تهران- ایرنا- رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی معتقد است: تعامل با دنیا، نخبگان جامعه را بدین باور می رساند كه مسیر دستیابی به سطوح علمی پیشرفته خروج از كشور نیست و همین امر پدیده خروج مغزها را كاهش می‌دهد.

حسینعلی قبادی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا با اشاره به طرح های راهبردی پژوهشگاه ادامه داد: در این عرصه با وجود تحریم از راه در پیش گرفتن سیاست دیپلماسی علم، ارتباط دانشگاه ها با سایر مراكز علمی در دنیا تداوم می یابد تا ایران به كشوری منزوی تبدیل نشود.
وی گفت: در نتیجه این اقدامات با كشورهای آلمان، اتریش، هند، الجزایر، تركیه، روسیه، ژاپن، كره جنوبی و بسیاری از كشورهای آسیای میانه ارتباطات علمی بسیار خوبی برقرار شده است كه آثار آن در سیاست‌های اقتصادی و سیاسی كشور هند و بسیاری از كشورهای دیگر مشاهده می شود.

** تولید راهبردها و پیوست های اجتماعی
قبادی همچنین تولید راهبردها و پیوست های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی را برای توسعه طرح های كلان كشور نظیر احداث سد، ساخت جاده و ... ضروری دانست و افزود: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در چارچوب برنامه های توسعه راهبردی فعالیت های خود را دنبال می كند.
وی تصریح كرد : این برنامه بر مبنای دیدگاه های مقام معظم رهبری و همچنین اصول، مبانی و ارزش های انقلاب اسلامی تنظیم شده است و سال 1397 آخرین سال برنامه توسعه راهبردی به شمار می رود.
قبادی ادامه داد: رویكردهای كلان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در سال های اخیر تاكید بر طرح های كاربردی و پروژه های راهبردی است. در حقیقت این پژوهشگاه توانمندی و ظرفیت های خود را بر مبنای چالش ها و مسائل اجتماعی كشور تنظیم كرده است.

** طراحی پژوهشكده علوم انسانی كاربردی
وی افزود: برهمین اساس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برای نخستین بار پژوهشكده علوم انسانی كاربردی را طراحی كرد و در نتیجه این راه اندازی و گسترش فعالیت های كاربردی، رویكرد ترویجی سازی علم در پژوهشگاه رشد و توسعه یافت .
وی یادآور شد: برای دستیابی به این اهداف قالب های متعددی از فعالیت ها شكل گرفت. یكی از این قالب ها طرح های تبلیغاتی به شمار می رود كه در زمینه آن می توان به گزارش های راهبردی، توصیه های سیاستی، گزارش ها و مقاله های علمی- پژوهشی، كرسی‌های نقد و نظریه پردازی، نشست‌ها و میزگردها، تبادل نظرات و كنفرانس‌های ملی و بین المللی اشاره كرد.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تصریح كرد: در طرح های كاربردی مسائل و مشكلات و چالش های اجتماعی مد نظر قرار گرفته است.
حضور در مناطق محروم، امضای قرارداد با استانداری سیستان و بلوچستان تحت عنوان محرومیت زدایی و توانمندی اجتماعی، تعامل و مشاركت با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بنیاد سینمایی فارابی، وزارت نفت، تعاون، كار و رفاه اجتماعی نیز از دیگر فعالیت ها در این زمینه است.
قبادی تاكید كرد: پژوهشگاه در كاربردی سازی فعالیت ها همچنان در ابتدای راه است به همین جهت تلاش های بسیاری در این زمینه صورت می گیرد.

** اجرای طرح جامع اعتلای علوم انسانی
قبادی اجرای طرح جامع اعتلای علوم انسانی را یكی دیگر از اقدامات سال های اخیر عنوان كرد و افزود: این طرح منظومه وار با یك روش شناسی پیشرفته طراحی شده است و با جلب مشاركت صاحب نظران تراز اول كشور در حوزه مبانی و كاربست علوم انسانی، بازشناسی انتقادی، تناظر پژوهشگاه با چالش های اجتماعی پیش برده می شود.
به عقیده وی تقویت عناصر عمومی، احساس امنیت، هویت بخشی، وحدت و انسجام ملی، راهكارهای علمی انتقال ارزش های انقلاب اسلامی به نسل های آینده، نزدیك تر كردن زبان و گفتمان حكومت و مردم با یكدیگر، بازآفرینی مزیت های تمدن ایرانی، تبیین و عرضه آن به جهانیان از جمله اقدامات اعتلای علوم انسانی به شمار می رود.
رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ادامه داد: پیشبرد آموزش های دانشگاهی به سمت مهارت افزایی و اشتغال زایی نیز از جمله عملكردهای این پژوهشگاه در سال های اخیر است.

** طراحی منابع درسی
به گفته وی پژوهشگاه علوم انسانی در این عرصه به تقسیم وظایف ملی پایبند است و به حوزه طراحی منابع درسی، شرح و تدوین سرفصل ها و... وارد نمی شود و آثار علمی تنها جهت بهره برداری سیاست گذاران و برنامه ریزان تولید و ارتقا داده می شود.
تقویت ارتباط با دفتر برنامه ریزی و سیاست گذاری پژوهشی وزارت علوم، وزرات آموزش و پرورش و سایر نهادها جهت تاثیرگذاری موثر در سیاست گذاری های كلان كشوری، حركت به سمت دانشگاه های نسل سوم و چهارم، مسئله شناسی در حوزه ارتباط صنعت، دانشگاه و جامعه از طریق مشاركت شبكه وسیع نخبگانی، تاسیس مركز نوآوری به عنوان نقطه اتصال نوآوران با حوزه علوم انسانی، افزایش سرانه تولید علم، ترویجی سازی علم و برگزاری كارگاه های متعدد نیز از دیگر عملكردهای پژوهشگاه علوم انسانی در سال های اخیر است.

** بزرگترین همایش علوم انسانی و صنعت
به گفته وی برگزاری اولین و بزرگ ترین همایش علوم انسانی و صنعت با مشاركت 800 نفر از اعضای علمی دانشگاه های متعدد در تاریخ ایران در این پژوهشگاه نیز برهمین اساس انجام گرفت.
این عضو هیات علمی همچنین به چاپ رساندن 2 مقاله علمی – پژوهشی هر عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را از دیگر دستاوردهای اخیر عنوان كرد.
قبادی در پایان با بیان این كه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی بزرگ ترین پژوهشگاه آسیای غربی است، خاطرنشان كرد: باید در این مسیر بیشتر تلاش كرد تا پژوهشگاه بتواند همواره یكی از نهادهای موثر، تولید گر و نوآور كشور باشد.
انتخاب هفت عضو پژوهشگاه علوم انسانی در جشنواره سالانه نقد، كسب امتیاز در جشنواره خوارزمی، عضویت سه هزار استاد تراز اول علوم انسانی در شبكه نخبگانی پژوهشگاه و همچنین صاحب اثر بودن دو عضو هیات علمی در آثار بین الملی نیز از جمله موفقیت های پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی به شمار می رود.

**9484** 9053