به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران، نتایج مطالعه تحت عنوان A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma كه توسط دكتر فرهاد اسلامی، محقق پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران، با همكاری تیمی از پژوهشگران ایرانی و بین المللی،انجام و 20 مارس 2019 در مجله بین المللی معتبر سرطان، منتشر شده از جمله مطالعات پیگیرانه حاصل از مطالعه بزرگ 22 ساله كوهورت (cohort/ همگن) گلستان (1376 تا كنون)، بزرگترین مطالعه كوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران است.
این مطالعه به سرپرستی دكتر رضا ملك زاده، استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران و رئیس پژوهشكده گوارش و كبد این دانشگاه، با همكاری جمع بزرگی از محققان علوم پزشكی ایران و محققان بین المللی در تعدادی از معتبرترین مراكز تحقیقاتی جهان، در منطقه شمال شرق ایران با هدف شناسایی علل شیوع بالای سرطان در این منطقه به عنوان داغ ترین نقطه سرطان مری، روی بیش از 50 هزار نمونه شركت كننده در مطالعه اجرا شد.
این مطالعه جدید كه یافته های ارزشمندی را ارائه كرده است، نتیجه 10 سال پیگیری بیش از 50 هزار فرد 40 تا 75 سال شركت كننده در مطالعه بزرگ كوهورت گلستان در بازه زمانی (2004 تا 2017) توسط دكتر فرهاد اسلامی و همكاران اوست كه بر خلاف مطالعات قبلی، برای نخستین در جهان، با اندازه گیری دقیق دمای چای در درجات مختلف با روش های اعتبارسنجی، به شكل عینی، ارتباط نوشیدن چای داغ با بروز كارسینوم سلول سنگفرشی مری (ESCC) را اثبات كرده است. طی این دوره بررسی نمونه ها، 317 مورد جدید سرطان مری ثبت شده است.
بر اساس نتایج مطالعه، نوشیدن 700 میلی لیتر یا بیشتر از این مقدار چای ( تقریبا دو لیوان) در روز با دمای 60 درجه سانتیگراد و بالاتر در مقایسه با نوشیدن كمتر از 700 میلی لیتر چای در روز در دمای كمتر از 60 درجه سانتیگراد، خطر بروز سرطان مری را تا 90 درصد بیشتر افزایش می دهد.
نتایج این مطالعه به دلیل اهمیت یافته های جدید آن، بازتاب قابل توجهی در رسانه ها و سایت های علمی جهان داشته است.
اهمیت یافته های این مطالعه درحالی است كه مطالعات قبلی - به جز سه مطالعه آینده نگر - همگی گذشته نگر بوده اند و ارتباط بین نوشیدن چای داغ و خطر بروز سرطان سلول سنگفرشی مری را با استفاده از اطلاعات ادراكی و ذهنی دریافتی از شركت كنندگان گزارش كرده بودند. همچنین به دلیل محدودیت شواهد برای نتیجه گیری قطعی سرطانزایی نوشیدن چای داغ و متفاوت بودن تاثیر آن در دماهای مختلف، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، مصرف نوشیدنی هایی با دمای بالای 65 درجه سانتیگراد را به عنوان «احتمالا سرطانزا» شناخته بود. اما یافته های دكتر فرهاد اسلامی و همكارانش برای نخستین بار، نتیجه نهایی این موضوع علمی را دقیق مشخص كرده است.
آب و چای تنها نوشیدنی های مصرفی مردم استان گلستان است؛ جایی كه افراد آن عادت به نوشیدن چای بسیار داغ دارند.
پیش از این ، مطالعه بزرگ كوهورت گلستان نیز با مطالعه بر روی بیش از 50 هزار نفر از مردم این منطقه، مصرف نوشیدنی های داغ را نخستین عامل خطر برای سرطان مری اعلام كرده و این یافته مهم، با عنوان اثبات «تاثیر مصرف نوشیدنی های داغ بر ایجاد سرطان مری' به عنوان یكی از دستاوردهای مهم مطالعه بزرگ كوهورت گلستان، توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی ثبت جهانی شده است.
اكنون، پس از 10 سال پیگیری شركت كنندگان مطالعه كوهورت (بین سال های 2004 تا 2017 )، فرهاد اسلامی در مطالعه خود، تاثیر مصرف چای داغ در بروز سرطان مری را با اندازه گیری دقیق دمای آن در درجات مختلف با روش های اعتبارسنجی اثبات كرده است.
متوسط مصرف روزانه چای سیاه و چای سبز در كل این مطالعه، به ترتیب 1174 و 42 میلی لیتر در روز بوده است.
در این پژوهش، وضعیت اجتماعی و اقتصادی بیش از 50 هزار فرد شركت كننده همچون سطح سواد، داشتن اتومبیل شخصی، موتورسیكلت، تلویزیون سیاه و سفید، تلویزیون رنگی، یخچال فریزر، یخچال معمولی، جاروبرقی، ماشین لباسشویی، مصرف سیگار، مصرف ناس، تریاك و الكل در نظر گرفته شده است.
پژوهشگران در طول مصاحبه با شركت كنندگان، چای را با دمای 75 درجه سانتیگراد سرو می كردند و سپس از شركت كنندگان می خواستند با نوشیدن آن بگویند آیا دمای آن به دمای مورد علاقه شان برای نوشیدن چای نزدیك است یا نه؟ برای كسانی كه دمای پایین تری را ترجیح می دادند، پژوهشگران اجازه می دادند دمای چای 5 درجه دیگر كاهش یابد.
نتایج این مطالعه نشان داد افرادی كه كمتر از 700 میلی لیتر ( نزدیك دو لیوان) چای را با دمای بیش از 60 درجه سانتیگراد می نوشند در مقایسه با افرادی كه چای را در دمای پایین تری مصرف می كنند شانس ابتلا به سرطان مری آنها دو برابر بیشتر است.
به گفته اسلامی، محقق پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران، بسیاری از مردم، نوشیدن چای، قهوه و نوشیدنی گرم را دوست دارند اما چای داغ خطر بروز سرطان مری را به شدت افزایش می دهد.
پژوهشگر انجمن سرطان آمریكا (American Cancer Society) گفت: مردم باید توجه داشته باشند نوشیدنی های داغ را ولرم شده مصرف كنند.
نتایج این مطالعه نشان داد سالمندان، مردان، ساكنان مناطق روستایی، افراد سیگاری (افرادی كه قبلا سیگاری بوده اند یا در حال حاضر سیگار می كشند)، غیرتركمن ها، افراد با سطح تحصیلات یا سطح مالی پایین تر و مصرف كنندگان ناس، مخدر و الكل، چای را در دمای بالاتری می نوشند.
همچنین طبق این یافته ها، افرادی كه میزان بیشتری چای سیاه می نوشیدند، با احتمال بالاتری چای با دمای 65 درجه سانتیگراد یا بیشتر مصرف می كردند.
تمام متغیرهای مربوط به دمای چای كه در این مطالعه در نظر گرفته شده بود، با خطر بروز كارسینومای سلول های سنگفرشی مری در ارتباط بود.
در مدل های كامل تنظیم شده، نسبت خطر (HR) (95% CI) برای نوشیدن چای با دمای 60 درجه سانتیگراد یا بیشتر در مقایسه با چای با دمای كمتر از 60 درجه سانتیگراد، 1.41 (1.81 - 1.10) گزارش شد؛ همچنین نسبت های خطر برای نوشیدن چای با دمای 60 تا 64 درجه سانتیگراد و 65 درجه سانتیگراد یا بیشتر، قابل مقایسه بودند.
نكته جالب آن كه نوشیدن چای بسیار داغ از نظر خود فرد نیز در مقایسه با نوشیدن چای سرد یا ولرم، با خطر بروز كارسینومای سلول های سنگفرشی مری در ارتباط بود.
بر اساس این یافته ها، فاصله زمانی كمتر بین ریختن چای در ظرف تا نوشیدن آن، با خطر ابتلای بیشتری در ارتباط بود اگرچه به نظر می رسد فقط فواصل زمانی كمتر از 5 دقیقه گزارش شده توسط خود فرد با افزایش خطر بروز سرطان در ارتباط باشد.
یافته ها همچنین نشان دادند مصرف بیشتر چای سیاه، چای سبز و تركیب چای سیاه و سبز نیز با خطر بروز كارسینومای سلول های سنگفرشی مری در ارتباط بودند.
مصرف نوشیدنی ها و چای داغ باعث نفوذپذیری بیشتر مواد سرطانزا به داخل مجرای مری شده و افزایش احتمال ابتلا به سرطان را به دنبال دارد.
مصرف نوشیدنی های داغ؛ از جمله چای در دمای 65 درجه سانتیگراد در امریكا و اروپا نیز رایج است اما در آمریكای جنوبی، تركیه، ایران و روسیه بسیار معمول تر است.
بر اساس اعلام آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، سرطان مری هشتمین سرطان شایع در جهان است و سالانه 400 هزار مرگ بر اثر آسیب به مری به علل مختلف رخ می دهد.
علمی**9157
تاریخ انتشار: ۳ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۴:۱۷
تهران- ایرنا- نتایج یك مطالعه نگر مبتنی بر جمعیت محققان ایرانی با همكاری پژوهشگران بین المللی، شواهدی از ارتباط مصرف چای داغ در دمای 60 درجه سانتیگراد و بالای آن با افزایش 90 درصدی خطر بروز سرطان سلول های سنگفرشی مری ارائه كرده است.