تهران- ایرنا- شطرنج بازان جوان ایرانی در سال 1397 عناوین تیمی و انفرادی زیادی را كسب كردند؛ عناوینی كه برخی از آنان برای نخستین بار در تاریخ 70 ساله شطرنج ایران به دست آمد.

به گزارش روز جمعه ایرنا، موفقیت های شطرنج در سال 1397 با قهرمانی پرهام مقصودلو در مسابقات آزاد شارجه شروع شد. جایی كه فیل شطرنج ایران با 7 برد، یك تساوی و یك باخت به عنوان قهرمانی رسید. وی همچینین در مسابقات انفرادی قهرمانی جهان توانست با غلبه بر رقیبان عنوان قهرمانی این دوره از رقابت را از آن خود كند.
مقصودلو با كسب این عنوان به نخستین شطرنج باز ایرانی تبدیل شد كه گام در تورنمنت معتبر «تاتا استیل» گذاشت؛ او در جدول اصلی این رقابت ها به عنوان هشتم رسید.
تب و تاب شطرنج در سال 1397 ادامه داشت و تیم ملی شطرنج ایران كه از نفرات اصلی آن به عنوان نسل طلایی یاد می شود، در مرداد ماه 97، در رقابت های قهرمانی تیمی آسیا برای نخستین بار در سه بخش استاندارد، سریع و برق آسا عنوان قهرمانی را از آن خود كرد. پرهام مقصودلو، پویا ایدنی، سیدمحمد امین طباطبایی، علیرضا فیروزجا و مسعود مصدق پور نفرات اصلی تیم ایران در این دوره از رقابت ها بودند.
این رقابت ها به میزبانی ایران و در شهر همدان برگزار شد. با قهرمانی ایران در بخش تیمی شطرنج آسیا، تیم ملی شطرنج ایران در آخرین روزهای سال 1397 با تركیب سید محمد امین طباطبایی، پرهام مقصودلو، علیرضا فیروزجا، پویا ایدنی و آرین غلامی به رقابت های قهرمانی شطرنج تیمی جهان اعزام شد.
پس از رقابت های تیمی آسیا، تیم ملی شطرنج ایران برای نخستین بار در چهل و سومین دوره مسابقات المپیاد جهانی شطرنج (گروه A) حضور پیدا كرد. در پایان این دوره از رقابت ها كه در شهر «باتومی» گرجستان برگزار شد، تیم شطرنج مردان ایران با كسب 15 امتیاز در میان 185 تیم در رده هفدهم قرار گرفت. پرهام مقصودلو، پویا ایدنی، علیرضا فیروزجا، محمدامین طباطبایی و مسعود مصدق پور اعضای تیم ایران در این تورنمنت بودند.
در بخش شطرنج بانوان نیز تیم ایران با 15 امتیاز رتبه چهاردهمی را در بین 151 تیم به خود اختصاص داد. سارا خادم الشریعه، میترا حجازی پور، مبینا علی نسب، مطهره اسدی و آناهیتا زاهدی فر اعضای تیم بانوان ایران بودند.
اما یكی از اتفاقات مهم شطرنج بانوان ایران در سال 1397، توسط «مبینا علی نسب» رقم خورد. جایی كه وی با صعود به جمع هشت بانوی برتر جهان، در شطرنج ایران تاریخ ساز شد.
همچنین در آذر ماه سال 1397 تیم زیر 16 سال ایران به رقابت های المپیاد شطرنج این رده سنی اعزام و در پایان توانست در جایگاه پنجم جهان قرار گیرد. در این دوره از رقابت ها علیرضا فیروزجا با كسب 8 امتیاز از 9 دیدار و عملكرد معادل 2736 ریتینگ بهترین بازیكن مسابقات از حیث كسب امتیاز و عملكرد شد.
پس از المپیاد زیر 16 سال نفرات برتر شطرنج ایران به رقابت های قهرمانی انفرادی آسیا اعزام شدند كه ثمره آن یك مدال طلا در بخش برق آسا و یك نقره در بخش استاندارد بود. در این رقابت ها «سید محمد امین طباطبایی» پس از 15 سال عنوان نایب قهرمانی آسیا را برای ایران به ارمغان آورد و علیرضا فیروزجا به عنوان قهرمانی بخش برق آسا رسید.
اما اوج هنر شطرنج بازهای ایرانی در سال 1397، رقابت های قهرمانی جهان در روسیه بود جایی كه سارا خادم الشریعه در 2 بخش سریع و برق آسا عنوان نایب قهرمانی و در مجموع قهرمان شد. همچنین در این رقابت ها فیروزجا پس از بزرگانی مانند «مگنوس كارلسن» عنوان ششمی بخش سریع را به خود اختصاص داد.
با بازگشت نمایندگان شطرنج ایران از روسیه، فینال شطرنج مردان ایران در بندر جم استان بوشهر برگزار شد و در نهایت علیرضا فیروزجا عنوان قهرمانی رقابت ها را از آن خود كرد.
پس از این تورنمنت، فیروزجا بار دیگر در رقابت های بین المللی شطرنج جام فجر در جدول استاد بزرگ ها به عنوان قهرمانی دست پیدا كرد.
از دیگر اتفاقات ویژه شطرنج ایران در سال 97، حضور آرین غلامی در رقابت های شطرنج «ریلتون» سوئد بود. نوجوان شطرنج ایران در حالی در كورس قهرمانی قرار داشت در دور هشتم رقابت ها در حمایت از مردم فلسطین از رویارویی با نماینده رژیم صهیونیستی خودداری كرد. این اقدام غلامی موجب شد رهبر انقلاب و قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس از وی تقدیر به عمل آورند.
حضور 2 شطرنج باز جوان ایرانی در جمع صد شطرنج باز برتر دنیا (مقصودلو و فیروزجا) و قرار گرفتن سارا سادات خادم الشریعه در رتبه 16 برترین بانوان شطرنج از دیگر اتفاقات مهم این رشته در سال 97 بود.
همچنین در بخش مدیریتی حضور «مهرداد پهلوان زاده» یكی از داوران بین المللی شطرنج در راس فدراسیون و تعامل وی با كارشناسان و پیشكسوتان این رشته ثبات خاصی به این فدراسیون داده است.
در حوزه بین المللی ایران در سال 1397 توانست پنج كرسی فدراسیون جهانی شطرنج (فیده) را از آن خود كند. پهلوان زاده رئیس فدراسیون شطرنج در سال 1397 به عنوان عضو ارشد و دبیر كمیته قوانین فدراسیون جهانی شطرنج انتخاب شد. همچنین شهره بیات دبیر سابق فدراسیون به عنوان عضو ارشد كمیته داوران فدراسیون جهانی در این سال انتخاب شد.
سومین عضو ایرانی فیده «شادی پریدر» است كه به عنوان عضو ارشد كمیته بانوان معرفی شد. همچنین «مصطفی هاشمی طبا» رئیس دانشگاه علمی و كاربردی شطرنج نیز به عنوان عضو كمیته آموزش فیده در سال 1397 انتخاب شد.
پیش از این نیزفدراسیون جهانی شطرنج «محمدجعفر كامبوزیا» را به عنوان نایب رئیس افتخاری فیده انتخاب كرده بود.
ورزشی**2052**9129**9118*