به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا، رهبر انقلاب اسلامی روز پنجشنبه (16 اسفند) طی حكمی حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی را به ریاست قوه قضاییه منصوب كردند.
رهبر انقلاب اسلامی در این حكم با تأكید بر لزوم تحول در قوه قضاییه و آغاز پرقدرت دوران جدیدی كه زیبنده گام دوم انقلاب باشد، از فقاهت، دانش، تجربه، سلامت، امانت و كارآمدی حجت الاسلام و المسلمین رئیسی در مقاطع گوناگون خدمت و سوابق طولانی ایشان در قوه قضاییه و آشنایی كامل با همه زوایای آن، به عنوان دلایل این انتخاب یاد، و در ادامه هشت توصیه مهم خطاب به رئیس جدید قوه قضاییه بیان كردند.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی روز دوشنبه در آیین تكریم و معارفه روسای قدیم و جدید قوه قضاییه اظهار داشت: باید ابتدا سر بر آستان ربوبی بسایم و شاكر نعمتهای بسیار خداوند متعال در توفیقاتی كه عنایت كرد و زمینهای كه فراهم كرد برای اینكه بتوانم خدمتگزار باشم به ویژه خدمتی كه در آستان مقدس رضوی (ع) فراهم شد؛ فرصت مغتنمی برای خدمتگزاری به مردم و مهمانان عالیقدر حضرت رضا (ع) بود.
وی گفت: امیدوارم اعتماد مقام معظم رهبری به حقیر در مسئولیت خطیر قوه قضاییه موجب شرمندگی بنده خدمت ایشان، قضات محترم، مردم عزیزمان، نیروهای حزب اللهی دلداده به انقلاب اسلامی نشود و همچنانی كه در ابلاغ فرمودند همیشه مشمول ادعیه زاكیه ایشان و بزرگان حاضر در مجلس باشم.
رئیس جدید قوه قضاییه تصریح كرد: جا دارد صمیمانه از تلاش های خالصانه حضرات روسای قوه قضاییه در طول انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله آقای دكتر بهشتی، آیت الله موسوی اردبیلی، آیت الله یزدی و در این قریب به یك دهه تلاشهای خالصانه آیت الله آملی لاریجانی و همه همكاران صمیمانه تقدیر و تشكر كنم.
رئیسی با درود بر روح بلند آیت الله شاهرودی اظهار داشت: بدون تردید خدمات ارزندهای در این چهاردهه توسط این بزرگان صورت گرفته كه همه قابل تقدیر است و هر یك از ایشان در خور خود و با امكانات و برنامههایی كه داشتند تلاشهایی كردند تا امروز این شرایط و وضعیت را داشته باشیم.
رئیس جدید قوه قضاییه افزود: در فاصله سه سالهای كه از قوه قضاییه داشتم، هم در دوره خدمت در آستان قدس رضوی و هم در انتخابات ریاست جمهوری فرصتی پیدا كردم و بیش از گذشته با مشكلات و با زندگی مردم در سطوح مختلف آشنا شدم و اگر چه اطلاعاتی از قبل داشتم، ولی به نظرم آشنایی بیشتر با مشكلات، تنگناها و آلام در زندگی مردم ضرورت داشت.
رئیسی گفت: این فرصت سه ساله برای بنده این حسن را به همراه داشت. تمام تلاشم آن است كه از ظرفیت فعلی و بالقوه در قوه قضاییه در جهت كاهش این آلام و مشكلات، احقاق حقوق مردم، اجرای عدالت و آنچه مورد خواست مردم عزیز است، استفاده كنم.
* مردم در مورد عدالت نگرانند
رئیس جدید قوه قضاییه گفت: در نظرسنجیهایی كه در بین مردم انجام شده، مردم همچنان در مورد اجرای عدالت نگرانند. مطالبه مردم این است كه در سطوح مختلف اجرای عدالت را بیش از گذشته ببینند؛ لذا اساس تحول قضایی باید بر بستر گام دوم شكل گیرد.
وی ادامه داد: برنامه تحول قضایی بر بستر گام دوم كه مقام معظم رهبری بر آن اشاره كردند نیازمند همكاری همه بخشها اعم از دولت، مجلس و همكاران قضایی است كه باید هر كس در حوزه كاری خود تلاش كند تا گام دوم به ویژه در حوزه اجرای عدالت به خوبی برداشته شود.
رئیس قوه قضاییه افزود: در گام دوم حركت انقلاب اجرای عدالت برای همه آحاد جامعه، مسئولان و دستگاه قضایی به عنوان یكی از محورهای مهم تلقی شده است و از نقطههای اساسی در تفكر دینی، قانون اساسی و قوانین موضوعه است كه مورد تأكید همیشگی امامین انقلاب بوده است و این موضوع میطلبد كه امروز ما به یك نقطه قابل قبول در رابطه با اجرای عدالت به تفاهم برسیم.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی خاطر نشان كرد: آنچنان كه فرمودهاند عدالت قابل وصف كردن است و كتابهایی میشود در این رابطه به نگارش درآورد كما اینكه كتابهایی نیز نوشته شده است، اما سخن ما در عدالت ثبوتی نیست، سخن ما در عدالت اجرایی است. یعنی چه كنیم عدالت اجرایی شود و مردم احساس اجرای عدالت كنند.
وی بیان كرد: بنده نمیخواهم بگویم اجرای عدالت مساوی با اجرای قانون است؛ اما در حال حاضر اگر ما بخواهیم بر یك اصل تفاهم و توافق كنیم كه نزدیكترین اساس به اجرای عدالت باشد، آن اجرای قانون است. در كشور همه موظفند اجرای قانون كنند. هیچ كس تحت هیچ شرایطی در هیچ جایگاهی حق دور زدن قانون و تخلف قانونی را نخواهد داشت.
رئیس قوه قضاییه افزود: محور باید قانون باشد و همه در محور قانون عمل كنند؛ چه در دستگاه قضایی و چه در همه دستگاههای اداری كشور. در مواردی كه احیاناً به دلیل شرایط اضطراری و شرایط خاص بحرانی مشكل وجود داشته باشد، در آنجا نیز قانون تعیین كرده است كه چگونه باید از این وضعیت عبور كرد. امام بزرگوار (ره) در دوران جنگ باید و نبایدهایی را برای همه دستگاهها تعیین كردند و به آن عمل شد؛ در این دوران نیز به همین ترتیب است.
رئیسی با بیان اینكه امروز باید مسئله اجرای قانون در همه سطوح كشور جدی گرفته شود، گفت: كشور ما كشوری است كه هر روز یك گروه، یك حزب و جریانی در مجلس، دولت و بخشهای دیگر میآید. ما باید بر اجرای قانون توافق كنیم و اجرای آن را جدی بگیریم. بنده نیز تأكیدم بر اجرای قانون به عنوان نقطه محوری خواهد بود. هر چند این مهم ممكن است همه موضوع عدالت را پوشش ندهد؛ اما نقطهای است كه حتما باید روی آن تفاهم كنیم.
* تعداد پرونده های قضایی زیبنده نظام نیست
وی به نكته دوم در رابطه با مسئله تحول اشاره كرد و اظهار داشت: در ارتباط با دستگاه قضایی تلاشهای بسیار شده است؛ اما امروز همچنان مسئله اطاله دادرسی، تعداد ورودی پروندهها به دستگاه قضایی زیبنده نظام قضایی و اسلامی ما نیست. در این رابطه باید سرچشمهها را بررسی كرد تا مشخص شود تولید این میزان پرونده از كجاست. طبیعتا در این رابطه جایگاه پیشگیری را هم دولت بر عهده دارد و هم مجلس با تصویب قوانین ومقررات پیشگیرانه.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از اظهاراتش بیان كرد: مسئله بعد موضوع مبارزه با فساد است كه خواست عموم مردم است. هر چه در مورد مبارزه با فساد بخواهیم بگوییم، بهترین راهبرد پیام ۸ مادهای مقام معظم رهبری است. این پیام با اینكه هشت سال از آن میگذرد همچنان زنده است و هم تكلیف دستگاههای اجرایی و هم تكلیف مجلس و هم دستگاههای مختلف در آن روشن شده است.
رئیسی افزود: در سال ۷۴ كه در سازمان بازرسی كل كشور توفیق خدمت داشتم، آن زمان موضوع پرونده ۱۲۳ میلیاردتومانی مطرح بود و مدتی بعد پرونده دیگری و بعد پروندههای دیگر مطرح شد. این پروندهها از نظر مبلغ با اینكه متفاوت بود و متهمانش هم متفاوت بودند، اما جنس پرونده یكی است و از همان زمینهای كه آن پرونده ایجاد شده بود، ایجاد شدند.
وی اظهار داشت: اگر نگاه كنید همان پرونده سه هزار میلیاردتومانی هم به همان ساختارهای مشكلزا بر میگردد؛ لذا ما باید ساختارهای فسادزا را اصلاح كنیم و گرنه هر روز، بروز یك حادثه، یك پرونده و یك مورد روی میز قاضی را شاهد خواهیم بود و حتما اصلاح ساختارها در همان پیام مبارزه با فساد اقتصادی وظیفه دولت است و اصلاح قوانین و مقرراتی كه زمینهساز فساد است یا مفسدان میتوانند از آن سوء استفاده كنند، وظیفه مجلس است و قوه قضاییه هم برخورد عبرت آموز با مفسدان اقتصادی را در دستور كار قرار خواهد داد و این موضوع در اقدامات این چند وقت بوده و بعد از این هم با قاطعیت دنبال خواهد شد.
رئیس قوه قضاییه در ادامه در خصوص موضوع نظارت تاكید كرد: اگر اصلاح ساختارها صورت گیرد، یعنی پیام هشت مادهای مقام معظم رهبری و در كنار آن، پیام هشت مادهای امام بزرگوار در رابطه با آزادیهای اجتماعی كه قابل استناد است، مدنظر قرار گیرد، میتواند گامهای خوبی در این رابطه برداشته شود.
وی گفت: انجام آن پیام هشت مادهای به این معناست كه هم دستگاه نظارتی در درون مجلس كه دیوان محاسبات است و دستگاه نظارتی در قوه قضاییه كه سازمان بازرسی است و دستگاههای نظارتی در دولت كه سازمان برنامه، سازمان حسابرسی و وزارت اطلاعات است یعنی همه بخشهایی كه در كشور وظیفه نظارت دارند، در این رابطه فعال شوند.
حجت الاسلام و المسلمین رئیسی افزود: ما در بروز فساد همیشه نباید فقط فردی كه متهم است و مورد اتهام قرار گرفته را تعقیب كنیم. البته مجرم و متخلف حتما باید تنبیه شود؛ اما قصورها، كوتاهی ها، عدم پیش بینیها و پیشگیریها چه میشود؟ به نظر ما این نیز قابل پیگیری خواهد بود و نمیشود در قضیهای كه اتفاق افتاده فقط كسانی كه در خط اول به عنوان متهم هستند، مورد پیگیری و سوال قرار بگیرند. بنده معتقدم كسانی كه در شكلگیری یك جرم و تخلف قصور داشتند و ندیدند آنچه كه باید میدیدند و پیش بینی نكردند آنچه كه باید انجام دهند طبعا باید به صورت جدی مورد پیگیری و سوال قرار بگیرند.
وی در ادامه با تاكید بر لزوم تعامل میان قوا اظهار داشت: نسبت به مسائل اقتصادی و شرایط واقع شده، قوه قضاییه در كنار دولت و مجلس خواهد بود و تعامل میان قوا اصلی است كه مقام معظم رهبری نیز بر آن تاكید دارند و ما هم دنبال میكنیم كه با حفظ استقلال قوه قضاییه و قاضی انجام شود.
رئیس قوه قضاییه در ادامه در خصوص مسئله حقوق بشر نیز گفت: تاكید ما بر روی مسئله حقوق بشر است. ما امروز معتقدیم قوانینی كه میتواند تضمین كننده سعادت بشر باشد، قوانین حیاتبخش اسلام است. ما در مقابل آنچه كه مدعیان حقوق بشر در عالم بیان میكنند، معترضیم؛ خصوصا كسانی كه در كسوت برخی از سازمانهای بین المللی، خود در زمینه رعایت حقوق انسانها، در جایگاه متهم قرار دارند.
رئیسی خاطر نشان كرد: ما در برابر ایشان مدعی حقوق انسانها؛ هستیم چرا كه لیست بلندی از نقض حقوق انسان در كارنامه آنهاست و آنها نمیتوانند مدعی حقوق بشر باشند.
وی بیان كرد: درباب احكام نورانی اسلام كه بر آن تاكید شده و ما نیز تاكید میكنیم، فكر میكنیم كه مسئله مهم تنویر افكار عمومی نسبت به ابعاد مختلف آن است كه ما در این مورد در این ۴۰ ساله نقص داشتهایم و رهبر معظم انقلاب در دیدار با مسئولان عالی قضایی در دوره قبل فرمودند، در مورد تبیین آنچه كه انجام میدهید و تنویر افكار عمومی، كار رسانهای و تلاش بیشتری بكنید و بیشتر باید با مردم و با دنیا سخن بگویید.
رئیس قوه قضاییه گفت: البته دشمن نمیخواهد سخن ما برسد، اما سخن حق جایگاه خود را پیدا خواهد كرد.
رئیسی در ادامه درباره موضوع امنیت بیان داشت: مسئله امنیت بسیار مهم است و امروز به بركت خون مطهر شهیدان، ایثار ایثارگران و مدیریت مثال زدنی رهبرمعظم انقلاب و حضور نیروهای مسلح، بسیج، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی كشور ما از امنترین كشورها در منطقه است؛ اما تهدیدهای مختلفی وجود دارد.
وی افزود: ما موضوع امنیت را از مهمترین مسائل برای كشور میدانیم و در مقابل جرایم خشن سازمان یافته و هر گونه اخلال در امنیت جامعه و كشور به هیچ عنوان كوتاه نخواهیم آمد و كوچكترین ناامنی را تحمل نمیكنیم، چون همه اقدامات فرع بر امنیت است؛ اجرای عدالت و پیشرفت فرع بر امنیت است؛ لذا مسئله امنیت مسئلهای نیست كه بشود نسبت به آن كوچكترین اغماضی كرد.
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با تاكید بر همراهی جامعه نخبگان و اصحاب رسانه با دستگاه قضایی اظهار داشت: من به عنوان خدمتگزار مردم و همكار شما در دستگاه قضایی از جامعه نخبگان و اصحاب رسانه میخواهم در ابعاد مختلف به دستگاه قضایی كمك كنند و در تبیین و تنویر افكار عمومی یاری رسانند.
وی خاطر نشان كرد: جامعه نخبگان كشور جامعه اثرگذاری هستند، و با گروههای مختلف نخبگان نشست خواهیم داشت و مسائل را با آنها طرح خواهیم كرد و نگاههای آنها را مورد استفاده قرار خواهیم داد.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: ما نگاه نخبگان حوزه، دانشگاه و دانشجویان دلسوز و حزب اللهی را در صحنه میخواهیم كه در جریان كارهای قضایی قرار بگیرند و هم در این میدان، مساعدت و همكاری كنند؛ لذا حتما جامعه نخبگان دانشگاهی و حوزوی در این رابطه احساس مسئولیت میكنند.
وی بیان كرد: مخاطب اول پیام حضرت آقا بنده هستم و این افتخار نصیب من شد؛ اما اجرای این پیام با همه سطوح در كشور و در دستگاه قضایی و همه بخشهاست و برای تحقق این پیام كه من از آن به عنوان منشور این دوره قوه قضاییه یاد كردم همه ابعاد آن باید اجرایی شود كه در گرو همكاری هم سطوح خواهد بود.
رئیس قوه قضاییه در ادامه خطاب به مسئولان قضایی ضمن تاكید بر لزوم نقد پذیری گفت: همكاران عزیز و بزرگوار، برای طرح پیشنهاد، ارائه ایده و نقدهای منصفانه آستانه تحمل را باید بالا برد و اگر نقدپذیری را كنار زدیم، منتظر باشیم كه در دستگاه دچار مشكل شویم.
رئیسی گفت: نگاههای منصفانه، منتقدانه و مخلصانه همكاران را در درون دستگاه قضایی اولا باید با استقبال با آن مواجه شد و اگر امكان انجام آن نیست باز باید استقبال كرد. من این را به همه مدیران و در جلسه شب با روسای كل دادگستریها و دادستانها تاكید خواهم كرد؛ چرا كه باید با این نقدها و نگاههای اصلاحی و منصفانه، به عنوان یك فرصت برخورد شود كه میتواند در جهت ارتقای دستگاه كمك كند و موثر باشد.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به جایگاه ویژه اخلاص در كار تاكید كرد: شرط همه اقدامات تحولی، اخلاص است. اگر آیتالله دكتر بهشتی موفق بودند، اگر مرحوم آیت الله شهید قدوسی موفق بودند و اگر مرحوم آیت الله شاهرودی و آیتالله یزدی موفق بودند، به این دلیل بوده است. من در جای جای این كشور قضات مخلصی دیدم كه گاهی با تضرع و توسل برخی از مشكلات قضایی را حل كردند.
رئیسی افزود: چه فرقی میكند جایگاه افتا با قضا از این حیث؟ مگر مفتیان و بزرگان و مراجع ما نبودند كنار قبر امیر المومنین (ع) برای یك مسئله شرعی توسل پیدا میكردند كه گره اش باز شود و قضات مخلص ما هم با توسل به درگاه پروردگار و ائمه اطهار (ع) كار را دنبال میكنند.
وی گفت: این توسل را در ضمن كار و اخلاص باید توجه داشت كه رمز باز شدن بسیاری از گرهها اخلاص و توسل به ائمه است؛ چرا كه این كار، كار آنها، این شان، شأن آنها و این جایگاه مال آنها و مال وجود مقدس حضرت، ولی عصر (عج) است.
رئیس قوه قضاییه تصریح كرد: لذا باید واقعا به در خانه حضرت، ولی عصر (عج) تضرع كرد؛ چرا كه اگر عنایت و توجه ایشان نباشد حتما آنچه گفتیم و شنیدید و آنچه كه كردند و خواهیم كرد همه آن چیزی نیست كه مورد رضایت آنها باشد و باید توجه آنها باشد تا كار قیمت پیدا كند.
وی همچنین از زحمات آیت الله آملی لاریجانی و همكاران وی قدردانی كرد.
اجتمام *1003* 7029 * 3063
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۵
تهران- ایرنا- رئیس جدید قوه قضاییه گفت: تمام تلاشم آن است كه از همه ظرفیت فعلی و بالقوه در قوه قضاییه در جهت كاهش آلام و مشكلات و احقاق حقوق مردم، اجرای عدالت و آنچه مورد خواست مردم عزیز است، استفاده كنم.