بندرعباس- ايرنا- مديرعامل شركت آب منطقه‌اي هرمزگان گفت: نياز آبي اين استان تا افق 1410 هجري شمسي، 2 ميليارد و 190 ميليون مترمكعب پيش بيني شده است.

هوشنگ ملايي روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: با توجه به مطالعه و پيش ‌بيني‌ هايي كه در خصوص رشد جمعيت و مصرف آب صورت مي ‌گيرد، نياز آبي هرمزگان در بخش شرب و بهداشت به 307 ميليون مترمكعب مي ‌رسد.
وي بيان داشت: خدمات و فضاي سبز 26 ميليون مترمكعب، صنعت و مناطق ويژه 407 ميليون مترمكعب، صنايع كوچك 60 ميليون مترمكعب و در بخش كشاورزي از يك ميليارد و 445 ميليون با كارهاي بهره‌وري به ميزان يك ميليارد و 400 ميليون مي‌ رسد.
مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان اظهارداشت: ميزان بارندگي در دوره درازمدت 50 ساله در استان 185 ميلي متر و مجموع كل بارش ها بيش از 13 ميليارد مترمكعب است.
ملايي گفت: با توجه به شرايط اقليمي و محيطي هرمزگان، 10ميليارد مترمكعب از مجموع اين آب به علت تبخير از چرخه خارج مي شود و تنها 3 ميليارد و 300 ميليون مترمكعب آب در چرخه مصرفي است.
وي ياد آور شد: از اين مقدار حدود 900 ميليون مترمكعب آن در منابع آب زير زميني نفوذ مي ‌كند و 2 ميليارد و 400 ميليون مترمكعب نيز در رودخانه‌ هاي هرمزگان كه در حدود 20 هزار كيلومتر است، جاري مي ‌شود.
اين مسوول ادامه داد: در حال حاضر حدود 45 ميليون مترمكعب آب توسط سه سد شميل و نيان، جگين و استقلال ميناب مهار مي ‌شود اما همچنان يك ميليارد و 800 ميليون مترمكعب از روان آب‌ ها به دريا سرازير مي‌ شود كه مهار نشده اند.

** بيلان منفي آب در دشت هاي هرمزگان 2 ميليارد و 400 ميليون مترمكعب است
مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان به موضوع مهم بيلان منفي دشت هاي استان اشاره كرد و گفت: در اين استان حدود 2 ميليارد و 400 ميليون متر مكعب بيلان منفي تجمعي 22 ساله دشت ها است.
ملايي تاكيد كرد: در مجموع از 74 دشت هرمزگان، 20 دشت آزاد است كه تنها نيم درصد بار آبي را به دوش مي‌ كشد زيرا به لحاظ كميت و كيفيت وضعيت مطلوبي ندارند.
وي ادامه داد: اما از 54 دشت ممنوعه در هرمزگان، 99.5 درصد برداشت آب زيرزميني صورت مي‌ گيرد.
اين مسوول يادآورشد: در اثر خشكسالي هاي متوالي در سال هاي اخير 65 درصد روان آب ها كاهش يافته كه آسيب جدي به بخش هاي مختلفي همچون كشاورزي، سفره هاي آب زيرزميني و آبخوان ها وارد كرده است.

**117 ميليون مترمكعب آب شيرين كن در هرمزگان اجرا مي شود
مديرعامل شركت آب منطقه اي هرمزگان گفت: باتوجه به مجوزهاي گرفته شده، احداث 94 ميليون مترمكعب آب شيرين كن در بخش شهري و 23 ميليون مترمكعب در بخش روستايي در اين استان اجرا و توليد مي شود.
ملايي ادامه داد: در بخش شرب شهري 16 ميليون مترمكعب آب شيرين كن در دست بهره برداري، 41 ميليون در حال ساخت، 10 ميليون در دست مطالعه و حدود 27 ميليون مترمكعب نيز بزودي به ظرفيت توليد اضافه مي شود.
وي گفت: در بخش شرب روستايي نيز 11 ميليون مترمكعب آب شيرين كن در حال بهره‌ برداري، 8 ميليون در حال احداث، و 4 ميليون مترمكعب در حال مطالعه است.
اين مسوول ياد آورشد: براي تامين آب مورد نياز شرب و صنعت استان هاي مجاور نيز 165 ميليون مترمكعب از طريق شيرين سازي آب دريا در دست احداث و 200 ميليون مترمكعب نيز در دست مطالعه است كه در مجموع ظرفيت تامين آب به 365 ميليون مترمكعب در سال خواهد رسيد.
ملايي گفت: تا 25 سال آينده توليد آب شيرين كن ها در هرمزگان 476 ميليون مترمكعب در سال پيش بيني شده است.
وي اضافه كرد: همچنين حدود 32 ميليون مترمكعب تصفيه‌ خانه فاضلاب در هرمزگان در حال بهره برداري و 8 ميليون مترمكعب نيز در سال در دست ساخت است.

**پيشنهاد براي بهره وري وضعيت آبي هرمزگان
مديرعامل آب منطقه اي هرمزگان گفت: ريتم بارندگي استان به گونه اي است كه در هر دهه حدود 2 تا 3 بارش سيل آسا اتفاق مي افتد و حجمي در حدود 1.2 ميليارد مترمكعب در چند ساعت از دسترس خارج شده و به دريا مي ريزد.
ملايي، از اعضاي كميسيون مجلس شوراي اسلامي خواست كه رودخانه هاي اين استان در زمزه رودخانه هاي مرزي تعريف شوند.
وي خاطرنشان كرد: در بحث تعادل بخشي نيز مي ‌توان با فعاليت‌ هايي مانند تغذيه دشت‌ها و آبخوان‌ ها به بهبود شرايط استان هرمزگان كمك كرد.
اين مسوول با اشاره به اينكه به علت هزينه هاي هنگفت سرمايه گذاري طولاني بودن زمان اجراي طرح هاي بزرگ تامين آب، استقبال خوبي در بخش آب نمي شود، پيشنهاد كرد: در بخش استفاده از سرمايه بخش خصوصي مشوق‌ هايي به وجود بيايد تا با پويايي، بهره ‌وري را در حوزه آب افزايش دهيم.
ملايي اضافه كرد: همچنين پيشنهاد داريم كه قوانين متناسب براي واگذاري تخصيص آب به بخش خصوصي وضع شود و خريد تضميني آب به طرح هاي تامين و انتقال آب بخش صنعت و كشاورزي تعميم داده شود.
وي اضافه كرد: ارزش اقتصادي آب باعث شده بهره‌ وري در اين حوزه كم باشد كه مي طلبد قوانين و حمايت هايي از سوي دولت در خصوص فروچاله ها و دشت هايي كه با اين موضوع مواجه هستند، پيش بيني و اجرا كنند و در حوزه كشاوزي نيز تشكل هاي خصوصي را تقويت و حمايت كرد.
7195/6048