تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۷

مشهد- ايرنا- ارائه تخفيفهاي دائم يا مقطعي از سوي فروشگاههاي زنجيره اي فعال در سطح شهر بعضا دچار سردرگمي شهروندان شده زيرا نمي دانند كه اين تخفيفها به چه ميزان واقعي است.

به گزارش ايرنا، در آستانه عيد نوروز تبليغات محيطي فروشگاههاي زنجيره اي روز به روز در حال گسترش است بطوري كه تبليغات كاغذي آنها در سطح خيابانها پراكنده شده و حتي تابلوها و بنرهاي بزرگ با اعلام تخفيفهاي چشمگير هر شهروندي را به سوي خود جلب مي كند.
با اين حال برخي شهروندان در واقعي بودن تخفيفها ترديد دارند، عده اي از آنها معتقدند فروشگاهها قيمت واقعي كالا را افزايش داده و با زدن برچسب تخفيف بر روي آنها فقط قصد جذب مشتري دارند. عده اي ديگر بر اين باورند كه وزن كالاهاي مورد تخفيف به ويژه در بخش مواد غذايي داراي حجم كمتري از ميزان وزن استاندارد است و فروشندگان با كاستن از حجم كالا تخفيف را اعمال مي كنند تا ضرر ناشي از كاهش قيمت جبران شود.
بر اساس 'قانون نظام صنفي' تخفيف يا حراج تعريفهاي مشخصي دارند كه عرضه كنندگان كالا و خدمات موظف به رعايت آن هستند اما اينكه فروشگاههاي زنجيره اي از چه قانوني براي ارائه تخفيف بالاي 30 درصد تبعيت مي كنند جاي پرسش دارد.
كارشناس مسئول بازرسي و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي به خبرنگار ايرنا گفت: فروشگاههاي زنجيره اي زير نظر اتحاديه كشوري مديريت مي شوند. شهرداري مشهد نيز در سطح اين كلانشهر 44 فروشگاه زنجيره اي دارد كه مديريت آنها بر عهده سازمان ميادين و سازماندهي مشاغل همين نهاد است.
مهدي مقدسي افزود: قانون پيشين به فروشگاههاي زنجيره اي اين اجازه را مي داد كه چهار مرتبه در سال اقدام به اعمال تخفيف در فروش اجناس نمايند لذا مجاز به ارائه تخفيف دائمي نبودند.
وي ادامه داد: بر اساس دستورالعمل جديد 'مركز اصناف و بازرگانان ايران' فروشگاههاي زنجيره اي به دليل اينكه غالبا از طريق تامين كنندگان اصلي كالا شامل توليدكنندگان يا واردكنندگان و با حذف واسطه هاي غيرضرور كالاها و خدمات خود را تهيه مي كنند، از اين توانمندي برخوردارند كه همواره به صورت مستمر كالاهاي خود را با قيمتي پايين تر از سطح بازار عرضه كنند.
كارشناس مسئول بازرسي و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي گفت: اين موضوع با توجه به بند 23 سياستهاي كلي اقتصاد مقاومتي نيز شرايط رقابتي بهتري همراه با اصلاح نظام قيمتگذاري به همراه دارد. اين اقدام فروشگاههاي زنجيره اي از مصاديق حراج و فروش فوق العاده تلقي نمي شود و نياز به احذ مجوز از مرجع خاص ندارد.
وي افزود: نظارت بر فروش كالا در فروشگاههاي زنجيره اي برعهده اتاق اصناف و سازمان صنعت مي باشد لذا بازرسان فاكتور خريد هر كالا را با درصد سود مجاز تعيين شده توسط سازمان حمايت از حقوق مصرف كنندگان مطابقت داده و اگر درصد تخفيف بيشتر از مابه التفاوت دو رقم باشد مصداق گرانفروشي خواهد بود.
او ادامه داد: بر اساس اين دستورالعمل، فروشگاههاي زنجيره اي نياز به اخذ مجوز از مركز خاصي براي تخفيفات خود ندارند و حتي مي توانند پايين تر از درصد تخفيف قانوني نيز كالاي خود را عرضه كنند. اعمال تخفيفات زير قيمت درج شده در فاكتور نيازمند دريافت مجوز نيست بلكه مصداق ارزانفروشي است.
مقدسي گفت: با اين حال فروشگاههاي زنجيره اي در سطح مشهد تخلفاتي نيز دارند، به اين معنا كه برچسب درج قيمت را بالاتر از نرخ واقعي آن بر روي كالا نصب كرده و سپس بر همين مبنا تخفيفات 30 تا 40 درصدي ارائه مي كنند.
وي افزود: در مورد ديگري از تخلفات فروشگاههاي زنجيره اي بعضا مشاهده شده كه آن فروشگاه با واحد بسته بندي كالا توافق كرده و برچسب قيمت كالا را با رقمي بالاتر از نرخ كالاهاي همجنس در سطح بازار نصب و سپس اقدام به اعمال تخفيف در كالا براي جذب مشتري مي كنند.
كارشناس مسئول بازرسي و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي ادامه داد: اولويت رسيدگي به تخلفات فروشگاههاي زنجيره اي براي بازرسان سازمان صنعت 'شكايت خريداران' است اما بازرسان اين سازمان و اتاق اصناف نيز به دفعات به صورت سرزده به فروشگاههاي زنجيره اي مراجعه كرده و قيمتها و تخفيفات را كنترل مي كنند.
وي گفت: پرونده هاي متعددي در بخش بازرسي سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي با موضوع تخلفات فروشگاههاي زنجيره اي در سطح شهر مشهد تشكيل و به اداره كل كل تعزيرات حكومتي ارسال شده است.
99 فروشگاه زنجيره اي مجوز فعاليت از سوي اتاق اصناف ايران دارند كه شعه هاي آنها در مشهد نيز فعال است. 87 هزار و 506 واحد صنفي داراي جواز كسب در رسته هاي مختلف توليدي، توزيعي، خدمات عمومي و خدمات فني در كلانشهر سه و نيمي ميليون نفري مشهد فعاليت دارند.
7489/1858