تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۵

كرمان - ایرنا - دامداران كرمانی این روزها بواسطه مواجهه با مشكلات بزرگ و كوچك حال ناخوشی دارند و اگر به حل مشكلات آنها توجه نشود شاهد از بین رفتن یكی از بخش های استراتژیك تامین گوشت و شیر استان در آینده ای نه چندان دور خواهیم بود.

به گزارش ایرنا، پرورش دام و دامداری قسمت مهم و بزرگی از اشتغال و تولید كشور را تشكیل می دهد و با توجه به اهمیت این بخش تامین نیازهای این بخش از اولویت های اصلی نظام برنامه ریزی بشمار می رود.
مناطقی از استان كرمان با توجه به وجود اقلیم های متفاوت قابلیت مناسبی برای پرورش و نگهداری دام بویژه در بخش های روستایی و عشایری دارد كه سهم بزرگی در تامین گوشت و فراورده های لبنی مورد نیاز مردم داخل استان داشته و حتی به استان های همجوار نیز صادر می شود.
در سالهای اخیر خشكسالی، بحران آب، از بین رفتن مراتع، قاچاق و بالا رفتن هزینه های نگهداری دام و غیره به این بخش استراتژیك آسیب زیادی زده است و در زمان حاضر دورنمای روشنی برای دامداران نمی توان متصور شد.
مسئولان متولی حوزه دام هرچند اقدامات خوبی برای تقویت و ساماندهی امور دام انجام داده اند، اما برخی از مشكلات نیاز به برنامه ریزی بهتر و انسجام بیشتر دارد تا فعالیت های دامداری در كرمان ادامه پیدا كند.

*دامداران كرمان و دسته و پنجه نرم كردن با مشكلات
یكی از دامداران كرمانی كه نخواست نامش فاش شود با گلایه از بی توجهی مسئولان به دامداران استان گفت: چند ماه است كه دامداری ها با مشكلات فراوان دست و پنجه نرم می كنند، اما توجهی به آنها نمی شود.
وی با اشاره به گرانی و كمبود نهاده ها و خوراك دام افزود: اگر وضع به همین روال پیش برود دامپروری كرمان در سالهای آینده از بین می رود و تعداد زیادی كه در این بخش مشغولند بیكار می شوند.
این دامدار كرمانی اظهار داشت: شیرتولیدی را به تنها كارخانه دولتی استان می فروشیم اما پول آن با تاخیر به دست ما می رسد و این در حالی است كه خوراك دام را باید نقد تهیه كنیم.
وی بیان كرد: قیمت هر كیلو سویا از 2 هزار و 400 تومان در سال قبل به حدود چهار هزار تومان در سال جاری رسیده و همین خوراك دام هم با تاخیر 45 روزه به دست دامدار می رسد.
یكی دیگر از دامداران كرمانی نیز گفت: دامپروری استان كرمان به رغم طبیعت كویری در سالهای قبل رونق داشت، طوری كه صادر كننده گوشت و شیر به استان های همجوار محسوب می شد.
گرامی محمودی افزود: اما مشكلات اقتصادی 10 كارخانه تولید شیر را در استان كرمان به تعطیلی كشانده و واحدهای پرورش دام نیز در صورت بی توجهی از بین می روند.
وی تاكید كرد: دولت در بخش برنامه ریزی و پشتیبانی برای دامداران بسیار ضعیف عمل می كند و در حال حاضر نهاده ها كمیاب و نامناسب توزیع می شود.
این دامپرور كرمانی با بیان اینكه پرورش دام اشتغالزایی خوبی ،تصریح كرد: مسئولان نباید بگذارند دام و دامداری از بین برود بلكه باید رسیدگی به مشكلات این بخش در اولویت قرار گیرد.

**توزیع نهاده های دامی بر اساس سهمیه دامداران
معاون تولیدات دامی جهاد كشاورزی استان كرمان گفت: نهادهای دامی توسط شركت های خصوصی وارد كشور می شود و توزیع آن با نظارت دولت انجام می پذیرد.
علی باقری افزود: در چند ماه گذشته به دلایل مختلف توزیع نهاده های دامی با مشكلات و تاخیر همراه بود كه باعث مشكلاتی برای دامداری ها شد.
وی تصریح كرد: با دستورالعملی كه به تازگی از طرف وزیر جهاد كشاورزی صادر شده است نهاده های دامی بر اساس ظرفیت و سهمیه هر استان اختصاص داده می شود تا بین متقاضیان توزیع شود.
مدیرتولیدات دامی جهاد كشاورزی استان كرمان اظهار داشت: كمبود نهاده ها اغلب در بحث سویا هست و در محصول ذرت دام با توجه به تولید داخل كمبودی نداریم.
وی با اشاره به خشكسالی های چند سال اخیر در استان كرمان افزود: پرورش دام به مراتع وابستگی دارد كه قسمت بزرگی از مراتع استان از بین رفته و قابل استفاده برای دامپروری نیست.
باقری بیان كرد: تعداد سه میلیون و 800 هزار دام سبك، 130 هزار دام سنگین و حدود 12 هزار نفر شتر در حوزه شمال استان كرمان وجود دارد.
وی تاكید كرد: در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از گوشت قرمز و شیر توسط دامداران استان كرمان تولید می شد و ظرفیت بسیار خوبی در این حوزه وجود دارد.
مدیر تولیدات دامی جهاد كشاورزی استان كرمان ادامه داد: با نوسانات ارزی ماههای اخیر پدیده قاچاق دام در استان بوجود آمد كه با تلاش دستگاه های نظارتی این پدیده كاهش یافته است.
وی گفت: دامداری در استان كرمان به صورت سنتی و صنعتی دنبال می شود و ظرفیت اشتغالزایی فراوانی در این بخش وجود دارد و به متقاضیان تسهیلات مناسب پرداخت می شود.
باقری اظهار داشت: عشایر استان كرمان نیز سهم بزرگی در دامداری كرمان دارند و جهاد كشاورزی در بحث جاده سازی، آبرسانی و توزیع نهاده ها به این قشر زحمتكش خدمات ارائه می دهند.
وی تاكید كرد: مسئولان با درك مشكلات دامداران تمام سعی خود را در حل آنها انجام می دهند تا این قشر مولد و زحمتكش در شرایط حساس كنونی كمترین مشكل را متحمل شوند.

*ضعف بخش خصوصی و تشكل ها در توزیع نهاده ها
مدیركل پشتیبانی امور دام استان كرمان با بیان اینكه ما تامین كننده نهاده ها برای دامداران نیستیم گفت: نود درصد نهاده ها توسط بخش خصوصی تامین می شود و دامداران باید از طریق بخش خصوصی و اتحادیه های صنفی اقدام به تامین كنند.
مهدی بنی اسدی افزود: گاهی سهمیه ای برای كشور اعلام می شود كه آن هم با هماهنگی معاونت امور دام جهاد كشاورزی در اختیار دامداران قرار داده می شود و هیچوقت سهمیه برای دامداران تعیین نمی كنیم و مستقیم با دامداران در تماس نیستیم.
وی تصریح كرد: شركت پشتیبانی امور دام فقط مقداری ذخیره برای شرایط استراتژیك ذخیره سازی می كند و دامداران باید 90 درصد نهاده ها را از طریق بخش خصوصی و تشكل های صنفی تهیه كنند.
مدیركل پشتیبانی امور دام استان كرمان اظهار داشت: بعضی مواقع بنا به صلاحدید، دولت از ذخیره استراتژیكی كه در اختیار دارد، سهمیه ای برای كشور اعلام می شود كه ما در اختیار معاونت امور دام قرار می دهیم و آنها با توجه به شناخت و اطلاعاتی كه از واحدهای دامداری و مرغداری و نیازها و ظرفیت های آنان دارند بین دامداری ها تقسیم می كنند.
وی با اشاره به اینكه تمام نهاده ها با ارز دولتی 4200 تومان وارد كشور شده است و قیمت ثابتی دارد تاكید كرد: در مواقع ضروری ما تحویل دهنده خوراك دام برای دامداری ها و دامپروری ها هستیم و نقشی در تصمیمات گرفته شده نداریم.
بنی اسدی ادامه داد: برای اختصاص سهمیه نهاده ها، تصمیم گیرنده معاون امور دام جهاد كشاورزی با توجه به اطلاعات و شناخت كافی از واحدهای دامداری و مرغداری و نیازها و ظرفیت های آنان برای اختصاص سهمیه نهاده ها، تصمیم گیرنده معاون امور دام جهاد كشاورزی استان است.
وی دلیل افزایش روز شمار نرخ نهاده ها را در تشكل ها و اتحادیه ها دانست و افزود: دامدار نباید مستقیما به دنبال تامین نهاده باشد بلكه باید نیاز خود را به تشكل صنفی اش اعلام كند و وظیفه تشكل تامین نیاز اعضای تشكل است‌ و ایراد از تشكل هاست كه ضعیف عمل می كنند.
به نظر می رسد كه قسمت اغلب مشكلات دامداران استان كرمان در تامین نهاده های دامی به ویژه سویا است كه بنا بر اظهار مسئولان امور دام كرمان دولت تمام تلاش خود را در جهت توزیع به موقع و كافی و با هزینه مناسب نهادها به كار می برد.
اما شرایط دامپروری استان با وضعیت فعلی به نظر می رسد به توفیق مهمی نرسد و ضروری است كه مدیران و متولیان در سیاست های حمایتی و هدایتی خود بازنگری جدی داشته باشند.
7437/7421/ 5054