به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، لادن حیدری روز دوشنبه در آیین «پدافند غیر عامل و رویكرد فرهنگی» كه در سالن سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد با اشاره به ابعاد و جزئیات مختلف پدافند غیرعامل، اظهار داشت: از منظر فرهنگ و ارزش ها، هنگامی كه ابعاد اجتماعی و فرهنگی یك كشور مورد تهدید قرار می گیرد، در واقع خطر دگرگونی ارزش های فرهنگی و تغییر رفتارهای اجتماعی بوجود آمده است و تغییر در ارزش های فرهنگی موجب كاهش انسجام اجتماعی و اخلال در تداوم كاركرد نظام فرهنگی، اجتماعی و سیاسی می شود.
وی ادامه داد: از منظر ساختار سیاسی و اجتماعی، تهدید امنیت كشور پس از انقلاب اسلامی ایران همواره از طریق تغییر در ارزش های فرهنگی و رفتارهای اجتماعی و عدم سازگاری آن ها با فرهنگی كه موجودیت اصلی نظام بوده، توسط دشمنان دنبال شده است.
حیدری اضافه كرد: بدین ترتیب حفظ نظام سیاسی مستلزم ساماندهی ارزش های فرهنگی و اجتماعی است و مفاهیم دفاع غیرعامل در فرهنگ عمومی موجب استحكام بیشتر نظام خواهد شد.
معاون وزیر ارشاد گفت: سنت فرهنگی مسلط در جامعه ما، آمادگی گسترش مفاهیم جدید را ندارد و عموما نوعی مقاومت در سازمان های فرهنگی برای گسترش مفاهیم جدید و تنوع در كاركردها به چشم می خورد؛ به نحوی كه دستگاههای فرهنگی كشور بعد از انقلاب اسلامی هنوز نتوانسته اند روش ها و بینش های لازم در راستای نیازهای انقلاب فرهنگی را تامین كنند و با نوعی سنت فرهنگی عمل می كنند.
وی افزود: مفاهیم ارزشی به معنای دقیق كلمه تعیین می كنند كه چه چیزی به راحتی در مدارس، دانشگاهها، كتابخانه ها، تئاترها، موزه ها و گالری ها در دسترس مخاطبان قرار بگیرد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اكثر بودجه های دولتی برای مطالعه و تولید فرهنگ به تشكل ها و نهادهای سنتی فرهنگی اختصاص یافته است و معمولا ابتكارات فرهنگی كه در پی گسترش تعاریف جدید و نفوذ به فرهنگ است، توسط جریان فرهنگی سنتی، كم ارزش تلقی می شود.
وی افزود: هدایت بودجه های دولتی برای گسترش مفاهیم دفاع غیرعامل نیز ضروری است.
حیدری پدافند غیرعامل فرهنگی را رسا دانست و گفت: چراكه امروز سرمایه گذاری اصلی روی جنگ های مستقیم نیست، بلكه روی مقوله فرهنگ است.
به گفته وی اگر فرهنگ و راهبردهای دفاعی فرهنگی را محور فعالیت های پدافند غیرعامل در نظر بگیریم، اغراق نكرده ایم.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح كرد: بحث فرهنگ سازی در حوزه پدافند غیرعامل، مباحث آموزش و پرورش را پوشش می دهد و علاوه بر آن، دفاع فرهنگی هم مطرح می شود لذا در حقیقت یك فرهنگ دفاعی مطرح است و یك دفاع فرهنگی، در پدافند غیرعامل، دفاع فرهنگی مطرح است.
حیدری در ادامه با تاكید براینكه در حوزه پدافند غیرعامل فرهنگی، كار اساسی صورت نگرفته است، نیاز متولی در این مهم را ضروری دانست و افزود: دراین بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی اصلی حوزه فرهنگ بیشتر و پررنگتر از بقیه است لذا در این مسیر قدم اول شناخت خود فرهنگ است، یعنی فرهنگ خود را شناخته و بشناسانیم.
وی در عین حال تاكید كرد: تهاجم فرهنگی زمانی پیروز خواهد بود كه فرهنگ غیرخودی، جایگزین فرهنگ خودی شود لذا این افق زمانی محقق نخواهد شد كه ما فرهنگ خود را نشناسیم و فرهنگ تهاجمی را بجای فرهنگ خودمان قبول كرده و به آن عمل نمائیم.
معاون وزیر ارشاد یادآورشد: پدافند غیرعامل یك علم بین رشته ای است و نگاه به علم خاصی ندارد. مخاطب آن نیز عام است یعنی همه سطوح جامعه و افراد مختلف، مخاطب آن محسوب می شوند.
حیدری تصریح كرد: در بحث عملیات روانی یا تهاجم فرهنگی، سیاستگذاری با سازمان پدافند غیرعامل و اجرا با سازمان های فرهنگی است.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در پدافند غیرعامل، دفاع فرهنگی مطرح است. تعارف متفاوتی از فرهنگ وجود دارد ولی به واقع ترین مفهوم، مفهوم مورد نظر رهبر معظم انقلاب است كه در سال ٨١ در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی فرموده اند:« فرهنگ مجموعه ای از اعتقادات و خلقیات است، در این دو همه چیز وجود دارد»
حیدری ادامه داد: برای شناخت وضعیت موجود باید فانوس را روشن كنیم آیا در پدافند فرهنگی غیرعامل، جایگاه و سیاست های آن تبیین و تعیین شده است؟ كه اگر پاسخ مثبت است كدام سازمان ها، مجری و متولی اجرای این سیاست ها شده اند؟ باید برای آن ها برنامه ریزی كرد. سیاست ها، راهبردهای كلانی هستند كه باید به برنامه تبدیل شوند. اما اینكه این برنامه ها در كجا تدوین می شوند، باید مورد بازنگری قرار گیرد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: پدافند غیرعامل یك علم بین رشته ای است. مخاطب آن نیز عام است یعنی همه سطوح جامعه و افراد مختلف را شامل می شود. متولی آن نیز سازمان پدافند غیرعامل است كه زیر نظر فرماندهی كل قوا است و البته از نظر بخش های تخصصی هیچكس متولی رسمی آن نیست. این سازمان به هیچ وجه مجری نیست بلكه سیاستگذار است. مجری تمام دستگاه های اجرایی هستند. بنابراین در بحث عملیات روانی و تهاجم فرهنگی، سیاستگذاری با سازمان پدافند غیرعامل و اجرا، با سازمان های فرهنگی است.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاكید كرد: در شرایط حاضر، ابهاماتی وجود دارد كه امیدوارم با حضور كاراندیش رئیس كمیته پدافند غیرعامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اقداماتی كه صورت می گیرد بخشی از آن با همكاری سازمان پدافند غیرعامل رفع شود.
حیدری تاكید كرد: همه دستگاه های فرهنگی باید به نسبت سهمی كه در بودجه دارند و انتظاری كه از حكومت دارند در مسیر پدافند غیرعامل فرهنگی قدم بردارند و این وظیفه باید علاوه بر دیده شدن در شرح وظایف در درون مدیران و اركان این سازمان ها نیز نهادینه شود. نقش شورای هایی مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی نیز حائز اهمیت است.
معاون وزیر ارشاد گفت: درباره پدافند غیرعامل باید تعریفی گویا و رسا ارائه شود و در این امر سازمان پدافند غیرعامل نقش مهمی را ایفا می كند.
حیدری افزود: باید از اقدامات نمادین مانند تدوین سندهای حاوی نكات كلی كه صرفا ایده آل ها را مطرح می كند خودداری كرد و برنامه های كاربردی و اساسی و زیر بنایی تعریف و اجرا شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان تاكید كرد: آموزش و فرهنگ سازی درون سازمانی قدم اول و پایه است كه این نشست آگاهی بخشی در همین راستا است و كار درستی است زیرا تا مسئله در درون دستگاه متولی نهادینه نشود به طور قطع در این حركت برا ی جامعه و مخاطبین موفق نخواهیم بود.
فراهنگ ** 1355 **3009
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۰
تهران- ایرنا- معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاكید براینكه حوزه پدافند غیرعامل فرهنگی نیازمند كاراساسی است، گفت: باید این مهم متولی خاصی داشته باشد تا وظایف و ماموریت های ذاتی در دفاع و حمایت از فرهنگ را ترسیم كند.