به گزارش خبرنگار ايرنا ، طبق گزارش هواشناسي مازندران در پنج ماهه سال زراعي جاري بارش حدود 500 ميلي متر باران در اين استان ثبت شد كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 26 درصد و نسبت به ميانگين دوره ميان مدت آماري 24 درصد رشد نشان مي دهد.
بر اساس پيش بيني فصلي ، بارش باران در فصل بهار سال 98 نيز در حد نرمال خواهد بود.
** اثرات بر جاي مانده از خشكسالي
رئيس مركز تحقيقات هواشناسي مازندران در باره وضعيت بارندگي ها و آثار آن بر از بين بردن تبعات خشكسالي سال هاي گذشته ، گفت : در پنج ماهه سال جاري 493 ميلي مترباران در استان ثبت شد و مهم تر اين كه بر اساس گزارش ايستگاههاي هواشناسي ، ترسالي از غرب به شرق به صورت شديد تا خفيف نمايان شد.
وي با اعلام اين كه چنين وضعيتي از ترسالي در مازندران از سال زراعي سال 90 تاكنون كم سابقه بود ، اضافه كرد : در مجموع زنگ خشكسالي در مازندران از سال زراعي 79-78 به صدا در آمد و در سال زراعي 91-90 حركت جهشي داشت به طوري كه خشكي وسعت بيشتري از مناطق استان را در بر گرفت.
اين كارشناس گفت : ميانگين بارش باران در سال زراعي 78-77 در مازندران 684 ميلي متر بود كه پس از يك دهه در سال زراعي 88 به 561 ميلي متر رسيد ، يعني بارش ها به تدريج در اين يك دهه حدود 120 ميلي متر كم شد.
يوسفي زاده اظهار داشت : علاوه بر اين ، زمان بارش ها و پراكنش آن در مناطق هم طي اين يك دهه با تغييرات اساسي مواجه شد و نتيجه اين روند وضعيت جوي ما را به سمت نوسان شديد ( تغيير اقليم) پيش برد كه آثار درازمدت بر جاي گذاشت .
** مديريت مصرف ، تنها راه چاره
اين كارشناس مركز تحقيقات هواشناسي مازندران با اين نتيجه گيري كه ترسالي موقتي سال زراعي جاري نمي تواند به دليل اثرات نوسانات شديد بارندگي و خشكسالي نفس گير براي تصميم گيري و برنامه ريزي بر اساس آن اميدوار كننده باشد ، گفت : روند رو به رشد جمعيتي و تغيير در زمان و پراكنش بارندگي نشان مي دهد كه با وجود بارش نرمال و حتي ترسالي بايد الگوي مديريت مصرف رعايت شود.
يوسفي زاده افزود : روند خشكسالي حاكم بر كشور شايد مازندران را با هجوم جمعيتي ناشي از مهاجرت مواجه كند كه در اين صورت نياز به آب اصلي ترين نياز محسوب مي شود و نبايد يك ترسالي و يا حتي ترسالي چند ساله ما را نسبت به رفع خشكسالي در اين استان خوش بين كند.
وي تاكيد كرد : بررسي آمار بارندگي و پراكنش آن نشان مي دهد كه طي دو دهه گذشته مازندران در بيشتر سال ها با خشكسالي خفيف تا شديد مواجه بود و سفره هاي آب زيرزميني با كاهش مواجه شد و اين بارش ها نرمال نمي تواند كمبودهايي را كه بر جاي مانده ، جبران كند.
** تعديل هوا در زمستان
مديركل هواشناسي مازندران هم گفت : با وجود بارش كم در پاييز ، ميانگين بارش ها در زمستان مناسب بود و بارش مناسب برف در كوهستان مشكل ما را از لحاظ آبي تا حدودي تعديل كرد.
محمدرضا رضوي افزود : البته اين روند به معناي رفع مشكلات خشكسالي در مازندران نيست و بايد الگوي مديريت مصرف در تمام سطوح خانگي و كشاورزي رعايت شود.
وي ادامه داد : به دليل نداشتن ذخيره آب قابل دسترسي مناسب در استان ( سد) در تابستان همچنان احتمال كمبود نسبي آب وجود دارد و اين كمبودها بايد با مديريت مصرف جبران شود.
براساس آمار ، نزولات آسماني در مازندران سالانه 15 ميليارد مترمكعب است كه هشت ميليارد مترمكعب آن تبخير شده و هدر مي رود و 6 ميليارد و 850 ميليون مترمكعب باقي مي ماند كه از اين ميزان چهار ميليارد و 900 ميليون مترمكعب آب هاي سطحي شامل رودخانه ها، چشمه ها و يك ميليارد و 950 ميليون متر مكعب آب هاي زيرزميني است. از آب هاي سطحي فقط 750ميليون مترمكعب يعني 11درصد آن مهار مي شود.
6982/1654
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۳
ساري-ايرنا- افزايش 26 درصدي بارش باران پنج ماهه سال زراعي جاري نسبت به مدت مشابه سال قبل در مازندران اگرچه پس از يك دهه ترسالي خفيف تا شديد را براي مناطق شرق تا غرب استان به ارمغان آورد، ولي همچنان لايه هاي خشكسالي در اين منطقه باقي است.