تهران- ایرنا- پژوهشگران یك گروه تحقیقات بین‌المللی موفق به طراحی اولین واكسن حاوی نانوذرات برای مقابله با ویروس سونسیتیال تنفسی شدند.

به گزارش روز یكشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد توسعه فناوری نانو، پژوهشگران یك گروه تحقیقات بین‌المللی موفق به طراحی واكسنی برای مقابله با نوعی ویروس مولد عفونت دستگاه تنفسی شدند، این واكسن حاوی نانوذرات چندوجهی بوده كه امكان اتصال وجه‌ها به آنتی‌بادی ضدویروس وجود دارد.
ویروس سونسیتیال تنفسی (بعد از مالاریا) دومین عامل مرگ‌ومیر كودكان در جهان است، ویروس سونسیتیال تنفسی می‌تواند كودكان سه ساله را مبتلا كند كه این كار موجب عفونت می‌شود.
ابتلا به این بیماری در نوزادان، افراد كهنسال و كسانی كه سیستم ایمنی آنها دچار مشكل شده، عواقب خطرناك‌تری دارد. این ویروس سالانه 64 میلیون نفر را آلوده كرده كه از این میان 160 هزار نفر جان خود را از دست می‌دهند و حدود 99 درصد از این بیماران، در كشورهای در حال توسعه زندگی می‌كنند.
بروك فیالا از محققان دانشگاه واشنگتون می‌گوید: ساخت واكسن برای مقابله با ویروس سونسیتیال تنفسی هم از نظر ایمنی وهم اثربخشی با چالش‌هایی روبرو است ولی امیدواریم این واكسن حاوی نانوذرات را به مرحله آزمون بالینی برسانیم و سپس آن را به‌صورت انبوه تولید كنیم.
این گروه با شبیه‌سازی، نانوذراتی ساختند كه دارای چندین وجه است و ساختاری شبیه به توپ فوتبال دارد، هر وجه این نانوذرات می‌تواند به پروتئین خنثی كننده ویروس سونسیتیال تنفسی متصل شود. این پروتئین موسوم به DS-Cav1 پیش از این ساخته شده و با حمایت بنیاد ملی علم ایالات متحده آمریكا در حال ارزیابی است.
این گروه نشان دادند كه اتصال این پروتئین به نانوذرات موجب می‌شود تا اثربخشی آن 10 برابر بیشتر از حالتی شود كه پروتئین به تنهایی استفاده می‌شود.
نیل كینگ از محققان این پروژه می‌گوید: این اولین باری است كه با این فناوری، واكسن ساخته می‌شود. ما معتقدیم كه این واكسن طراحی شده می‌تواند ساده‌تر از واكسن‌های رایج ساخته شود و اثربخشی بیشتری نیز خواهد داشت.
نتایج این پروژه در نشریه Cell به چاپ رسیده است.
علمی ** 9340** 1055