تهران- ايرنا- يك متخصص تغذيه گفت: رژيم هاي سم زدايي كه شامل حذف بسياري از مواد غذايي مفيد بوده و اين روزها در ميان مردم به ويژه نوجوانان و جوانان رايج شده است، غيرعقلاني و بدون پشتوانه علمي هستند.

مهدي رحماني روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ايرنا افزود: بدن انسان داراي اندام‌هايي مانند پوست، روده، كبد و كليه ها است كه به طور مستمر سم زدايي كرده و مواد زائد را از بدن دفع مي‌كنند.
وي اظهار داشت: سم زدايي طبيعي بدن ممكن است به دلايل مختلف از جمله رژيم هاي غذايي كمبود مواد مغذي ناشي از دارو، نفوذپذيري روده و تغييرات ژنتيكي دچار اختلال شود.
رحماني ادامه داد: برخي از ادعاهايي كه در رابطه با رژيم‌هاي سم زدايي مطرح مي شود مانند كاهش وزن جادويي، بهبود هضم، بهبود وضعيت مو، ناخن و پوست و تقويت سيستم ايمني بدن، آن طور كه در تبليغات بيان مي شود از حدود يك روز تا چند هفته طول مي كشند و در طول اين مدت مي توانند آسيب شديدي به سلامت افراد وارد كنند.
اين متخصص تغذيه اضافه كرد: وقتي فرد گرسنه است و بدن كالري كافي دريافت نمي كند، بدن شروع به توليد مواد شيميايي به نام كتون خواهد كرد و اين مواد شيميايي مي‌توانند منجر به تهوع، كم آبي، ضعف، سرگيجه و تحريك پذيري شود، علاوه بر اين، كمبود طولاني مدت پروتئين باعث مي شود كه بدن از عضلات خود براي توليد انرژي استفاده كند و مي تواند سيستم ايمني بدن را به خطر بيندازد.
به گفته رحماني، در اين رژيم غذايي اغلب فوايد ميوه ها و سبزي ها تبليغ مي‌شوند و گفته مي شود كه ميوه ها و سبزي ها بخش مهمي از يك رژيم متعادل هستند و بايد هر روز حداقل پنج واحد ميوه و سبزي مصرف شود؛ اما هيچ يك از ميوه ها و سبزي ها نمي توانند تمام نيازهاي بدن را به ويتامين ها، مواد معدني و غيره تامين كنند، بنابراين لازم است حداقل مقداري از تمام گروه هاي غذايي نيز مصرف شوند.
وي افزود: افرادي كه رژيم‌هاي سم زدايي را تبليغ مي كنند، اغلب ادعا مي كنند كه براي سم زدايي بدن نياز به حذف مواد غذايي مانند محصولات گندم و فرآورده هاي لبني است، در صورتي كه اين غذاها مواد مغذي مهمي را براي ما فراهم مي‌كند و حذف آنها غيرضروري و بالقوه مضر است.
رحماني تاكيد كرد: رژيم هاي غذايي سم زدايي مي توانند عوارض جانبي شديدي را به دنبال داشته باشند، انجام يك رژيم غذايي سم زدايي شديد به مدت طولاني ممكن است به ميزان خطرناكي روي مقادير ويتامين ها، مواد معدني، پروتئين، چربي ها يا كربوهيدرات ها در بدن شخص تاثير بگذارند و عملكرد بدن شخص را تحت تاثير قرار دهند.
وي، احساس خستگي، سردرد، سرگيجه و حالت تهوع را از عوارض رژيم هاي سم زدايي بيان كرد و گفت: اين علايم اغلب ناشي از كمبود دريافت غذاي كافي بوده زيرا اغلب اين رژيم‌ها كم كالري هستند و اين كمبود دريافت غذا مي‌تواند منجر به اشتياق براي مصرف غذاهاي با قند بالا و چربي بالا شود كه مي‌تواند منجر به اين شود كه شخص رژيم غذايي خود را ترك كند.
رحماني خاطرنشان كرد: در بسياري از رژيم‌هاي غذايي سم زدايي توصيه مي‌كنند كه لبنيات را حذف كنيد كه اين كار باعث از دست دادن منابع كلسيم مي‌شود در حالي كه بايد هر روز سه واحد لبنيات مصرف شود.
اجتمام*9022*1834