به گزارش ايرنا بازار تاريخي اروميه با راسته هاي تودرتو و حجره هاي متنوع همچنان از پر رفت و آمدترين مكان ها براي اهالي و مسافران به ويژه در ايام نوروز به شمار مي رود.
سردرب ورودي اصلي بازار اروميه از سمت مسجد اعظم يكي از زيباترين و خوش نقش ترين جلوه هاي معماري است كه ذوق و علاقه هر فرد ايراني را به خود جلب مي كند.
يكي از منحصربه فردترين ويژگي هاي بازار تاريخي اروميه تنوع اقلام و كالاها در اين بازار به شمار مي رود و وجود مغازه هاي طلافروشي، بزازي، فرش فروشي و عرضه لبنيات در كنار هم نقش و نگار خاصي را به اين بازار تاريخي داده است.
يكي از فعالان صنف طلافروشي كه مدت 30 سال گذشته را در بازار تاريخي اروميه فعاليت كرده است نيز بر اين موضوع اذعان دارد كه گردشگران بيشتر از اهالي منطقه از خريد در بازار تاريخي اروميه لذت مي برند و لذت خريد همراه با گردش در يك اثر تاريخي را در دفترچه خاطره خود ثبت مي كنند.
محمدرضا خداوندگار ادامه داد: وجود راهنمايان گردشگري و كارشناسان آگاه به تاريخچه اين بازار هم در جذب گردشگران داخلي و خارجي تاثيرگذار بوده و ايام نوروز فرصت مناسبي براي هدايت مسافران به بازار تاريخي اروميه است.
رضا نصيري، يكي ديگر از اصناف اين بازار تاريخي كه در راسته فرش فروشان فعاليت مي كند، گفت: جذب مسافران داخلي و خارجي از ويژگي هاي منحصر به فرد اين بازار است و رونق اقتصادي را براي اين منطقه به ارمغان مي آورد و بايد مسوولان با تبليغات موثر اقدام شايسته اي در اين زمينه انجام دهند.
وي افزود: اداره كل ميراث فرهنگي استان مرمت برخي از راهروها را آغاز كرده و اين امر مقدمه اي براي رونق اين بازار تاريخي شده است.
موسي قلي فتح جو، يكي از مس فروشان بازار اروميه كه 26 سال در اين بازار فعاليت كرده است نيز افزود: جذب گردشگران داخلي و خارجي به رونق اقتصادي تمامي اصناف بازار تاريخي اروميه منجر مي شود و ميراث فرهنگي طي سال هاي اخير در اين خصوص فعال بوده است.
افشار فتحي، يكي از بزازان اين بازار با 26 سال سابقه كار نيز با اشاره به اينكه مرمت راسته بزازان چهره آن را زيباتر كرده است، افزود: چهره زيبا و چشم نواز اين بازار مردم را به گشت و گذار طولاني در راسته هاي متعدد و متنوع آن ترغيب مي كند.
كارشناسي اداره كل ميراث فرهنگي آذربايجان غربي نيز گفت: بازار تاريخي اروميه در حال حاضر در مركز شهر قرار گرفته و پلان كلي آن به شكل مستطيل ناقص در بين خيابان هاي امام خميني(ره)، عسگر آبادي، اقبال و مهاباد محصور است.
«برزويه جواني» با اشاره به اينكه اين بازار در گذشته حدود 80 هزار مترمربع مساحت داشت، افزود: در حال حاضر 13 هزار مترمربع از اين بازار مسقف در شمال خيابان امام خميني (ره) و 37 هزار مترمربع در قسمت جنوبي اين خيابان تحت حفاظت و بهسازي قرار دارد.
وي ادامه داد: اين بازار يكهزار و 576 باب مغازه دارد و حدود 6 هزار نفر به طور مستقيم و نزديك به 40 هزار نفر به طور غيرمستقيم در آن كسب درآمد مي كنند.
وي ادامه داد: در بازار تاريخي اروميه تعداد هفت تيمچه و سراي به نسبت بزرگ، پنج حمام قديمي و يك باب مسجد جامع با پنج هزار مترمربع مساحت وجود دارد كه قدمت آنها به دوره هاي سلجوقي، صفويه، افشاريه، زنديه و قاجاريه مي رسد.
به گفته وي مسگران، زرگران، چاقوسازان، فرش فروشان، بذر فروشان، بلورفروشان، كفاشان، عطاران و بزازان از راسته هاي پررونق اين مجموعه تاريخي است.
جواني اظهار داشت: از اوايل قرن 14 هجري شمسي و آغاز دخل و تصرف هاي شهري، بخش هاي قابل توجهي از بافت تاريخي بازار اروميه تخريب شد يا اتصال آنها از هسته مركزي از هم گسيخت.
وي افزود: حمام اتحاديه، دوشابچي بازار، گرمابه علي مصطفي، راسته غلام خان، بازار نجاران و ديگر آثار تاريخي به علت پراكندگي و دخل و تصرف، نيازمند رسيدگي دائم و اعمال ضوابط و مقررات ويژه است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي نيز بازار تاريخي اروميه را از جمله اماكن مهم گردشگرپذير اين استان بر شمرد و گفت: براي معرفي بيشتر اين بازار تاريخي به گردشگران نوروزي روزانه صدها مسافر از طريق اتوبوس گردشگري به اين بازار راهنمايي خواهند شد.
جليل جباري ادامه داد: با هدف معرفي اين بازار به گردشگران داخلي و خارجي، هتل هاي اروميه نيز تورگردي هاي خود را به مقصد اين بازار تاريخي هدايت مي كنند.
وي افزود: استفاده از ظرفيت فضاي مجازي يكي از مهمترين راهكارها براي جذب گردشگر به ويژه در ايام نوروز و تابستان است و بايد از اين فضا براي شناساندن هرچه بيشتر و بهتر جاذبه هاي گردشگري استان بهره برداري شود.
وي اضافه كرد: در سال هاي اخير اقدامات مناسبي در جهت افزايش مسافران ورودي به استان به ويژه در ايام نوروز و تابستان انجام شده كه نتيجه آن رشد بازديد از اماكن گردشگري آذربايجان غربي بوده است.
رييس اتاق اصناف اروميه نيز گفت: بازار تاريخي اروميه در تعطيلات نوروزي فعال بوده و پذيراي گردشگران و مردم محلي است.
اصغر طاهري پور در مورد صنف هاي سنتي و قديمي اين بازار كه براي گردشگران داراي جذابيت است، ادامه داد: چاقوسازي يكي از قديمي ترين صنف هاي اين بازار به شمار مي رود و در حال حاضر نيز راسته چاقوسازان اين بازار فعال است.
به گزارش ايرنا پس از انجام مطالعات لازم در سالهاي 1358 و 1359 هجري شمسي اقداماتي براي ثبت بازار تاريخي اروميه در رديف آثار ملي كشور معمول شد و اين اثر در سال 1362 شمسي به شماره 1639 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيد.
پس از ثبت اين بازار در فهرست آثار ملي و اعمال ضوابط و مقررات ثبتي آن، با حمايت هاي قانون و مشاركت و همكاري كسبه نسبت به احيا و اصلاح بخش هاي قديم به فرم اوليه و هماهنگ با معماري اصيل آن اقدامات فراواني شده است.
9918/3072
تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۶
اروميه - ايرنا - بازار تاريخي اروميه با طاق هاي آجري چشم نوازش لذت خريد نوروزي زير سقفي از معماري اصيل ايراني را دوچندان كرده است و كالاي مدرن و سنتي را در فضايي باستاني به گردشگران عرضه مي كند.