لندن – ايرنا – هم زمان با آغاز به كار سومين كنفرانس اتحاديه اروپا درباره سوريه موسوم به «حمايت از آينده سوريه و منطقه» گزارش ها حاكي است كه قدرتهاي اروپايي از كمكهاي بشردوستانه به عنوان اهرم فشار براي ترغيب دولت سوريه به راه حل سياسي مورد نظر خود استفاده مي كنند.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا، روزنامه گاردين در گزارشي با اشاره به فشار كشورهاي ميزبان آوارگان سوري براي بازگشت آنها پرداخت و نوشت: هم اكنون حدود 5.6 ميليون نفر آواره سوري در كشورهاي همجوار از جمله تركيه، اردن و لبنان پناه گرفته اند. 'ميشل عون' رئيس جمهوري لبنان به تازگي در اظهارنظري گفته است 'كمك هاي بين المللي بايد در داخل سوريه بين آوارگان توزيع شود تا آنها را تشويق به بازگشت كند.'
با اين حال آلمان، فرانسه و انگليس سرسختانه معتقد هستند كه هرگونه كمك به بازسازي سوريه فقط در صورتي انجام خواهد گرفت كه دولت سوريه و آنچه آنها 'رژيم اسد' مي نامند يك توافق سياسي براي رسيدن به صلح را قبول كند.
گاردين در ادامه اي گزارش آورده است: گروه هاي معارض دولت سوريه مانند 'مركز جامعه مدني و دموكراسي سوريه' اخيراً به طور تلويحي روسيه و ساير متحدين دولت سوريه را متهم كرده اند كه به دنبال كسب كمك هاي خارجي براي بازسازي سوريه و در نتيجه تحكيم موقعيت دولت بشار اسد هستند.
اين نشريه انگليسي مي افزايد: با اينكه نزديك به دو سوم آوارگان سوري در يك نظرسنجي براي بازگشت به كشور ابراز تمايل كرده اند، اما در عمل تعداد بسيار اندكي به كشور بازگشته اند. به عنوان مثال از ميان 680 هزار آواره سوري ثبت نام شده در اردن تاكنون فقط 2 درصد به كشورشان مراجعت كرده اند. يك دليل آن مي تواند عدم تمايل دولت هاي كمك كننده به وارد كمك ها به داخل سوريه باشد.
در همين حال 'عبدالكريم اكزايز' فعال سوري و پژوهشگر انديشكده چتم هاوس لندن معتقد است 'اتحاديه اروپا در موضع خود در خصوص سوريه منسجم است: اول جابجايي قدرت (در سوريه) و سپس بازسازي.'
به اين ترتيب به نظر مي رسد اتحاديه اروپا قصد دارد در اين كنفرانس از اهرم كمك هاي مالي براي فشار به دولت آن كشور و قبولاندن يك توافق صلح و جابجايي قدرت استفاده كند. به همين دليل اتحاديه اروپا در بيانيه اي كه پيش از كنفرانس منتشر شد، بر دو موضوع اصلي اين كنفرانس، يكي كمك هاي بشردوستانه و ديگري توافق سياسي پايدار تاكيد كرد.
اكسفام، يك سازمان خيريه بين المللي از دولت ها خواست كه بودجه بيشتري براي بازسازي سوريه در اختيار بگذارند. 'معتز ادهم' نماينده اين سازمان در سوريه در مطلبي كه اين سازمان روز گذشته منتشر كرد گفت 'مردم سوريه به صدقه نيازي ندارند، بلكه آنها خواهان كمك به منظور بازسازي زندگي شان هستند.'
وي اظهار داشت كه اين كمك مالي براي پايان دادن به تحمل تلخي هاي هشت سال مشقت و جنگ و براي كمك به تغذيه، داشتن سقفي بالاي سر، كمك به خانواده ها و فرستاندن كودكان به مدرسه ضروري است.
سومين كنفرانس مشترك اتحاديه اروپا و سازمان ملل متحد با عنوان 'حمايت از آينده سوريه و منطقه' با تمركز بر حمايت هاي انساني و تقويت فرايند سياسي تحت رهبري سازمان ملل براي حل و فصل مناقشه در اين كشور از صبح امروز در بركسل آغاز به كار كرد.
اين كنفرانس كه از روزهاي 12 تا 14 مارس برگزار خواهد شد تلاش دارد عرصه را براي همكاري‌هاي جامعه بين‌الملل در حمايت از مردم سوريه و كسب يك‌ راه حل سياسي پايدار در سايه قطعنامه 2254 شوراي امنيت فراهم كند.
در اين كنفرانس بيش از هزار شركت‌كننده از جمله نمايندگان جوامع مدني از سوريه و منطقه، وزرا و تصميم سازان كشورهاي همسايه، حاميان مالي بين‌المللي، سازمان ملل و صليب سرخ شركت دارند و بر تمامي جنبه‌هاي كليدي بحران سوريه از جمله يافتن راهكاري سياسي، بهبود وضعيت انساني و تقويت توسعه منطقه‌اي تمركز خواهد داشت.
اروپام **هـ ن**2040