به گزارش ایرنا، عید نوروز از اعیاد باستانی و كهن ایران است كه در مناطق مختلف كشور بر اساس فرهنگ هر منطقه به شیوه ای خاص برگزار می شود، به طوریكه در چند سال گذشته این جشن ها شكلی متفاوت به خود گرفته و آدابی خارج از عرف مانند استفاده از مواد محترقه خطرناك جایگزین رسوم زیبای گذشته شده است.
در كردستان هم با وجود آداب و رسوم زیبا و منحصر به فرد جشن های نوروزی، مدتی است كه این رسوم به دست فراموشی سپرده شده و توجه مردم به ویژه قشر جوان در آیین های چهارشنبه سوری و شب نوروز به سمت رفتارهایی متضاد با فرهنگ اصیل آن جلب شده است.
در 2 سال اخیر به همت شهرداری سنندج، اداره كل میراث فرهنگی كردستان و دیگر دستگاه های مرتبط، جشن نوروز در عصر آخرین روز اسفند در ورزشگاه 22 گولان سنندج برگزار می شود كه مورد استقبال گرم مردم این شهر، مناطق مختلف استان و حتی مسافرانی از دیگر نقاط كشور نیز قرار گرفت.
به اعتقاد بسیاری از شهروندان، برگزاری جشن نوروز در چنین فضایی و گرد آمدن مردم دور هم به عنوان نقطه عطفی در احیا رسوم گذشته آستانه سال نو در سنندج محسوب می شود و می تواند فضایی شاد را برای آنان فراهم كند.
برگزاری این آیین باعث شده آداب و رسوم استقبال از سال نو كه مدتی است به دست فراموشی سپرده شده برای مردم سنندج تداعی و به نوعی فرهنگ غنی این خطه از ایران اسلامی احیا شود و تا حدود زیادی نیز در كاهش استفاده از مواد محترقه و خطرناك، آلودگی های صوتی و رفتارهای غیرمعقول این ایام موثر بوده است.
عصر چهارشنبه 29 اسفند سال 97 هم این آیین برای دومین سال در ورزشگاه 22 گولان سنندج برگزار شد و مردم استقبال بسیار گرمی از آن داشتند، به طوریكه تعداد زیادی از مردم با وجودی سردی هوا و به دلیل نبود جا، به ناچار در محوطه این ورزشگاه مراسم را دنبال می كردند.
اجرای دف نوازی، موسیقی كلاسیك و سنتی، اجرای همزمان پنج گروه 20 نفره هه لپه ركی(رقص كردی)، موسیقی تلفیقی(دف، دیوان و تنبور)، مراسم سوارانه، افروختن آتش و نور افشانی از جمله بخش های این آیین بود.
معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور و بسیاری از مسئولان استانی هم در این آیین حضور یافتند و از نزدیك بخش های مختلف آن و حضور پررنگ مردم سنندج را نظاره گر بودند كه این موضوع خود بر اهمیت این مراسم و نهادینه شدن آن در سال های آینده تاكید دارد.
باید پذیرفت كه این آیین در كنار فراهم كردن لحظاتی شاد برای بزرگسالان، می تواند زمینه تخلیه انرژی و شادی جوانان و كودكان را فراهم سازد، همچنانكه به دلیل پخش زنده آن از شبكه استانی، تعداد زیادی از شهروندان را نیز پای تلویزیون می كشاند كه این موضوع نیز كمك زیادی به كاهش حضور مردم در كوچه و خیابان و كمتر شدن رفتارهایی خطرناك مانند استفاده از مواد منفجره و آسیب های ناشی از آن می شود.
از این رو می توان گفت دستگاه های مرتبط از جمله شهرداری در شهرهای مختلف كشور می توانند از این مراسم الگوبرداری كرده و هرساله جشن شب نوروز را در مكانی مناسب برگزار و موجبات حضور تعداد زیادی شهروند را در چنین برنامه ای فراهم كنند.
به طور قطع برپایی چنین آیینی در كنار ایجاد فضایی شاد برای مردم، به كاهش استفاده از مواد منفجره خطرناك و احیا فرهنگ و رسوم گذشته هر منطقه كمك می كند و كمك گرفتن از خود جوانان و سمن ها برای برگزاری هرچه بهتر این آیین ها ضروری است.
این مهم نیازمند فرهنگ سازی و اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و همكاری دستگاه های مختلف از جمله شهرداری ها، شورای شهر، میراث فرهنگی و نیروی انتظامی است، چرا كه در صورت برگزاری موفق آن، می توان برای همیشه این آیین را در شهرها در میان مردم نهادینه كرد.
7355 / 3034
تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۰
سنندج - ایرنا - جشن نوروز 2 سال است در سنندج به صورت باشكوه و با استقبال گرم مردم در ورزشگاه 22 گولان این شهر برگزار می شود كه با وجود نوپا بودن، می تواند الگویی برای شهرهای مختلف كشور برای مدیریت شادی های پایان سال و كاهش خطرات معمول این ایام باشد.