به گزارش روز چهارشنبه ايرنا از روابط عمومي اداره كل اوقاف و امور خيريه قم، آيت الله محمد جواد فاضل لنكراني در ديدار مديركل و معاون اين اداره افزود: شناسايي موقوفات در اقصي نقاط كشور و سپس تلاش براي احياي آنها، مهمترين وظيفه سازمان اوقاف است.
وي در ادامه گفت: از اداره كل اوقاف و امور خيريه قم انتظار داريم كه نيازهاي علمي و فقهي خود به ويژه در زمينه فروعات و موضوعات جديد را از حوزه علميه مطالبه كند، چراكه عقيده داريم نيازمند بررسيهاي جديد حتي در زمينه موضوعات گذشته هستيم و مباحث جديد هم اينگونه هستند.
استاد حوزه علميه قم با بيان اينكه وقف داراي آثار دنيوي و اخروي فراواني است تصريح كرد: اين بركات بايد از طريق رسانه ملي و ساير رسانهها و نيز همايشهاي عمومي، در سطح جامعه اطلاعرساني شود.
وي ادامه داد: لازم است مجموعهاي از موضوعات جديد در حوزه وقف از سوي اداره كل اوقاف قم به حوزههاي علميه ارائه شود و پاسخها را نيز در قالب مجموعهاي كاربردي در اختيار ساير استانها قرار دهد.
فاضل لنكراني با اشاره به موقوفات حوزوي و دانشگاهي گفت: بسياري از مهمترين دانشگاههاي معتبر بينالمللي بر پايه وقف راهاندازي و مديريت ميشود بنابراين ما نيز بايد اينگونه موقوفات را احيا كنيم تا شاهد توسعه حوزههاي علميه و دانشگاهها، بيمارستانها و مراكز دانشبنيان و نيز حمايت از پژوهشگران و محققان و نشر كتب مفيد باشيم.
وي خاطرنشان كرد: منظور از احياي موقوفات حوزوي، تنها پرداخت شهريه به طلاب و ساخت مدارس جديد نيست بلكه ميتوان از عوايد آن براي توسعه علم و دانش و نيز نشر كتابهاي ديني استفاده كرد.
وي احياي مساله وقف را يكي از بركات انقلاب اسلامي دانست و گفت: در دوران پهلوي، موقوفات ملك شخصي درباريان بود و هر طور كه آنها مايل بودند مورد استفاده قرار ميگرفت.
وي ادامه داد: گفته ميشد در دوران شاه حتي نذورات مردمي در آستان مقدس امام رضا(ع) و امامزادگان توسط نماينده دربار جمعآوري و معلوم نبود صرف چه كاري مي شد، ولي در دوران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، موقوفات و نذورات در مسير صحيح خود قرار گرفته است، البته نيازمند افزايش اعتماد عمومي در سطح جامعه نسبت به مساله وقف هستيم.
فاضل لنكراني با بيان اينكه اقدام هاي سازمان اوقاف سبب ارتقاي اعتماد عمومي شده است خاطرنشان كرد: البته لازم است همچنان در اين زمينه گام برداريد و مردم با با خيال راحت موقوفات خود را به سازمان اوقاف بسپارند.
رئيس مركز فقهي ائمه اطهار(ع) ادامه داد: اين هدف در گرو شفافيت در اطلاعرساني فعاليتها به ويژه هزينه كرد عوايد موقوفات است ضمن اينكه طلاب و حوزههاي علميه نيز بايد در اين زمينه وارد عمل شوند و براي ترويج فرهنگ وقف، برنامه ويژهاي داشته باشند.
وي تصريح كرد: چنانچه وقف به طور كامل در مسير خود قرار بگيرد، هيچ مشكلي در كشور در هيچ حوزهاي وجود نخواهد داشت.
** اهتمام جدي به وقف بسياري از مشكلات كشور را برطرف ميكند
مديركل اوقاف و امور خيريه قم نيز در اين ديدار گفت: اگر به مساله وقف به صورت جدي توجه داشته باشيم، بخش عمدهاي از معضلات به خصوص در مناطق محروم بدين طريق قابل حل مي باشد.
حجتالاسلام والمسلمين عباس اسكندري اظهار كرد: برخي اقدامات در سالها پيش سبب شده هنوز نگاه نازلي به مساله وقف وجود داشته باشد.
وي افزود: احياي موقوفات يكي از مهمترين وظايف سازمان اوقاف به شمار ميرود چرا كه در زمان حكومت رضاخان و محمدرضا شاه، موقوفهخواري رواج داشت و بسياري از املاك وقفي، از حالت وقف خارج شد.
وي با بيان اينكه در زمينه احياي موقوفات، حساسيتهاي بسياري وجود دارد گفت: در دوره مديريت جديد سازمان اوقاف، سرمايهگذاري در حوزه وقف جزو اولويتهاي كاري قرار گرفته به ويژه در شرايط اقتصادي موجود كه فشار معيشتي و همچنين مساله بيكاري وجود دارد.
وي ادامه داد: به نظر ميرسد ظرفيتهاي كامل وقف دست كم گرفته شده و اگر به اين مساله به صورت جدي توجه داشته باشيم، بخش عمدهاي از معضلات به خصوص در مناطق محروم قابل حل مي باشد، زيرا نيتهاي واقفان متنوع است و نيازهاي بسياري را مد نظر قرار داده است.
اسكندري با اشاره به نيتهاي مختلف وقف در سراسر كشور از جمله قم عنوان كرد: موقوفاتي براي آزادسازي زندانيان نيازمند در استان وجود دارد كه در گذشته از منافع آنها در قالب فعاليتهاي ستاد ديه استفاده ميشد ولي طي سالهاي اخير طي هماهنگي با اداره كل زندانها و دادستاني، اين كار با مديريت اوقاف صورت ميگيرد.
مديركل اوقاف و امور خيريه قم افزود: امسال به مناسبت چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي، 40 تن از زندانيان جرايم غيرعمد استان از محل عوايد موقوفاتي با همين نيت آزاد شدند كه جنبه تبليغاتي خوبي هم در راستاي ترويج فرهنگ وقف داشت.
وي با بيان اينكه موقوفاتي هم در حوزه سلامت و درمان وجود دارد گفت: لازم است وقتي اين هزينههاي صورت ميگيرد، تبليغ مناسبي هم براي توسعه وقف انجام شود تا شاهد افزايش سرمايهگذاري در اين زمينه باشيم، به همين دليل شفافسازي در مورد فعاليتهاي اوقاف ضروري است.
اسكندري با اشاره به موقوفات حوزوي در سراسر كشور خاطرنشان كرد: املاك وقفي متعددي با نيت كمك به حوزههاي علميه وجود دارد كه در محل خود هزينه ميشوند.
وي گفت: افزايش اعتماد عمومي نسبت به مساله وقف يكي از مهمترين اموري است كه ميتوان از ظرفيت منابر به خصوص منبر علما و مراجع تقليد در اين راستا استفاده كرد.
وي با بيان اينكه نيازمند تدريس مباحث پيرامون وقف در سطوح خارج حوزههاي علميه هستيم خاطرنشان كرد: اين امر موجب تقويت علمي روحانيان و مبلغان وقف خواهد شد.
1175 /
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۳
قم - ايرنا - رئيس مركز فقهي ائمه اطهار(ع) گفت: املاك وقفي فراواني وجود دارد كه هنوز احيا نشده است و اگر اين امر صورت بگيرد، ميتوان از عوايد آنها در راستاي رفع نيازهاي جامعه استفاده كرد.