به گزارش ایرنا، معماری مسجد جامع دزفول كه با شماره ثبت ملی 287 به شیوه ساسانیان و با الگو گرفتن از كاخ ایوان كرخه در نزدیكی شوش بنا شده است، در دوران جنگ تحمیلی نیز دچار آسیب هایی شد.
به گفته برخی كارشناسان، پساب ها و مشكل فاضلاب موجب مشكلاتی برای برخی دیوارها و ستون های مسجد جامع دزفول شده و نفوذ پساب در این مسجد به وضوح قابل مشاهده است؛ ایوان شرقی و غربی مسجد جامع به سمت حیاط داخلی مسجد منحرف شده كه این انحراف را می توان از كج شدن داربست های فلزی جوش شده به این ایوانها به خوبی دید.
انحراف ستون های آجری داخل شبستان و نفوذ رطوبت در تمام دیوار، سازه این مسجد را با خطر ریزش روبه رو كرده است كه باید در این خصوص چاره اندیشی شود.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دزفول در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: نبود رسیدگی و نشت فاضلاب در سال های گذشته موجب رانش زمین و نشست در این مسجد تاریخی شده است.
حجت اله آریایی افزود: زیرساخت های ناقص دفع فاضلاب در سال های گذشته، ساخت و سازهایی كه در محله انجام شده، پایین بودن سطح دیوارها و كوچه نسبت به سیستم دفع فاضلاب، منجر به نشست زیرزمین و ستون های مسجد شده است.
وی با بیان اینكه بارندگی ها نیز در آسیب به این مسجد تاریخی موثر بوده اند گفت:تخریب ایزوگام سقف این مسجد و جمع شدن آب بر روی سقف سازه باعث شده تا بر این بنای تاریخی اثر منفی گذاشته كه در این خصوص امكان ریزش در ضلع شرقی این مسجد وجود دارد.
وی با اشاره به اینكه بازدید هفتگی توسط كارشناسان میراث فرهنگی از این مسجد تاریخی صورت می گیرد افزود:با توجه به اینكه مسجد جامع دزفول یكی از مساجد وقفی این شهرستان است و متولی آن اداره اوقاف و امور خیریه است نیاز است كه اوقاف به این موضوع ورود كرده و با تامین اعتباراتی مرمت و استحكام بخشی این بنای تاریخی انجام شود.
آریایی افزود:در سال های گذشته با كمك خیرین اقدام به خریداری تعدادی درب و پنجره برای جلوگیری از ورود رطوبت به این مسجد كردیم ولی قسمت شرقی این سازه هنوز مشكل دارد.
وی گفت:اصل سازه مسجد جامع دزفول مربوط به اوایل دوره اسلامی و قرن اول تا سوم است ولی سازه كنونی مربوط به 900 سال پیش است.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دزفول مسجد جامع را یكی از بی نظیرترین مساجد تاریخی دانست و ادامه داد:كاشی كاری و معماری این مسجد منحصربفرد است و مطابق معماری دوره اسلامی ساخته شده است.
به گفته آریایی، میراث فرهنگی دزفول آمادگی دارد با همكاری اداره اوقاف و امور خیریه اقدام به مرمت و استحكام بخشی این مسجد برای جلوگیری از آسیب های بیشتر كند.
وی ادامه داد:باید سقف مسجد سبك سازی شود و با اقدامات فنی و كارشناسی نسبت به استحكام بخشی ان اقدام شود.
رییس اوقاف و امور خیریه شهرستان دزفول نیز گفت: مسجد جامع دزفول جزو موقوفات غیرمتصرفی سازمان اوقاف است كه با این وجود اوقاف متولی نیست و فقط ناظر است با این وجود تاكنون اقداماتی برای مرمت سازه این مسجد توسط اوقاف انجام شده است.
حجت الاسلام مجتبی خمیدی با بیان این كه درآمد این مسجد صرف مرمت آن شده است، افزود: نشست های فنی مهندسی برای مرمت و استحكام بخشی این مسجد تاریخی در دزفول برگزار شده و اقدامات لازم برای تامین اعتبار مرمت این مسجد آغاز شده است.
وی بدون اشاره به اعتبار مورد نیاز برای مرمت مسجد جامع دزفول گفت:با تامین اعتبار دولتی، اقدامات مرمتی این مسجد تاریخی زیرنظر میراث فرهنگی آغاز و مشكل حل خواهد شد.
7278/ 6037
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۱
دزفول- ایرنا- مسجد جامع دزفول یكی از سه مسجد كهن شهرستان دزفول این روزها حال خوشی ندارد و به دلیل برخی مشكلات دچار آسیب شده است.