به گزارش ايرنا، تالاب كاني برازان مهاباد كه به عنوان نخستين سايت پرنده نگري كشور نيز از آن نام برده مي شود، اين روزها با ورود انواع پرندگان مهاجر به بهشتي براي پرندگان تبديل شده كه طبيعت گردان و علاقه مندان به حيات وحش را به سوي خود فرامي خواند.
آواي پرهياهو و دلنشين اين پرندگان فضاي نشاط انگيز و مفرّحي را براي ديدار علاقه مندان به پرندگان در اين تالاب به وجود آورده است.
اين تالاب بين المللي يكي از مهمترين و زيباترين آبگيرهاي غرب كشور است كه به دليل موقعيت و شرايط جغرافيايي خاص، در برخي فصول سال از جمله بهار به كانوني براي جذب طبيعت گردان و به مامني مطمئن براي پرندگان مهاجر و بومي تبديل شده است.
تالاب بين المللي كاني برازان كه از مهمترين قطب هاي صنعت اكوتوريسم در كشور محسوب مي شود، همه ساله در تعطيلات نوروز ميزبان علاقه مندان به طبيعت به ويژه دوستداران پرندگان است.
اين تالاب يكي از مهمترين تالاب هاي اقماري جنوب درياچه اروميه و از با ارزش ترين زيستگاه هاي انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي مهاجر و بومي در شمال غرب كشور به شمار مي رود.
اين تالاب كه در زبان كردي به معني چشمه گرازهاست با 927 هكتار وسعت در 30 كيلومتري شمال مهاباد و در شمال و شرق روستاي «قره داغ» واقع شده كه به دليل گوناگوني و فراواني گونه هاي زيستي از سوي كميته ملي طبيعت گردي كشور به عنوان نخستين سايت پرنده نگري در ايران معرفي شده است.
كاني برازان، تقريبا در تمام فصول سال امكان مشاهده پرندگان وحشي و كمياب را به علاقه مندان مي دهد كه اين امر از منحصر به فردترين ويژگي هاي اين زيستگاه آبي در كشور است و آن را از ديگر تالاب هاي موجود متمايز مي سازد.
در اين تالاب زيبا، ساختمان نخستين برج پرنده نگري كشور در فضايي به وسعت 120 مترمربع احداث شده است كه با داشتن امكاناتي نظير دوربين و تلسكوپ، اين فرصت را به گردشگران مي دهد تا به تماشاي پرندگان موجود در اين تالاب بپردازند.
براساس آخرين بررسي هاي انجام شده، 75 گونه پرنده آبزي و كنارآبزي متعلق به 11 خانواده در اين تالاب شناسايي شده است.
اين تالاب مابين روستاهاي «خورخوره» و «قره داغ» و در منطقه دشت شهرويران اين شهرستان واقع شده و براي رفتن به آن بايد در مسير كمربندي دارلك مهاباد و در نزديكي روستاي «حاجي خوش» وارد جاده فرعي شده و پس از عبور از روستاهاي «گابازله» و قره داغ با يك جاده خاكي از ميان زهكش ها و زمين هاي كشاورزي عبور كرد تا تابلوي منطقه شكار ممنوع كاني برازان نمايان شود.
اين تالاب كه به دليل موقعيت ويژه و شرايط زيستي منحصر بفرد خود در سال 1385 به عنوان منطقه شكار ممنوع معرفي شده بود، نخستين پناهگاه حيات وحش آذربايجان غربي نيز محسوب مي شود.
رييس اداره حفاظت محيط زيست مهاباد مي گويد: در آخرين سرشماري زمستاني پرندگان آبزي و كنارآبزي مهاجر بيش از 50 هزار بال از 110 گونه خشك زي و آبزي در اين تالاب ثبت و مشاهده شد.
فاروق سخنور اظهار داشت: اين پرندگان شامل غاز خاكستري، انواع مرغابي و اردك، پليكان سرسفيد و گونه هاي كمياب و در معرض خطر انقراض مانند اردك سرسفيد و اردك مرمري هستند.
وي با اشاره به اينكه ورود پرندگان به تالاب «كاني برازان» اين زيستگاه را ديدني تر از قبل كرده است، افزود: شرايط زيست محيطي مناسب و وجود آب كافي، تالاب كاني برازان را به يكي از مهمترين زيستگاه هاي پرندگان در شمال غرب كشور تبديل كرده است.
سخنور افزود: تالاب كاني برازان به دليل وضعيت زيستي و امنيت مناسب آن، به يكي از استراحتگاه ها و زيستگاه هاي مهم پرندگان در شمال غرب كشور تبديل شده است كه همه ساله پذيراي شمار زيادي از انواع پرندگان مهاجري است كه در مسير پرواز خود وارد اين تالاب مي شوند.
وي گفت: تمهيدات و تجهيزات لازم از جمله تلسكوپ و دوربين در برج پرنده نگري اين تالاب استقرار يافته است تا علاقه مندان به طبيعت به ويژه پرندگان قادر به مشاهده پرندگان اين تالاب باشند.
مديرعامل انجمن حمايت از حيات وحش تالاب كاني برازان نيز گفت: امسال به دليل شرايط مناسب آب و هوايي از جمله بارندگي هاي مناسب، تراز آب در اين تالاب بالارفته و ورودي آب به آن نيز افزايش پيدا كرده است.
محسن معارف پناه افزود: اين شرايط موجب شده تا امسال ده ها هزار بال انواع پرندگان آبزي و كنار آبزي وارد اين تالاب شوند كه در ميان آنها پرندگان نادري چون اردك سرسفيد نيز به تعداد زياد مشاهده مي شود.
وي اضافه كرد: اعضاي اين انجمن نيز در اين تالاب حضور دارند و با همكاري اداره حفاظت از محيط زيست ضمن صيانت از اين تالاب كار راهنمايي گردشگران را نيز عهده دار هستند.
معارف پناه گفت: سالانه هزاران نفر از گردشگران و پرنده نگاران داخلي و خارجي از اين تالاب ديدن مي كنند كه ضمن رصد پرندگان، مطالعات علمي و تحقيقاتي خود را نيز در اين زمينه انجام مي دهند.
مديرعامل انجمن حمايت از حيات وحش تالاب كاني برازان ادامه داد: از ابتداي تعطيلات نوروزي تاكنون نيز بيش از يكهزار و 500 گردشگر و علاقه مند به طبيعت از اين تالاب زيبا بازديد كرده اند.
وي افزود: پيش بيني شده است با ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي در روستاهاي خورخوره و قره داغ كه در جوار اين تالاب واقع شده اند زمينه لازم براي اقامت گردشگران نيز در اين تالاب فراهم شود.
تالاب بين المللي كاني برازان كه نخستين سايت پرنده نگري كشور نيز محسوب مي شود زمينه بسيار مناسبي را نيز براي پرنده نگري كه شاخه اي از بوم گردي يا اكوتوريسم محسوب مي شود را فراهم كرده است.
اين نوع تفريح بسيار جذاب تنها با رفتن به دامان طبيعت و به ويژه حاشيه تالاب ها با تماشاي انواع پرندگان زيبا ميسر شده و چند سالي است در كشور ما نيز طرفداراني پيدا كرده و به تدريج نيز در حال افزايش است.
اين تالاب با ويژگي هاي منحص بفرد خود مي تواند علاوه بر جذب گردشگران عادي، ميزبان پرنده نگراني از اقصي نقاط كشور و حتي خارج از كشور نيز باشد.
در شهرستان مهاباد علاوه بر دو تالاب بين المللي كاني برازان و قوپي باباعلي، تالاب هاي فصلي ديگري از جمله حسن خان، گروس، داشخانه، قوپي باباعلي و قره قشلاق وجود دارد و همه ساله در فصول بهار و پاييز پذيراي شمار زيادي از پرندگان مهاجر هستند.
شهرستان مهاباد با 237 هزار نفر جمعيت در جنوب آذربايجان غربي و 116 كيلومتري مركز استان واقع شده است.
گزارش از : منوچهر صمدي
6185/2093
تاریخ انتشار: ۴ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۶:۳۷
مهاباد - ايرنا - تالاب بين المللي كاني برازان مهاباد كه در نزد علاقه مندان به بهشت پرندگان ايران مشهور است، در تعطيلات نوروزي آماده ديدار و پذيرايي از پرنده نگران و گردشگران نوروزي است.