اهواز - ايرنا - مديركل دامپزشكي خوزستان گفت:طرح ضربتي ايمن سازي دام هاي خوزستان با انجام مايه كوبي (واكسيناسيون) ضد بيماري تب برفكي در حال انجام است.

مصطفي كناركوهي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود:در راستاي اين طرح تاكنون سه ميليون و 200 هزار راس دام سبك عشاير كوچرو و 178 هزار و 771 راس دام سنگين ضد اين بيماري خطرناك دامي ايمن سازي شده است.
وي از دامداران خواست براي پيشگيري از شيوع احتمالي بيماري تب برفكي در خوزستان همكاري لازم را با گروه هاي عملياتي اداره كل دامپزشكي خوزستان داشته باشند.
مديركل دامپزشكي خوزستان افزود:تب برفكي بيماري ويروسي با ضريب واگير بالا است كه بروز زخم دهان و پستان دام ، لنگش و تلفات ناگهاني در بره ها از تظاهرات باليني آن گزارش شده و بايد دامداران در صورت مشاهده اين علايم مراتب را در نخستين فرصت به اداره دامپزشكي محل اقامت خود گزارش كنند.
كناركوهي ادامه داد: واكسيناسيون از جمله ابزارهاي كنترل و پيشگيري بيماري تب برفكي است و رعايت اصول امنيت زيستي از سوي دامداران و اخذ مجوز بهداشتي، قرنطينه اي در زمان جابجايي و حمل دام نيز در جلوگيري از بروز آن موثر است.
وي در ادامه با اشاره به اينكه تب برفكي در مناطق باغملك و دشت آزادگان 2 مورد مشاهده شده كه در حال رسيدگي و درمان است به دامداران توصيه كرد واكسن تب برفكي را از داروخانه هاي مجاز خريداري كنند و دامپزشكي نيز موظف است مايه كوبي را به صورت رايگان براي دام هاي سنگين انجام دهد.
مديركل دامپزشكي خوزستان چند توصيه براي مقابله و مهار كامل بيماري كشنده تب برفكي ارايه كرد كه مهمترين آن ضدعفوني كردن جايگاه هاي نگهداري دام با استفاده از 'سود سوزآور ' و آهك توسط دامدار بود.
جلوگيري از ترددهاي غيرضروري در جايگاه هاي نگهداري دام ، ضدعفوني كردن وسايل شيردوشي ، قرنطينه دام بيمار و تزريق به موقع واكسن از ديگر توصيه هاي مديركل دامپزشكي خوزستان براي مهار بيماري تب برفكي بود.
بيماري تب برفكي در دام شيرخوار موجب تلف شدن آن مي شود ولي در دام سنگين منجر به تلف شدن نمي شود و با مراقبت بهداشتي و مايه كوبي قابل درمان و كنترل بوده ولي هزينه درماني آن بالا است.
تب برفكي يا بيماري دهان و پا يك بيماري عفوني و گاهي كشنده ويروسي است كه موجب بيمار شدن دام مي‌شود. اين ويروس عامل بيماري در ابتدا به مدت دو تا سه روز تب شديد ايجاد كرده و پس از آن تاول هايي در داخل دهان و روي پا ظاهر مي‌شود كه ممكن است پاره شده و موجب لنگش حيوان شود. از اين بيماري به عنوان طاعون براي صنعت دامداري نام برده مي شود.
كنترل بيماري منوط به واكسيناسيون، مراقبت شديد نقل و انتقال حيوانات، قرنطينه نمودن حيوانات مبتلا، اعمال محدوديت در خريد و فروش حيوانات و گاهي معدوم كردن دام است.
در سال 1394 شيوع بيماري تب برفكي در 26كانون مهم در خوزستان گزارش شد كه باعث تلف شدن تعداد نامعلومي دام در اين استان شد.
بر اساس آمار رسمي دامپزشكي خوزستان هم اكنون حدود 400هزار راس دام سنگين و2.5ميليون راس دام سبك به ارزش 120هزار ميليارد ريال در خوزستان وجود دارد.
6065/ 6037