بجنورد- ایرنا- طرح بخشودگی وام بانكی كشاورزان در حالی ابلاغ شده است كه اعتبار كافی برای آن منظور نشده و بسیاری از كشاورزان خسارت دیده خراسان شمالی نمی توانند از آن بهره ای داشته باشند.

به گزارش ایرنا، محدودیت اعتبار برای اجرای طرح بخشودگی وام كشاورزان خسارت دیده از حوادث طبیعی سبب شده تا شمار محدودی از كشاورزان بدهكار از این فرصت استفاده كنند.
بر اساس تصمیم مسئولان و با اولویت گذاری انجام شده، وام های پایین 170 میلیون ریال تسویه و بخشوده می شود و مابقی بدهكاران از این قافله جا می مانند.
در این استان حدود 17 هزار نفر از كشاورزان بدهكار و خسارت دیده بر اساس قانون مشمول استفاده از مزایای طرح بخشودگی وام هستند اما محدودیت اعتبار سبب شده تا كارگروهی در شهرستان ها نسبت به اولویت گذاری برای امهال وام كشاورزان تصمیم گیری كرده و تنها وام های كمتر از 170 میلیون ریال شامل بخشودگی شوند.
بر این اساس تنها هشت هزار پرونده شامل بخشودگی می شود و این امر كشاورزان خراسان شمالی را نگران كرده است.
یك كشاورز خراسان شمالی در این باره گفت: با این شرایط كه برای بخشودگی اعلام شده، مشكل و دردی از بدهكاران بانكی دوا نمی شود.
مجید قلی پور افزود: طرحی اجرا شده كه اعتبار آن كافی نیست، گفته شده تنها وام های پایین 170 میلیون ریال می توانند از طرح بخشودگی استفاده كنند، مگر چند نفر وام آنها مشمول این شرایط می شود؟
وی اظهار داشت: بیشتر وام هایی كه كشاورزان دریافت كرده اند، ارقام بالایی است و اكنون اعلام شده است كه این وام ها در اولویت بخشودگی نیست.
وی تصریح كرد: در سال های اخیر، خشكسالی ها و كاهش بارندگی، بشدت درآمدهای ما را پایین آورده و تقریبا همه كشاورزان به بانك ها بدهكار شده و در بازپرداخت آن درمانده اند.

* بسیاری از كشاورزان مشمول نشدند
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی هم گفت: اكنون تنها بدهكاران وام های كمتر از 170 میلیون ریال می توانند از این فرصت استفاده كنند و البته این امر سبب گلایه و مشكل برای تولید كنندگان شده است.
علی بهنام فر اظهار داشت: كشاورزان خسارت دیده، از اینكه نمی توانند از این فرصت استفاده كنند، نگران هستند.
وی خاطرنشان كرد: به علت كمبود اعتبار، افراد كمی مشمول استفاده از طرح بخشودگی شده اند و بر اساس دستورالعمل كارگروه شهرستانی، تشخیص اینكه چه كسانی مشمول این قانون هستند با این كارگروه است.
وی خاطرنشان كرد: هیات دولت و قانون، سقفی برای بخشوده شدن وام كشاورزان خسارت دیده تعیین نكرده است بار مالی این طرح را باید دولت تامین می كرد كه محدودیت اعتبار سبب شده تا وام های پایین 170 میلیون ریال در اولویت باشد.
بهنام فر در باره پیگیری ها برای حل مشكل گفت: یكی از پیشنهادها این است كه دولت، تنها پرداخت اعتبار مربوط به بخشودگی سود و كارمزد وام كشاورز خسارت دیده را تقبل كند و امهال سه ساله وام به صورت شناور بر عهده دولت باشد تا در صورت تامین اعتبار، امهال سه سال هم برای كشاورز انجام شود.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی تاكید كرد: البته این امر هنوز تایید نشده است.

* قانون نباشد یا در اجرا تبعیض لحاظ نشود
عضو خبرگان كشاورزی كشور هم در این باره بشدت از اینكه تنها افراد كمی مشمول استفاده از قانون امهال وام كشاورزان خسارت دیده می شوند انتقاد كرد و گفت: یا نباید قانونی گذاشته شود و یا اینكه در اجرای آن تبعیض نگذارند.
علی كاظمی اظهار داشت: اگر مقصود از امهال وام، حمایت از كشاورز است، چرا باید بخشی از این تولیدكنندگان خسارت دیده شامل بخشودگی شوند و چرا باید اعتبار آن تامین نشود؟
وی افزود: كشاورزان ما بشدت با مشكل روبه رو هستند و برای ادامه فعالیت نیاز به حمایت دارند.

* جذب 70 درصد از منابع بخشودگی وام كشاورزان استان
معاون اعتبارات و بانكداری شركتی بانك كشاورزی خراسان شمالی تصریح كرد: 340 میلیارد ریال اعتبار برای بخشودگی وام كشاورزان خسارت دیده، به استان تخصیص یافته كه تاكنون 70 درصد از سهم استان از اعتبار مزبور جذب شده است.
سیدمحمود سیدالحسینی اظهار داشت: اعتبار اختصاص یافته، تنها برای بخشودگی بدهی ها و جریمه های هشت هزار فقره پرونده بدهكار بانكی استان كفایت می كند.
وی با بیان اینكه تنها مشكل برای اجرای طرح بخشودگی وام كشاورزان خسارت دیده، كمبود اعتبار است گفت: در این استان حدود 17 هزار مشمول بخشودگی هستند كه تنها هشت هزار نفر می توانند از این فرصت استفاده كنند.
معاون اعتبارات و بانكداری شركتی بانك كشاورزی خراسان شمالی گفت: كمبود اعتبار و محدودیت آن، اجرای بخشودگی كارمزد و امهال وام كشاورزان این استان را با مشكل و محدودیت روبه رو كرده است.
سیدالحسینی اظهار داشت: با ابلاغ امهال وام كشاورزان خسارت دیده از حوادث طبیعی بر اساس بند خ ماده 33 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه سال 97، سود و جریمه دیركرد وام كشاورزان بخشیده و اصل بدهی برای مدت سه سال تمدید می شود.
وی گفت: در سطح كشور برای اجرای این طرح تنها 20 هزار میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است كه سهم استان از این رقم 340 میلیارد ریال است.
سیدالحسینی افزود: برای بخشودگی وام ها، بدهی های زیر 80 میلیون ریال در اولویت است و پس از آن بدهكاران وام های كمتر از 120 میلیون ریال و سپس وام های كمتر از 160 میلیون ریال می توانند از این فرصت استفاده كنند.
وی خاطرنشان كرد: بر اساس برآوردهای انجام شده و با اولویت های تعیین شده، تنها بدهكاران بانكی وام های زیر 170 میلیون ریال استان می توانند از این فرصت استفاد كنند.
وی افزود: كشاورزان بدهكاری كه سررسید وامشان در بازه زمانی اول مهر سال 96 تا 29 اسفندماه پارسال باشد، می توانند با مراجعه به یكی از شعب بانك كشاورزی استان برای امهال وام خود اقدام كنند.
سیدالحسینی تصریح كرد: در این طرح، وام كشاورزان تا سه سال امهال می شود و دولت پرداخت سود تسهیلات این سه سال را تقبل كرده است.
وی گفت: سود و وجه التزام وام كشاورزان بدهكار بخشیده و اصل وام برای سه سال تقسیط می شود و سود این سه سال توسط دولت به بانك پرداخت خواهد شد.
معاون اعتبارات و بانكداری شركتی بانك كشاورزی خراسان شمالی خاطرنشان كرد: كشاورزان استان كه مشمول این طرح هستند یكهزار و 900 میلیارد ریال بدهكار هستند.
بانك مركزی اعلام كرده است كه تسهیلات بانكی دریافتی كشاورزان خسارت‌ دیده از حوادث غیرمترقبه در سال زراعی 1397‏-1396 به مدت سه‌ سال امهال می شود.
این بانك بر اساس بند (خ) ماده «33» قانون برنامه ششم توسعه در ابلاغیه ای از بانك ها خواسته تا از طریق كارگروه مندرج در مصوبه دولت، مشمولان واجد شرایط امهال تسهیلات را معرفی كنند تا مراتب برای تامین هزینه سه ساله امهال به سازمان برنامه و بودجه كشور منعكس شود.
كارگروه موضوع بند (خ) ماده (33) قانون برنامه ششم توسعه موظف است، پس از اعلام استان هایی كه در سال زراعی 96-97 تحت تاثیر حوادث غیرمترقبه قرار گرفته اند به عنوان مشمولان واجد بهره مندی از امهال تسهیلات به بانك های عامل معرفی شوند.
در ماده 33 برنامه ششم توسعه دولت مكلف شده به منظور متنوع سازی ابزارهای حمایت از بخش كشاورزی، تامین و تجهیز منابع، توسعه و امنیت سرمایه گذاری، افزایش صادرات محصولات كشاورزی و ارزش افزایی و تكمیل زنجیره ارزش محصولات كشاورزی، در صورتی كه كشاورزان از حوادث غیرمترقبه آسیب ببینند، ضمن بخشودگی سود و كارمزد و جریمه وام های دریافتی آنان، نسبت به امهال اصل وام آنان به مدت سه سال اقدام كند.
تعیین میزان خسارت وارده توسط كارگروهی متشكل از جهاد كشاورزی، بانك مربوطه و فرمانداری شهرستان انجام می شود.
خراسان شمالی 344 هزار هكتار عرصه كشاورزی دارد و 82 هزار نفر بهره بردار این بخش هستند. بر اساس اعلام مسئولان، بخش زیادی از كشاورزان استان به بانك ها بدهكار هستند.
7185/ 6042