به گزارش روز سه شنبه ایرنا، با هدف شفاف كردن معاملات مواد و كالاهای پایه از جمله محصولات كشاورزی و همچنین بسترسازی برای صادرات منسجم آنها، روند ورود این محصولات به بورس و راه اندازی ابزارهای جدید مالی رو به افزایش است.
از مزایای عرضه محصولات در بورس، كنار گذاشتن دلالان و واسطه هاست كه باعث می شود سود اصلی عاید كشاورزان و تولیدكنندگان شود.
در سال های گذشته شاهد آن بودیم كه عمده سود حاصل از تولید زعفران به واسطه ها می رسد اما از سال جاری با رونق معاملات زعفران در بورس كالا به شیوه نقدی، گواهی سپرده كالایی و قراردادهای آتی شاهد بهبود شرایط كشاورزان و بازار زعفران كشور هستیم.
به گفته فعالان بازار زعفران، با وجود اینكه زمان زیادی از عرضه های فیزیكی، معاملات گواهی سپرده كالایی و قراردادهای آتی زعفران در بورس كالا نمی گذرد، اما میزان سودآوری زعفران كاران به مراتب بالاتر از سال های گذشته است.
از آغاز عرضه زعفران در بورس كالا تاكنون 66 تن از این محصول به شكل فیزیكی و 27 تن در بازار گواهی سپرده خرید و فروش شده است.
قراردادهای آتی زعفران برای نخستین بار در خرداد سال 97 در بورس كالای ایران راهاندازی و قراردادهای آپشن زعفران (اختیار معامله) نیز از 12 اسفند امسال آغاز شد.
راه اندازی قراردادهای آپشن (اختیار معامله)، از یكسو ریسك معاملات را برای خریداران و فروشندگان داخلی كاهش می دهد و از سوی دیگر به عنوان مرجعی برای قیمت گذاری محصولات صادراتی به شمار می رود؛ بطوری كه بازارهای جهانی از قیمت اعلام شده در بورس ایران به عنوان مبنای قیمت گذاری استفاده خواهند كرد.
آپشن به نسبت قراردادهای آتی، ریسك كمتر و نیاز به سرمایه در گردش پایین تری دارد و از همه مهم تر، این قرارداد مبنایی برای بیمه قیمت زعفران در آینده است.
** كاهش ریسك و ایجاد تعادل در بازار
«محمدرضا پورابراهیمی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره راه اندازی معاملات آپشن (اختیار معامله) زعفران در بورس كالای ایران گفت: به كارگیری ابزارهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی و آپشن زعفران در بورس كالا، هم به افزایش قدرت تولیدكنندگان كمك می كند و هم در بخش تجاری، شرایطی را فراهم می سازد كه تعهدات خارج از كشور در حوزه صادرات به نحو مطلوب پاسخ داده شود.
وی با بیان اینكه بورس كالا به عنوان یك بستر معاملاتی شفاف و قانونمند كه به منظور ایجاد عدالت و شفافیت به وجود آمده و منعكس كننده بخش واقعی اقتصاد است، گفت: بحث پوشش ریسك از مزیت هایی است كه همیشه در حوزه استفاده از ابزارهای مشتقه (آتی) مطرح بوده كه در این رابطه ابزار معاملاتی قراردادهای آپشن یكی از ظرفیت های مهم در این بخش است.
پورابراهیمی تاكید كرد: توسعه ابزارهای مشتقه روی زعفران باعث پوشش ریسك های موجود در معاملات سنتی خواهد شد و نیز ظرفیت های سرمایه گذاری در كشور را افزایش می دهد.
وی اضافه كرد: در كنار حفظ منافع تولیدكنندگان، به كمك این ابزار، تعهدات صادركنندگان در حوزه بازارهای خارجی نیز به موقع ایفا می شود.
رییس كمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینكه ابزار معاملاتی آپشن یك ابزار چند وجهی است، اظهار كرد: راه اندازی این معاملات در بورس كالا روی محصول انحصاری و صادراتی زعفران یك اتفاق حائز اهمیت و مثبت است كه به ایجاد تعادل قیمت ها در بازار این محصول كمك می كند.
وی افزود: راه اندازی این ابزار در بازار مشتقه بورس كالا بخشی از نوسان ها را پوشش داده و كاهش نوسانات قیمتی را به همراه دارد تا قیمت محصول بیمه شود.
به گفته پورابراهیمی قراردادهای آپشن، معاملات زعفران را از ریسك نوسان قیمت ها به خصوص در فصل برداشت خارج می كند و با پوشش ریسك در بخش های مختلف بازار، این محصول را به تعادل خواهد رساند.
وی در خصوص تكمیل زنجیره ابزارهای مالی زعفران در بورس كالا اظهار كرد: گستره ابزارهای مالی بورس كالا هر چه افزایش پیدا می كند به تعادل بخشی منطقی تر بازار كمك كرده و می تواند بخشی از ریسك هایی را كه پیش از این به واسطه عدم وجود ابزارهای مالی بوده، به طور كامل پوشش دهد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی درباره بین المللی شدن معاملات زعفران در بورس كالای ایران گفت: هر زمان كه زنجیره ابزارهای معاملاتی محصولات تكمیل شود، به دلیل آنكه كارآمدی، پوشش ریسك و تعادل بخشی منطقی را برای آن بازار به ارمغان می آورد، می تواند آن بازار را به عنوان مرجع قیمتی بین المللی آن محصول تبدیل كند.
پورابراهیمی افزود: بورس كالا با تكمیل ابزارهای مالی روی محصول زعفران می تواند به مرجع قیمتی بین المللی طلای سرخ تبدیل شده و به عنوان محور اصلی معاملات خارج از كشور نیز معرفی شود.
وی با بیان اینكه در این شرایط دیگر كشورها از چنین بازاری، ثبات بیشتر قیمت ها را استنباط خواهند كرد، گفت: بنابراین تكمیل زنجیره ابزارهای مالی در بورس كالا می تواند به جایگاه و نقش این بورس در تعیین قیمت های جهانی محصولات انحصاری مثل زعفران كمك بزرگی ارایه كند.
به گزارش ایرنا، مدیرعامل بورس كالا پیش از این از احتمال آغاز معاملات بینالمللی زعفران خبرداده و گفته بود: در سال آینده معاملات بینالمللی زعفران بر مبنای دلار یا دیگر ارزهای بینالمللی در یكی از مناطق آزاد راه اندازی میشود.
در سال زراعی 97 حدود 400 تن زعفران در كشور تولید شده و در 10 ماهه امسال 227 تن به ارزش 295 میلیون دلار به بازارهای هدف صادر شده است.
شاپور محمدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره راه اندازی ابزارهای مالی جدید در بورس گفت: برای هر كالایی كه بازار پایه آن كالا، از نقد شوندگی مناسب برخوردار باشد میتوان قرار داد آتی و اختیار خرید و فروش معامله را تعریف كرد كه از این رو امكان تعریف قرارداد آپشن علاوه بر زعفران برای سایر محصولات كشاورزی نیز وجود دارد.
بازار آپشن شامل معاملاتی دو طرفه است و سرمایه گذاران در هر دو حالت خرید و فروش می توانند موقعیت خرید و یا فروش اتخاذ كنند؛ در این میان اتخاذ موقعیت خرید در بازار معاملات آپشن ریسك پایین تری را برای سرمایه گذار به همراه دارد بطوری كه سرمایه گذاران می توانند با قبول یك ریسك مشخص و حداقلی وارد این بازار شوند و در مقابل سود بالایی به دست آورند.
در قرارداد آپشن هم مصرف كنندگان و صادركنندگان زعفران و هم كشاورزان به عنوان تولیدكنندگان زعفران می توانند ریسك های خودشان را پوشش دهند و به عبارتی این قرارداد یك بازی دو سر برد برای فعالان بازار زعفران است.
اقتصام**2022**9189
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۳
تهران- ایرنا- رییس كمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بورس كالا می تواند با تكمیل ابزارهای مالی و معاملاتی محصول زعفران، به مرجع تعیین قیمت بین المللی طلای سرخ تبدیل شود.