تهران- ایرنا- عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس سفر مدیر اینستكس به كشورمان را در راستای توافقات انجام شده ایران و اتحادیه اروپا ذیل برجام و مقدمه ای برای به گردش درآمدن كانال مالی ویژه اروپا دانست.

وزیران امور خارجه سه كشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس یازدهم بهمن‌ماه گذشته اعلام كردند كانال ویژه پرداخت اروپا و ایران تحت عنوان «ساز وكار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا» موسوم به اینستكس - INSTEX به ثبت رسمی رسیده است.
این ساز وكار در گام نخست تجارت كالاهای اساسی (مواد غذایی و دارو) را تحت پوشش قرار می‌دهد؛ اما بتدریج دامنه‌اش گسترش خواهد یافت.
در همین راستا «پر فیشر» مدیر ساز وكار حمایت از مبادلات تجاری ایران و اروپا (اینستكس - INSTEX) در سفر اخیر خود به ایران با رؤسای نمایندگی‌های سه كشور آلمان، فرانسه و انگلیس در تهران دیدار كرده است.
سفارت فرانسه در تهران نیز با انتشار تصاویری از این دیدار در صفحه توئیتر خود چنین نوشت: «رؤسای نمایندگی‌های سه كشور اروپایی از پر فیشر رئیس اینستكس در تهران استقبال كردند. گامی مهم برای بحث با همتایان ایرانی در مورد چگونگی عملیاتی كردن ساز وكار تجاری اتحادیه اروپا و ایران.»
عبدالناصر همتی رئیس كل بانك مركزی جمعه شب اعلام كرد: ساز وكار متناسب با كانال معرفی شده از طرف سه كشور اروپایی با نام ساز وكار ویژه تأمین مالی و تجارت (STFI) بزودی در تهران ثبت می شود.
عبدالناصر همتی تأكید كرد: ثبت این شركت به هیچ وجه به معنای معطل شدن ایران برای عملیاتی شدن ساز وكار اروپا نیست و ما استراتژی اتخاذ شده خود را برای نحوه تأمین مالی و تجارت كشور در شرایط تحریم از روش ها و طرق ویژه ای كه طراحی كرده ایم، بویژه از طریق همسایگان و سایر شركای تجاری ادامه می دهیم.
همتی اضافه كرد: با مذاكراتی كه همكاران من هفته گذشته در تهران با نمایندگان سه كشور اروپایی و مدیر اینستكس در بانك مركزی داشتند، توضیحات كامل در مورد ساز وكار ایرانی متناسب با ساز وكار اروپایی داده اند و ما منتظر اقدامات عملی از طرف اروپا هستیم.
از سوی دیگر، علیرضا رحیمی عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز هفته گذشته درخصوص سفر مدیر اینستكس به تهران، اظهار كرد: موضوع ساز وكار مالی اروپا (اینستكس) توافقی است كه از هر دو طرف باید عملیاتی شود؛ توافق اینستكس اكنون در مرحله مقدماتی قرار دارد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی گفت: اكنون محدوده اینستكس شامل اقلام كشاورزی، مواد غذایی، دارویی و تجهیزات پزشكی است كه توسعه این محدوده قاعدتاً به مذاكره نیاز دارد و این مذاكرات لزوماً در اروپا شكل نمی‌گیرد.
اردشیر نوریان امروز- سه شنبه- در گفت و گو با ایرنا با ارزیابی مثبت از ساز و كار مالی اتحادیه اروپا در این باره اظهار داشت: سفر مدیر اینستكس به ایران در راستای بررسی های كارشناسی در مورد نحوه عملیاتی كردن توافقات بین ایران و اتحادیه اروپا در كانال ویژه و همچنین بررسی راهكارهای مبادلات اقتصادی و گردش پولی در راستای توافقات ذیل برجام انجام شده است.
وی درخصوص دستاوردهای سفر مدیر اینستكس نیز افزود: این سفر نشان از شروع اقدامات اجرایی برای به گردش درآمدن این كانال مالی ویژه صورت گرفته دارد؛ البته اینكه این سفر چقدر موفقیت آمیز بوده و دستاوردهایی را كه طرف ایرانی می خواسته طبیعتا در جلسات اول به دست نیامده است.
عضو كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: البته در خصوص این ساز و كار مالی اروپاییان ملاحظاتی نیز وجود دارد؛ به عنوان اولین نكته باید گفت، اینكه روند صورت گرفته در توافق در حوزه اقدامات و توافقات مشترك برجام روند كندی است و این اتفاقات بایستی خیلی زودتر از اینها می افتاد ولیكن با تاخیر انجام شد.
نوریان به اقدامات صورت گرفته از سوی اتحادیه اروپا اشاره كرد و افزود: اتحادیه اروپا تاكنون گام های عملی كافی را در خصوص ساز و كار مالی خود برنداشته است.
وی ادامه داد: به هر حال آنچه در حال رخ دادن است در حقیقت به عنوان یك نقطه شروع بوده و بایستی منتظر ادامه گام های اروپاییان در توسعه محدوده اینستكس و در رابطه با ساز و كار مالی و توافقاتشان با ایران باشیم.
سیام*3061*1535