مشهد- ايرنا- درياچه بزنگان يا كل بي بي در يك كيلومتري جاده روستايي بزنگان و 70 كيلومتري شهر سرخس به عنوان تنها اثر ملي طبيعي خراسان رضوي با زيبايي هاي فراوان به رغم زخم هاي خورده از خشكسالي همچنان مورد استقبال گردشگران است.

پژوهشگران زمين شناسي معتقدند ساختار اين درياچه متعلق به دوران دوم و سوم زمين شناسي است كه در اثر فعاليت هاي تكنونيكي و همچنين عوامل كوهزايي به وجود آمده است.
طبيعتگردان و طبيعت دوستان علاقه فراوان به پديده هاي طبيعي مانند بزنگان دارند به همين دليل اين درياچه طبيعي سالانه ميزبان هزاران بازديد كننده و طبيعت دوست است.
اين درياچه در بلندي هاي كپه داغ و در 130 كيلومتري جاده مشهد به سرخس در جنوب كوه هاي هزار مسجد واقع شده و وسعت آن حدود 80 هكتار و بيشترين عمق آن 12 متر مي باشد.
آب اين درياچه از بارندگي هاي سالانه و چشمه هاي كوچك حاشيه و كف درياچه تامين مي شود و تاكنون 33 گونه فيتوپلانگتون جلبكي در اين درياچه شناسايي شده است.
طبق اندازه گيري هاي اخير، عمق آب درياچه بزنگان در عميق ترين نقطه آن كمتر از 12 متر گذشته است و از نكات جالب اين درياچه نبود درخت در حواشي و سواحل آن مي باشد.
درياچه بزنگان در فصول مختلف سال محل تجمع پرندگان مهاجر است و همه ساله در پاييز و زمستان و نيز اوايل بهار، زيستگاه فوق العاده اي براي گذراندن فصل سرماي پرندگان مهاجر آبزي و كنار آبزي مي باشد و از معروف ترين پرندگاني كه به اين منطقه سفر مي كنند فلامينگو را مي تواند نام برد.
سازمان حفاظت محيط زيست در جهت حفظ و بهره وري معقول از اين پديده طبيعي و با حفظ اصالت تعادل اكولوژيكي آن، ‌برنامه هايي در دست اقدام دارد بطوريكه اين درياچه در آينده نزديك يكي از مراكز مهم علمي پژوهشي و تفرجگاهي خواهد شد.

* غار بزنگان
غار بزنگان در 128 كيلومتري مشهد و 6 كيلومتري جنوب غربي روستايي به همين نام واقع شده كه قدمت آن به پيش از ميلاد برمي گردد.
اين غار يكي از آثار و جاذبه‌ هاي طبيعي شهرستان سرخس به شمار مي رود و رشته كوه زيباي آن در بين كوهنوردان كشور شهرت بسيار دارد.
دهانه غار بزنگان حدود 70 سانتي متر است و داخل اين غار يك مسير ساده و كوتاه چهار متري وجود دارد كه با در دست گرفتن طناب مي توان به راحتي در آن فرود و صعود داشت.
غار بزنگان آهكي و پايه هاي آن آهكي استالاكتيت و استالاگميت بسيار با حجم و اندازه هاي مختلف داشته و
درون غار چشمه هاي آب آشاميدني وجود دارد.
ساكنان درون اين غار متعلق به دوران موسترين بوده و حدود 45 هزار سال پيش در اين محل زندگي مي كردند و اهل شكار نيز بوده اند.
در دهانه غار چشمه آب وجود دارد و تمام سقف غار و دهانه ورودي بلند آن را خفاش‌ ها احاطه كرده ‌اند.
محيط داخلي اين غار حدود 2000 متر است و ارتفاع درون آن گاهي به 25 متر مي‌رسد.
درون اين غار سه ‌راه وجود دارد، دو راه آن خشك و راه سوم داراي آب معدني است كه به درياچه ‌اي به عمق هفت متر و مساحت حدود 50 متر منتهي مي‌ شود.

*روستاي بزنگان
روستاي بزنگان در مركز تعدادي از آبادي هاي اين منطقه به نام هاي كلاته عوض و كلاته مهدي آباد، چشمه سنگي، قرقره و زلو قال و آب دراز واقع شده و يكي از بزرگترين آبادي هاي سرخس محسوب مي شود كه به آب و قنات هاي شهر دسترسي داشته است.
سابقه سكونت در روستاي بزنگان به 100 سال مي ‌رسد و در اواخر سلطنت ناصرالدين ‌شاه سرحدداري اين بخش از خراسان را به حاجي محمد ميرزاي قهرمان واگذار كرده بودند.
سابقه سكونت در آبادي ‌هاي ناحيه بزنگان در بخش غربي مزدوران نيز بين 75 تا 100 سال است.
درياچه بزنگان در سال 1386 بر اساس مصوبه شماره 275 سال 1385 ، از طرف شوراي عالي حفاظت محيط زيست كشور به عنوان اثر طبيعي ملي شناخته شد.
اين درياچه كه يك اثر طبيعي و ملي و جزو مناطق نمونه گردشگري استان است اينك به دليل كاهش و افت شديد آب در خطر نابودي قرار گرفته و چنانچه كارشناسان حفاظت محيط زيست براي حل اين مشكل اقدامي انجام ندهند، خشك شده و به يك فاجعه زيست محيطي منجر خواهد شد.
7496 / 6053