به گزارش ايرنا، خبرگزاري ديد امروز دوشنبه در مطلبي به قلم «شكوهمند» ضمن بيان اين مطلب آورده است، چهاردهمين روز از پنجمين دور مذاكرات آمريكا و گروه طالبان بدون حضور هيچ نمايندهاي از دولت افغانستان در حالي در قطر دنبال مي شود كه تاكنون هيچ نتيجهاي از اين مذاكرات حاصل نشده و احتمال دارد كه گفت و گوهاي قطر دورههاي متعدد ديگري نيز داشته باشد.
با توجه به تحليل كارشناسان سياسي اين خبرگزاري در مورد اتكاي آمريكا براي ادامه حضور نظامي در افغانستان، زلمي خليل زاد مامور ويژه وزارت خارجه آمريكا در امور صلح افغانستان اخيراً در يكي از گفت و گوهاي تلويزيوني گفت كه احتمال دارد امريكا در دور مذاكرات آتي بر حفظ پايگاه نظامي در افغانستان به مذاكره و گفت و گو بپردازد.
از طرف ديگر، گروه طالبان با اصليترين درخواست خويش بر خروج كليه نيروهاي اشغالگر آمريكايي از افغانستان وارد مذاكرات شده و همچنان اصليترين خواست آنان نيز خروج بدون قيد و شرط نظاميان آمريكايي از خاك افغانستان است.
طالبان همچنين در كنار خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان خواستار برقراري حكومت اسلامي و عدالت اجتماعي و خروج از فهرست سياه سازمان ملل متحد و آزادي زندانيان خود هستند كه در برخي از دوره هاي مذاكرات به آن پرداختهاند.
شكوهمند مي نويسد ، اصليترين درخواست امريكا در اين دور مذاكرات اين است كه از افغانستان به صورت آبرومندانه خارج شود و طالبان به عنوان بخشي از بدنه دولت به رسميت شناخته شود و در آينده تروريسم بينالملل نتواند از خاك افغانستان عليه امريكا و متحدانش استفاده كند.
وي در تحليل خود مينويسد، بدون شك آمريكا براي راه انداختن مبارزه جهاني عليه چند تروريست مجهول الهويه وارد مذاكرات نشده است، آمريكا كشوري است ليبرال و سرمايه داري و هيچ محاسبهاي بالاتر از منافع ملي برايش قابل درك نيست.
هر چند رئيس جمهوري آمريكا تاجر است كه سودي در افغانستان برايش متصور نيست ، ولي در سيستم سياسي امريكا رئيس جمهوري صلاحيتهاي محدودي دارد و نميتواند خلاف دكترين سياست خارجي مانور بدهد.
از طرفي، با توجه به اين كه دونالد ترامپ خواهان خروج نظاميان آمريكايي از افغانستان است، بايد مذاكرات پيش از اين خاتمه مييافت و اكنون شاهد خروج ارتش آنها در اوايل قرن 21 از افغانستان ميبوديم.
ولي در جهاني كه به سوي چند قطبي شدن حركت مي كند ، روسيه كم كم هواي اتحاد جماهير شوروي به سرش ميزند، چين به عنوان قدرت نظامي - اقتصادي در حال مطرح شدن است و ايران به عنوان يك قدرت منطقهاي كه امريكا و اقمارش را در خاورميانه «كيش و مات» كرده و با پتانسيل روزافزون داخلي كه دارد ميتواند ايالات متحده را در آسياي ميانه به چالش بكشد.
شكوهمند در پايان مطلب خويش اشاره ميكند كه غير منطقي و سادهلوحانه است كه فكر كنيم امريكا از كشور «حائل» شرق و غرب خارج شود كه به نوعي بيانگر نظر وي در مورد قطعيت ماندن آمريكا در افغانستان است .
آساق**9473**1104**
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۴
تهران- ايرنا - پنجمين دور مذاكرات آشكار آمريكا و گروه طالبان، بدون حضور دولت كابل در حالي ادامه دارد كه محور اصلي اين مذاكرات حول محور حضور نظاميان آمريكايي در افغانستان دور مي زند چه با يك نظام ليبرال در افغانستان يا يك امارات اسلامي طالبان و اولويت منافع آمريكاست.