بازار در آستانه بهار به آرامش رسيد. خيلي از كالاها كه تا دو هفته پيش از سبد خريد مردم خارج شده بود بواسطه فروشهاي دولتي، پيوستن به كالاهاي تنظيم بازاري و فروش بهاره در نمايشگاههاي مختلف كاهش پيدا كرد. البته كاهش قيمتها هنوز با جيب خانوارها هماهنگ نيست اما خريداران با مديريت خود توانستند از پس بخشي از خريدها بربيايند. در آستانه سال 1398 بيش از 7 بازار را بررسي كرديم و فعالان آنها از شرايطي سخن گفتند كه ماههاي گذشته پيشبيني بدتري نسبت به آن داشتند. درست است كه بازار اسفند سال 97 با اسفند 96 تفاوتهايي دارد اما به اعتقاد تحليلگران اقتصادي، بازار با آرامشي كه پيدا كرد بيشترين خدمت را به مردم ارائه داد. در ادامه بررسي هاي صورت گرفته از بازار كالايي مي آيد:
افزايش قيمت سراغ ميادين ميوه نيامد
قيمت ميوه (به غير از ميوههاي ترهبار) در آخرين روزهاي سال افزايش پيدا كرد. اين افزايش بيشتر به موز و پرتقال رسيده است. قيمت پرتقال در ميوه فروشيها از 4800 تومان تا 9500 تومان بوده است. قيمت نارنگي جنوب هم در ميوه فروشيها 25 هزار تومان در هر كيلو را تجربه كرده است. البته مردم ميتوانند نارنگي شمال را با نرخ 14 هزار و 500 تومان خريداري كنند. سيب هم قيمتي بين 12 هزار و 800 تومان تا 13 هزار و 800 تومان را داشت. موز هم با افزايش 400 توماني به 13 هزار و 500 تومان رسيده است. كاهو هم كه اين اواخر رشد قيمت را تجربه كرده است در آخرين روزهاي سال 97 با قيمت كيلويي 8500 تومان فروخته ميشود. البته در مورد موز و كاهو فاصله قيمتي بين ميوه فروشيها و تره بار نيست و حداكثر فاصله قيمتي 700 تومان است. در ميادين ميوه و تره بار با مصوبه ستاد تنظيم بازار قيمت انواع ميوه بين 10 تا 15 درصد ارزانتر است.آنگونه كه خريداران عنوان كردند: عرضه ميوه با كيفيت در ميادين بسيار گسترده است و مانند سالهاي گذشته توزيع خوب بوده است. رضا احمدوند يكي از فروشندگان ميوه و تره بار گفت: هر روز عرضه انبوه ميوه صورت ميگيرد و مردم تا بعدازظهرهر روز ميتوانند ميوه براي روزهاي نوروز 98 خريداري كنند. وي تأكيد كرد: قيمت ميوه در ميادين حداقل 10 درصد ارزانتر است و طي روزهاي اخير هيچ افزايشي سراغ اين بازار نيامده است. وي تأكيد كرد: طي روزهاي گذشته بيش از 20 درصد فروش ميادين ميوه افزايش پيدا كرده است.
قيمت دلار و سكه در آستانه نوروز
روز گذشته قيمت خريد خريد دلار در صرافيها 12 هزار و 920 تومان و فروش آن حدود 13 هزار و 20 تومان بود. قيمت خريد يورو هم 14 هزار و 750 تومان و قيمت فروش 14 هزار و 850 تومان بود. در اين ميان مردم سكه تمام را با قيمت 4ميليون و 530 هزار تومان ميخريدند و فروش آن در صرافيها 4 ميليون و 720 هزار تومان بود. قيمت فروش نيم سكه هم حدود 2 ميليون و 500 هزار و قيمت خريد هم به 2 ميليون و 400 هزار تومان رسيده بود. سكه ربع هم با افزايش جزئي به يك ميليون و 690 هزار تومان رسيده و قيمت خريد آن يك ميليون و 590 هزار تومان بود. سكه يك گرمي كه جزو طلاهاي پرفروش بازار شده است با قيمت 870 هزار تومان به فروش ميرسيد و البته قيمت خريد آن 100 هزار تومان ارزانتر بود. محمدحسين سجادي يكي از صرافيهاي خيابان فردوسي وضعيت بازار سكه و ارز را پررونق توصيف كرد و گفت: پيشبيني ميكرديم با افزايش قيمت دلار خريد در آستانه نوروز 98 كاهش چشمگيري داشته باشد اما تقاضاهاي اخير نشان داد كه قيمت دلار خيلي بر مسافرتهاي خارجي اثر نگذاشته است. وي تأكيد كرد: البته ميزان درخواست ارز نسبت به سال گذشته كاهش داشته است اما شرايط موجود با پيشبيني صرافيها متفاوت است. سجادي عنوان كرد: خريدهاي ارزي مردم بين 700 تا 3هزار دلار است و اين در شرايطي است كه سال گذشته حداقل خريد هزار دلار بود. وي با بيان اينكه مردم به قيمت دلار بين 12 تا 13 هزار تومان عادت كردند، اظهار داشت: افزايش قيمت ارز طي روزهاي اخير تنها به دليل رشد تقاضا نسبت به هفتههاي گذشته است. وي درباره قيمت سكه نيز گفت: قيمت سكه تغيير زيادي نداشته است و اكثر خريداران به خاطر عروسيها كه در ايام فروردين است سكه ميخرند. به نظر ميرسد كه تب خريد سكه با هدف كسب سود بشدت فروكش كرده است.
كاهش 50 درصدي فروش را تجربه كرديم
يكي از بازارهايي كه همواره در آســـــتانه نوروز مورد اســــــــتقبال مردم قرار ميگرفت بازار چيني آلات و ظروف پلاستيكي است. اما در سالجاري افزايش فروش خيلي سراغ اين بازار پرهياهو نيامد. هر چند كه به اذعان فعالان بازار ميزان فروش در ماههاي پيش، بيشتر از آخرين روزهاي اسفند 97 بوده است. حسين نصيري يكي از فعالان بازار چيني آلات درباره وضعيت اين بازار ميگويد: فروش ما در مقايسه با سال گذشته كاهش حداقل 50 درصدي داشته است. از آنجا كه توان خريد مردم كاهش پيدا كرده بازار تمام بخشها تحت تأثير قرار گرفته است و در اين ميان بازار چيني آلات از اين قاعده مستثني نيست. وي ادامه داد: در ماه اسفند افزايش قيمتي صورت نگرفته است و اكثر فعالان اين صنف سعي كردند ثبات قيمت در كالاهاي خود داشته باشند.
وي تأكيد كرد: واردات چيني آلات در سالجاري ممنوع شده است لذا محصولاتي كه در بازار موجود است از واردات گذشته است. اين فعال صنفي با بيان اينكه توليد داخلي به جهت تنوع جنس و محصول جوابگوي نياز بازار كشور نيست، اذعان داشت: بين 20 تا 30 درصد چيني آلات توليدات داخلي است و مابقي از طريق واردات تأمين ميشود. بدين جهت در صورت ادامه ممنوعيت واردات، اين صنف با مشكلات متعددي روبهرو خواهد شد. نصيري اذعان داشت: اگر توليدكنندگان داخلي به تنوع كالا توجه كنند سهم آنها در فروش در مقايسه با كالاهاي خارجي، افزايش پيدا ميكند.
گوشت 10 هزار تومان گران شد
آخرين بررسي قيمت محصولات پروتئيني در بازار نشان ميدهد كه قيمت گوشت 10 هزار تومان و مرغ هم تا هزار تومان گران شده است. بر اين اساس روز گذشته قيمت شقه گوسفند 108 هزار تومان، سردست گوساله 115 هزار تومان، ران گوساله 118 هزار تومان، راسته گوساله 137 هزار تومان، مرغ 17 هزار و 500 تومان و ماهي قزل آلا 37 هزار و 500 تومان بود. امير جهان فراز درباره وضعيت قيمتي گوشت و مرغ گفت: تا هفتههاي پيش خريد گوشت و مرغ مردم افزايش قابل توجهي يافت و همين امر سبب شد قيمتها در بازار گران تر شود. وي با بيان اينكه از اوايل فروردين ماه قيمت گوشت و مرغ كاهش پيدا ميكند، تصريح كرد: دولت با عرضه مرغ در ميادين تا حدودي از درخواست مرغ در بازار كاسته است اما ميزان عرضه با تقاضايي كه وجود دارد، هماهنگ نيست. وي اذعان داشت: اكثر مردم با گرفتن عيدي و حقوق اسفند خريدهاي سال جديد را انجام دادند و به همين جهت ما پيشبيني افت قيمت در سال 98 را داريم.
مردم خريد كردند
برخلاف اينكه برخيها خريد آجيل براي نوروز 98 را از سر بيرون كرده بودند اما كيسههاي خريد مردم نشان داد كه آنها هم به صف خريد ملحق شدند. قيمت آجيل در اين روزها ثابت بود و در برخي از آنها كاهش قيمت هم ديده شد. آنگونه كه پسته 200 هزار توماني با قيمت 160 هزار تومان هم فروخته شد. اما چيزي كه در بين خريداران بيشتر شنيده شد، افزايش سهم تخمه و فندوق در آجيل شب عيد بود. حبوبات هم با آنكه طي روزهاي اخير افزايش تا 2هزار تومان را تجربه كرده بود به خاطر الحاق آن به كالاهاي تنظيم بازار به آرامش رسيد و مردم ميتوانند حبوبات را با قيمتهاي گذشته خريداري كنند.
بازار كيف و كفش كنترل شد
يكي از صنفهايي كه توانست مديريت خوبي بر كالاهاي خود داشته باشد كيف وكفش، البسه و پارچه بود. با اينكه حدود 3 ماه پيش گراني پارچه دامن گير اين بازار شد اما توليدكنندگان با افزايش توليد تأثير افزايش قيمت ارز را براي اين بازار خوش آب و رنگ كم كردند.
به گفته مسئولان وزارت صمت، به رغم مشكلات عديده در تأمين مواد اوليه توليدكنندگان توانستند مواد اوليه توليد پوشاك را تأمين كنند. لذا اين حوزه با تكيه بر توان داخلي بازنگري در قيمتهاي خود داشت. به گفته مديران صنفي اين حوزه مردم با پرداخت 300 هزار تومان ميتوانند پوشاك مورد نياز خود كه با درجه كيفي متوسط است خريداري كنند. البته موضوع ديگر تعدد حراجيها است. در اين حوزه مردم با تخفيفهاي خوبي روبهرو شدند كه بهطور متوسط بين 15 تا 45 درصد بود و افرادي كه براي خريد پوشاك اقدام كردند سبد خريدشان خالي نبود. محمداحمديان از فروشندگان اين صنف گفت: قيمت كيف، كفش، پوشاك و... بسيار متفاوت است و اين اتفاق به خاطر داخليسازي است كه در اين حوزه صورت گرفته است.
بازار خودرو به خواب رفت
يكي از بازارهايي كه در آستانه سال جديد به آرامش رسيد، خودرو بود. سه هفته پيش خودرو يكه تاز گرانيها بود. به گونهاي كه با هر گونه پيش فروش خودروسازان قيمتها بين 3 تا 5 ميليون تومان گران شد. از طرفي خودروهايي كه مردم تا چند ماه پيش نهايت قيمت آن را 20 ميليون ميدانستند اكنون مجبور هستند در بازار آزاد با 48 ميليون تومان خريداري كنند.
اما اين آرامش و خواب بازار خودرو از روزي اتفاق افتاد كه تسهيلات دولتي به قطعه سازان و شركتهاي خودروساز تزريق شد.
جواد دري از فعالان بازار خودرو ميگويد: نمايشگاههاي خودرو طي يكماه پيش بيشترين فروش سالجاري را تجربه كردند. اما با استمرار فروش ويژه و فوري التهاب بازار خودرو كاهش پيدا كرد. روز گذشته پژو 206 تيپ 2 با قيمت 77 ميليون تومان، پژو206 تيپ 5 با كاهش 1 ميليون توماني با قيمت91 ميليون و 500 هزار تومان، پژو405 با كاهش 1 ميليون توماني با قيمت 71 ميليون و 500 هزار تومان، استپ وي با قيمت 156 ميليون تومان و H30 با قيمت 114 ميليون و 800 هزار تومان بود.
روزنامه ايران
تهرام/9206
تاریخ انتشار: ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۹
تهران- روزنامه ايران در شماره روز دوشنبه خود گزارشي در خصوص قيمت كالاها در سال 98 را منتشر كرده است.