2000 ارتش اسرائیل متحمل شكست دیگری شد، حضور داشتند.
اولمرت اعتراف كرد: حزب الله به رهبری نصرالله خوب می داند كه چگونه با دشمنان برخورد كند. او تاكید كرد كه نمی تواند سرخوردگی اسرائیل از شكست ارتش خود را در هدف قرار دادن رهبری حزب الله در اثناء جنگ، كتمان كند.
باراك نیز نصرالله را رهبری 'واقعی و اصیل' خواند و گفت: بدون شك او الگوی كاملی از یك دشمن برای اسرائیل است.
در همین راستا، 'موشه یعلون' رئیس پیشین ستاد ارتش رژیم صهیونیستی درباره نصر الله گفت: او كسی نیست كه فقط بر مشاوران خود متكی باشد.
'تشكیو تامیر' از دیگر فرماندهان ارتش اسرائیل نیز تاكید كرد كه حزب الله نیرویی است كه بسیاری از سبك های جدید جنگی را ایجاد كرده است.
رژیم صهیونیستی كه همواره از ترس هر نوع درگیری با جنبش های مقاومت در فلسطین و لبنان به دنبال تهیه سامانه های پدافندی مدرن و پیشرفته است، از انواع این سامانه ها به صورت جداگانه و تركیبی بهره می گیرد تا شاید بتواند در برابر هرگونه حمله ای مقابله كند كه از جمله آنها می توان در سال های اخیر به سامانه 'ختس' (پیكان ) ، 'آرو' (ضد موشك بالستیك) ، 'پاتریوت' (ام آی ام - 104) و آخرین مورد 'سامانه گنبد آهنین' با صرف میلیاردها دلار اشاره كرد.
آمریكایی ها بیش از 200 میلیون دلار بابت این سامانه به اسرائیل كمك كردند؛ سامانه ای كه گفته می شد قادر است با موشك‌های كوتاه‌برد (تا 40 كیلومتر) در هر شرایط آب‌وهوایی درگیر شود. هزینه ساخت هریك از موشك های رهگیر به نام تامیر، حدودا 60 هزار دلار است. این سامانه برای مقابله با موشك‌های شلیك‌ شده از لبنان و فلسطین توسعه داده شد و در كنار آن، سامانه دفاع موشكی ختس (پیكان) برای تهدیدهای موشكی میان‌برد (مانند موشك‌های شهاب) استفاده می شود.
در سال 2012 یك رخداد بسیار مهم، امیدها را درباره سامانه گنبد آهنین و اسطوره نفوذناپذیری كه از سال 2011 به كار گرفته شده بود، به باد داد.
حزب‌الله لبنان توانست با پروازی چند ساعته بر فراز آسمان فلسطین اشغالی از مهم ترین پایگاه هسته‌ای صهیونیست‌ها تصویر برداری كند. مدتی بعد نصرالله در سخنرانی خود با اعلام اینكه این پهپاد ساخت ایران بود، گفت: این عملیات برای حزب‌الله موفقیت بزرگی بود. پس از سخنرانی نصرالله، مقامات صهیونیست در واكنش به این سخنرانی اعلام كردند كه هدف اصلی این پهپاد رصد فعالیت‌های اكتشاف گاز اسراییل بود.
برای تخریب این پهپاد، جنگنده ای اسرائیلی اعزام شد، در حالی كه پهپاد حزب الله 60 كیلومتر در خاك سرزمین های اشغالی نفوذ كرد. پهپاد به فاصله 40 كیلومتری 'دیمونا' (مركز هسته ای رژیم صهیونیستی) نیز رسیده و توانسته بود از این تاسیسات اتمی تصویربرداری كند.
یكی دیگر از اقدامات جنگ های الكترونیكی و یا جنگال هك كردن سامانه های موشكی و راداری طرف مقابل یا حملات سایبری با هدف در اختیار گرفتن كنترل این سامانه ها و استفاده از آن برای خنثی كردن حمله و یا ایجاد خطا در آنها است.
كارشناسان معتقدند كه با توجه به آسیب پذیری رژیم صهیونیستی در جنگ الكترونیك و جنگال بی دلیل نیست كه این رژیم حملات پی در پی را برای وارد كردن ضربه به مراكز مزبور در خاك سوریه انجام داد تا شاید بتواند آنها را نابود و به حملات خود ادامه دهد، ولی اكنون آنچه كه روشن است این كه با گذشت بیش از 6 هفته این رژیم دست به حملات موشكی و هوایی جدیدی در سوریه نزده است و همین موضوع بیش از پیش شكست آن را در رسیدن به اهداف مورد نظر با وجود به كارگیری انواع موشك ها نشان می دهد.
كارشناسان نظامی رژیم صهیونیستی بیش از همه دنبال اتاق عملیات این جنگ الكترونیك بودند و بر اساس سیگنال‌ها و دریافت‌های رادیویی به این نتیجه رسیده بودند كه احتمالا این سامانه در فرودگاه دمشق مستقر است و به همین دلیل این فرودگاه همواره هدف حملات هوایی و موشكی آنها قرار می‌ گرفت ولی در نهایت با دست خالی از این درگیری خارج شدند.
سخن آخر این كه جنگ الكترونیك با این وسعت، جنگ جدیدی است كه عمومیت آن برای استفاده از سوی ارتش های مختلف جهان، دهه اول عمر خود را می گذراند، ولی با توجه به نقش تعیین كننده آن همه كشورها در آینده نزدیك مجبور به توسعه آن هستند، ولی در این میان رژیم صهیونیستی با وجود همه نوع حمایت از سوی آمریكا و دیگر حامیان خود، همچنان در این صحنه نیز نتوانسته حرفی برای گفتن در برابر جبهه مقاومت داشته باشد و مجبور است تا در چنین مواردی بی هدف شلیك كند.
خاورم*1436**1651