تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۶

تهران- ايرنا- تروريستي كه روز جمعه ده‌ها مسلمان را در نيوزيلند به خاك و خون كشيد در مانيفست اعتقاداتش كه قبل از حمله در يك شبكه اجتماعي به اشتراك گذاشته از دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا به عنوان «نماد احياي هويت و هدف مشترك سفيدپوستان» ياد كرده است.

روز جمعه يك نژادپرست استراليايي با حمله به مراسم نماز جمعه در دو مسجد شهر كرايست‌چرچ در نيوزيلند 49 نمازگزار مسلمان را قتل عام كرد.در شرايطي كه بسياري از رهبران جهان اين اقدام مسلحانه را با صفت تروريستي توصيف كردند و هدف قرار گرفتن جمعيت مسلمانان نيوزيلند را محكوم كردند، برخي از سران غربي از جمله رييس‌جمهور امريكا، وزير خارجه امريكا، وزير خارجه بريتانيا، كاخ سفيد و شبكه خبري بي‌بي‌سي تلاش كردند از عبارت «حمله تروريستي» و اشاره به مذهب قربانيان پرهيز كنند.

در برابر مقام‌هايي مانند وزير خارجه جمهوري اسلامي ايران، محمدجواد ظريف، رييس‌جمهور تركيه و وزير خارجه اين كشور اقدام تروريستي نژادپرستانه در نيوزيلند را محصول رفتارهاي «بيگانه‌هراسانه، اسلام‌هراسانه و نفرت‌پراكني عليه مسلمانان» دانستند. محمدجواد ظريف و مولود چاوش اوغلو، وزراي خارجه جمهوري اسلامي ايران و تركيه در پيام‌هايي جداگانه اين جنايت را محصول رفتار دوگانه غرب و «تلقي اسلام‌ستيزي به عنوان آزادي بيان» عنوان كردند.

تروريستي كه روز جمعه ده‌ها مسلمان را در نيوزيلند به خاك و خون كشيد در مانيفست اعتقاداتش كه قبل از حمله در يك شبكه اجتماعي به اشتراك گذاشته از دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا به عنوان «نماد احياي هويت و هدف مشترك سفيدپوستان» ياد كرده است.

به نوشته پايگاه خبري اينديپندنت، دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا ساعاتي قبل از اين اقدام تروريستي در حساب كاربري توييتر خود لينكي از مصاحبه‌اش با وب‌سايت راست‌گراي افراطي «بريت‌بارت» را منتشر كرده ‌بود، وب‌سايتي كه به نژادپرستي و انتشار نفرت عليه مسلمانان و مهاجران مشهور است. به نوشته ايندپندنت بعد از توييت تسليت ترامپ، پيوند به مصاحبه‌اش در بريت‌بارت از حساب كاربري توييتر او حذف شد.

**مانيفست تروريست
بر اثر اين اقدام تروريستي، ده‌ها نفر ديگر نيز به‌ شدت مجروح شدند. اقدام تروريستي در نيوزيلند عليه مسلمانان اين كشور بلافاصله به سرخط خبرهاي جهان بدل شد. مرد مهاجم، كه به نظر مي‌رسد يك نژادپرست ضدمهاجر باشد، با استفاده از يك دوربين نصب شده روي كلاه خود تمام لحظات تيراندازي را ضبط و به صورت مستقيم از شبكه‌هاي اجتماعي براي دنبال‌كنندگان پخش كرد.

نام اين فرد كه بعد از تيراندازي در مسجد نور و مركز اسلامي لينوود شهر كرايست‌چرچ و قتل‌عام 49 نفر نمازگزار توسط پليس دستگير شد، برنتون تارانت عنوان شده است. بر اساس تصاويري كه در حساب‌هاي كاربري اين فرد در شبكه‌هاي اجتماعي وجود دارد، نام تعدادي از برخي از نژادپرستاني كه به تازگي عمليات قتل عام با اسلحه انجام داده‌اند، روي خشاب‌ها و اسلحه مورد استفاده اين فرد حك شده است. او در كتابچه‌ 87 صفحه‌اي با عنوان مانيفست كه از اعتقادات خود منتشر كرده است، خود را فردي 28 ساله متولد استراليا معرفي مي‌كند و نام تعدادي از نژادپرستان سفيدپوست مورد علاقه خود را فهرست كرده است.

او خود را فاشيست معرفي مي‌كند و مي‌نويسد:«براي اولين‌ بار فردي كه از او با عنوان فاشيست ياد خواهد شد، يك فاشيست واقعي است.» اين تروريست استراليايي همچنين ادعا مي‌كند، دليل استفاده‌اش از اسلحه در اين حمله اين است كه بحث در امريكا در مورد متمم دوم قانون اساسي اين كشور در مورد حق حمل سلاح شهروندان غيرنظامي را زنده نگه دارد. نيوزيلند و استراليا از جمله كشورهايي هستند كه مانند ايالات متحده امريكا حمل سلاح‌هاي سبك را براي شهروندان غيرنظامي قانوني تلقي مي‌كنند.

حمله به مسلمانان در نيوزيلند در حالي صورت مي‌گيرد كه در بسياري از كشورهاي غربي، جريان‌هاي سياسي راست‌گراي افراطي در حال افزايش قدرت و نفوذ خود هستند. مدتي پيش رييس‌جمهور ايالات متحده امريكا، حركت يك كاروان از امريكاي جنوبي به سمت مرزهاي اين كشور را به دليل «وجود جانماز در بين پناه‌جويان» خطرناك توصيف كرده ‌بود. چنين اظهارات اسلام‌ستيزانه و بيگانه‌هراسانه‌اي به صورت مستمر از سوي گروه‌هايي در امريكا، اروپا و استراليا تكرار مي‌شود. استراليا، كه عامل جنايت تروريستي نيوزيلند، تبعه آن است، مدت‌هاست كه پناه‌جويان خارجي را به ويژه اگر از منطقه خاورميانه باشند در جزايري در اقيانوس آرام محبوس مي‌كند و اجازه ورود آنها به خاك اين كشور را نمي‌دهد.

**پخش مستقيم جنايت
به جز اين شهروند استراليايي 4 نفر ديگر از جمله 3 مرد و يك زن نيز در رابطه با اين حمله تروريستي در نيوزيلند توسط پليس دستگير شده‌اند. به گفته پليس نيوزيلند، اين فرد قرار است صبح شنبه(بامداد امروز به وقت تهران) در مقابل دادگاه به اتهام قتل عمد و جنايت محاكمه شود. ويديويي 18 دقيقه‌اي كه توسط اين فرد در شبكه‌هاي اجتماعي به صورت زنده و مستقيم از قتل عام مسلمانان پخش شد تا ساعاتي بعد از عمليات تروريستي همچنان روي سرورهاي شبكه‌هاي اجتماعي فيس‌بوك، توييتر، يوتيوب و اينستاگرام قرار داشت هر چند بعد از چند ساعت اين شبكه‌هاي اجتماعي اقدام به حذف اين ويديوها كردند.

هر چند تعدادي از كاربران اين شبكه‌هاي اجتماعي با بارگزاري مجدد اين ويدئوها بار ديگر آن را در دسترس مخاطبان وب‌سايت‌ها قرار دادند. شبكه‌هاي اجتماعي بزرگ اينترنتي در ماه‌هاي گذشته به ‌شدت با مساله راهكارهاي مبارزه با انتشار نفرت و محتواي خشونت‌بار و تحريك‌آميز دچار مشكل شده‌اند و بسياري از دولت‌هاي جهان و نهادهاي بين‌المللي از تبديل شدن شبكه‌هاي اجتماعي به عنوان بستري براي ترويج خشونت و تروريسم هشدار مي‌دهند.

**سياه‌ترين روز تاريخ نيوزيلند
جاسيندا آردرن، نخست‌وزير نيوزيلند اقدام تروريستي در اين كشور را به‌ شدت محكوم كرد و گفت:«آنچه امروز در كرايست‌چرچ رخ داد، خشونتي بي‌سابقه و غيرعادي بود. اين اقدامات در نيوزيلند جايي ندارد. بسياري از كساني كه بر اثر اين حمله آسيب ديدند، از جوامع مهاجر نيوزيلند هستند، نيوزيلند خانه آنهاست، آنها خود ما هستند. فردي كه اين اقدام خشونت‌بار را انجام داد، هيچ جايي در ميان ما ندارد.» نخست‌وزير نيوزيلند، اين روز را «يكي از سياه‌ترين روزهاي تاريخ نيوزيلند توصيف كرد.»

**محكوميت بين‌المللي
بسيار از دولت‌هاي جهان و سياستمداران بين‌المللي اقدام به قتل عام مسلمانان نمازگزار در نيوزيلند را محكوم كرده‌اند. جوكو ويدودو، رييس‌جمهور اندونزي كه تعدادي از اتباعش در اين حمله تروريستي كشته ‌شده‌اند، اين اقدام را به شدت محكوم كرد. دولت‌هاي جهان از جمله بنگلادش، مالزي، پاكستان، سوئد، اسپانيا، نروژ، مجارستان، جمهوري اسلامي ايران، ايتاليا، بريتانيا، آلمان، امريكا، سازمان همكاري اسلامي، كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس، پاپ فرانسيس و بسياري ديگر از مقام‌هاي جهان به سرعت اين اقدام را محكوم كردند.

دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا اين اقدام را «قتل عام دهشتناك در مساجد» توصيف كرد اما در پيام خود كه در توييتر منتشر كرد، اشاره‌اي به مذهب و گرايش سياسي تروريست عامل اين حمله نكرد و از صفت تروريستي براي اين حمله استفاده نكرد.

جان بولتون، مشاور امنيت ملي امريكا اين حمله را «اقدامي كه به نظر مي‌رسد تروريستي باشد» توصيف و تاكيد كرد، امريكا با نگراني شديد اين مساله را از نزديك دنبال مي‌كند. مايك پمپئو وزير خارجه امريكا، باراك اوباما رييس‌جمهور سابق اين كشور، ملكه اليزابت دوم پادشاه بريتانيا و خانواده او و سران دولت اين كشور هم در پيام‌هاي جداگانه اين اقدام تروريستي را محكوم كردند.

**اسلام ‌هراسي، آزادي بيان نيست
«محمدجواد ظريف» وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران در صفحه شخصي توييتر خود به حمله تروريستي عليه نمازگزاران جمعه در نيوزيلند واكنش نشان داد. ظريف با انتقاد از سياست‌هاي ضد اسلامي غرب نوشت:«مصونيت‌ها در راستاي تشويق به عدم تحمل مخالف در «دموكراسي‌هاي» غربي منجر به اين مي‌شود: قلدرهاي اسراييلي وارد مسجدي در فلسطين مي‌شوند و به مسلمانان توهين مي‌كنند؛ تروريست‌ها در نيوزيلند، كشتار 49 مسلمان را پخش زنده مي‌كنند.»

وي سپس تاكيد كرد:«دورويي غربي‌ها در دفاع از سياه‌نمايي مسلمانان به بهانه آزادي بيان بايد پايان يابد.» رجب طيب اردوغان، رييس‌جمهور تركيه هم در سخناني گفت:«من از همه دولت‌هاي غربي مي‌خواهم كه به سرعت جلوي جريان‌هايي را كه به سرعت به تهديدي عليه همه بشريت تبديل مي‌شوند، بگيرند.» مولود چاوش اوغلو، وزير خارجه تركيه هم گفت:«نه تنها مهاجمان بلكه سياستمداران و رسانه‌هايي كه اسلام‌ستيزي و تنفر را در غرب دامن مي‌زنند در اين حمله ددمنشانه مسوول هستند.»

منبع: روزنامه اعتماد ؛1397.12.25
گروه اطلاع رساني **9370**2002