تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۱

سنندج - ايرنا - جشن نوروز 2 سال است در سنندج به صورت باشكوه و با استقبال گرم مردم در ورزشگاه 22 گولان اين شهر برگزار مي شود كه با وجود نوپا بودن، مي تواند الگويي براي شهرهاي مختلف كشور براي مديريت شادي هاي پايان سال و كاهش خطرات معمول اين ايام باشد.

به گزارش ايرنا، عيد نوروز از اعياد باستاني و كهن ايران است كه در مناطق مختلف كشور بر اساس فرهنگ هر منطقه به شيوه ‌اي خاص برگزار مي ‌شود، به طوريكه در چند سال گذشته اين جشن ها شكلي متفاوت به خود گرفته و آدابي خارج از عرف مانند استفاده از مواد محترقه خطرناك جايگزين رسوم زيباي گذشته شده است.
در كردستان هم با وجود آداب و رسوم زيبا و منحصر به فرد جشن هاي نوروزي، مدتي است كه اين رسوم به دست فراموشي سپرده شده و توجه مردم به ويژه قشر جوان در آيين هاي چهارشنبه سوري و شب نوروز به سمت رفتارهايي متضاد با فرهنگ اصيل آن جلب شده است.
در 2 سال اخير به همت شهرداري سنندج، اداره كل ميراث فرهنگي كردستان و ديگر دستگاه هاي مرتبط، جشن نوروز در عصر آخرين روز اسفند در ورزشگاه 22 گولان سنندج برگزار مي شود كه مورد استقبال گرم مردم اين شهر، مناطق مختلف استان و حتي مسافراني از ديگر نقاط كشور نيز قرار گرفت.
به اعتقاد بسياري از شهروندان، برگزاري جشن نوروز در چنين فضايي و گرد آمدن مردم دور هم به عنوان نقطه عطفي در احيا رسوم گذشته آستانه سال نو در سنندج محسوب مي شود و مي تواند فضايي شاد را براي آنان فراهم كند.
برگزاري اين آيين باعث شده آداب و رسوم استقبال از سال نو كه مدتي است به دست فراموشي سپرده شده براي مردم سنندج تداعي و به نوعي فرهنگ غني اين خطه از ايران اسلامي احيا شود و تا حدود زيادي نيز در كاهش استفاده از مواد محترقه و خطرناك، آلودگي هاي صوتي و رفتارهاي غيرمعقول اين ايام موثر بوده است.
عصر چهارشنبه 29 اسفند سال 97 هم اين آيين براي دومين سال در ورزشگاه 22 گولان سنندج برگزار شد و مردم استقبال بسيار گرمي از آن داشتند، به طوريكه تعداد زيادي از مردم با وجودي سردي هوا و به دليل نبود جا، به ناچار در محوطه اين ورزشگاه مراسم را دنبال مي كردند.
اجراي دف نوازي، موسيقي كلاسيك و سنتي، اجراي همزمان پنج گروه 20 نفره هه لپه ركي(رقص كردي)، موسيقي تلفيقي(دف، ديوان و تنبور)، مراسم سوارانه، افروختن آتش و نور افشاني از جمله بخش هاي اين آيين بود.
معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور و بسياري از مسئولان استاني هم در اين آيين حضور يافتند و از نزديك بخش هاي مختلف آن و حضور پررنگ مردم سنندج را نظاره گر بودند كه اين موضوع خود بر اهميت اين مراسم و نهادينه شدن آن در سال هاي آينده تاكيد دارد.
بايد پذيرفت كه اين آيين در كنار فراهم كردن لحظاتي شاد براي بزرگسالان، مي تواند زمينه تخليه انر‍ژي و شادي جوانان و كودكان را فراهم سازد، همچنانكه به دليل پخش زنده آن از شبكه استاني، تعداد زيادي از شهروندان را نيز پاي تلويزيون مي كشاند كه اين موضوع نيز كمك زيادي به كاهش حضور مردم در كوچه و خيابان و كمتر شدن رفتارهايي خطرناك مانند استفاده از مواد منفجره و آسيب هاي ناشي از آن مي شود.
از اين رو مي توان گفت دستگاه هاي مرتبط از جمله شهرداري در شهرهاي مختلف كشور مي توانند از اين مراسم الگوبرداري كرده و هرساله جشن شب نوروز را در مكاني مناسب برگزار و موجبات حضور تعداد زيادي شهروند را در چنين برنامه اي فراهم كنند.
به طور قطع برپايي چنين آييني در كنار ايجاد فضايي شاد براي مردم، به كاهش استفاده از مواد منفجره خطرناك و احيا فرهنگ و رسوم گذشته هر منطقه كمك مي كند و كمك گرفتن از خود جوانان و سمن ها براي برگزاري هرچه بهتر اين آيين ها ضروري است.
اين مهم نيازمند فرهنگ سازي و اطلاع رساني از طريق رسانه ها و همكاري دستگاه هاي مختلف از جمله شهرداري ها، شوراي شهر، ميراث فرهنگي و نيروي انتظامي است، چرا كه در صورت برگزاري موفق آن، مي توان براي هميشه اين آيين را در شهرها در ميان مردم نهادينه كرد.
7355 / 3034 /1484