به گزارش ایرنا، كویر پهنه گسترده ای از تمدن، جغرافیا و طبیعت ایران را تشكیل می دهد و كویر لوت بخشی از آن است كه در محدوده جغرافیای سه استان شرقی كشور واقع شده است.
كویر لوت حدود 175 هزار كیلومتر مربع وسعت دارد كه بیش از 10 درصد مساحت كل كشور را شامل می شود كه 40 هزار كیلومتر مربع آن در محدوده جغرافیایی استان كرمان قرار دارد.
هر چند امروز بخش اعظم كویر خالی از سكنه است اما مسیر جاده ابریشم، جاده ادویه در حاشیه كویر و احداث بناهایی مانند ارگ بم و شهداد با آثار كشف شده مربوط به پنج تا هفت هزار پیش و صنایع ذوب مس، روی و طلا در منطقه نشان از رونق این ناحیه در گذشته است.
در تابستان سال 1395 بخش بزرگی از كویر لوت كه بین سه استان كرمان، سیستان بلوچستان و خراسان جنوبی واقع شده به عنوان نخستین جاذبه طبیعی كشور در فهرست آثار جهانی یونسكو قرار گرفت.
این اتفاق تحول بزرگی در وضعیت اقتصادی و گردشگری منطقه لوت بویژه در مناطق حاشیه ای آن بوجود آورده است، بطوریكه میزان ورود و بازدید گردشگران از این جاذبه طبیعی بكر به طور چشمگیری افزایش داشته است.
تعطیلات نوروزی و شرایط مناسب اقلیمی و جوی مناسب، فرصت بسیار مغتنمی برای گردشگران و میهمانان نوروزی فراهم می آورد تا با سفر به بیابان لوت جاذبه های سحرانگیز آن را از نزدیك ببینند.
مسئولان و مدیران استان كرمان نیز سعی كردند با برنامه ریزی و تدارك امكانات خدمات رسانی به گردشگران كویر لوت را تسهیل كنند تا این جاذبه كم نظیر جهانی بیشتر شناخه شود.
**گردشگران از حریم كویر لوت صیانت كنند
مدیر پایگاه میراث جهانی كویر لوت شهداد با اشاره به تمهیدات در نظر گرفته شده برای مسافران نوروزی كویر لوت گفت: قبل از تعطیلات نوروزی برای خدمات رسانی بهتر به گردشگران دوره های متعدد آموزشی برای صاحبان بومگردی ها منطقه شهداد برگزار كردیم تا كیفیت خدمات ارائه شده در این اماكن افزایش پیدا كند.
معین افضلی افزود: همچنین جلساتی با حضور راهنمایان تورهای گردشگری با همكاری انجمن صنفی راهنمایان گردشگری برای آشنایی هر چه بیشتر مسافران و گردشگران نوروزی برای حفاظت از حریم و عرصه بیابان لوت برگزار شد.
وی با اشاره به استقبال خوب گردشگران نوروزی از سفر به كویر لوت تصریح كرد: خدماتی نظیر آب، نوشیدنی و سرویس بهداشتی سیار در مناطق گردشگری ارائه می شود در بخش هایی از لوت كه گردشگران بیشتر به صورت عمومی بازدید می كنند پاركینگ در نظر گرفتیم.
مدیر پایگاه جهانی كویر لوت شهداد تاكید كرد: اقامتگاه های بومگردی در منطقه شهداد و حاشیه لوت بسیار در شرایط مناسبی قرار دارند و بنرهای اطلاع رسانی در این اقامتگاه ها برای توجیه گردشگران نصب شده است.
وی ادامه داد: در این بنرهای اطلاع رسانی، فرهنگ سازی در رابطه با حفظ محیط زیست و بیان ارزش جاذبه هایی مانند كلوت ها و نبكاها بیان شده است.
افضلی تصریح كرد: لوت اولین و تنها اثر طبیعی ایران است كه با تلاش ها و زحمات زیادی ثبت جهانی شده و باید الزامات و استانداردهای قانونی و جهانی آن را رعایت كنیم تا همچنان در فهرست آثار جهانی ماندگار باشد.
وی گفت: نیروهای حفاظت از كویر افزایش یافته و دستگاه های قضایی و امنیتی و انتظامی همیار حفاظت از این عرصه بیابانی هستند و گردشگران از سفر به این منطقه آسوده خاطر باشند.
مدیر پایگاه میراث جهانی لوت تاكید كرد: فصل بهار و تابستان فصل توفان ها در منطقه كویر است و گردشگران برای حفظ ایمنی خارج از مسیرهای گردشگری حركت نكنند.
** 40 خانه بومگردی در شهداد خدمات گردشگری ارائه می كنند
بخشدار شهداد با اشاره به توجه ویژه به گردشگری در منطقه كویر لوت گفت: احداث زیرساخت ها و برنامه ریزی برای ارتقای گردشگری منطقه شهداد از دهه 70 آغاز شد و با قرار گرفتن كویر لوت در فهرست آثار یونسكو به اوج خود رسیده است.
محمدحسین یزدانپناه با بیان اینكه شهر شهداد دروازه باستانی تمدن بشری است تصریح كرد: این بهشت تمدنی بین 2 تمدن جیرفت و شهر سوخته قرار دارد و بسیاری از نشانه های زمین شناختی در حوزه ژئوپارك و ژئوتوریسم را در خود جای داده است.
وی اظهار داشت: كلوت ها، ریگ یلان، جنگل نبكا، رود شور، منطقه گندم بریان (گرمترین نقطه زمین) از جمله جاذبه های كویری شهداد بشمار می رود كه برخی از آنها با شهرستان ها و استان های همجوار مشترك است.
وی با بیان اینكه در سالهای اخیر شاهد افزایش ورود گردشگران از نقاط مختلف دنیا و ایران به كویر لوت شهداد هستیم افزود: در حال حاضر 40 اقامتگاه بوم گردی در زمینه خدمات رسانی به گردشگران در منطقه فعال است كه از این حیث بالاترین آمار را در كشور داریم.
یزدانپناه ادامه داد: حدود 200 نفر به صورت مستقیم در اقامتگاه های بوم گردی اشتغال دارند و این واحدها به صورت غیر مستقیم نیز اشتغال زیادی در بخش شهداد ایجاد كرده اند.
وی گفت: همچنین برای رفع نیاز اسكان گردشگران، 2 مجموعه هتل با ظرفیت 50 اتاق و 100 تخت در منطقه در دست احداث است كه تا اوایل سال آینده به بهره برداری می رسد.
بخشدار شهداد با اشاره به فعالیت بخش خصوصی در حوزه گردشگری شهداد افزود: مجموعه زیبا و مدرن گردشگری به مساحت 9 هكتار در نزدیكی روستای ملك آباد شهداد توسط بخش خصوصی احداث شده كه خدمات متنوع گردشگری در آن ارائه می شود.
وی با بیان اینكه شهداد و جاذبه های آن به همه جهانیان تعلق دارد تصریح كرد: با كمك جوامع محلی، مدیریت پسماند و ارائه خدمات را برای رعایت استانداردهای زیست محیطی منطقه در دستور كار قرار داده ایم.
یزدانپناه با اشاره به فرا رسیدن تعطیلات پایان سال و نوروز 98 گفت: با هماهنگی و حضور كارگروه های مختلف در زمینه خدمات رسانی اماكن اقامتی، آب، انرژی و سوخت و سرویس بهداشتی برنامه ریزی های لازم انجام شده است تا مسافران در سفر به این منطقه مشكلی نداشته باشند.
وی با اشاره به اینكه امنیت در منطقه به طور كامل توسط نیروهای انتظامی و امنیتی برقرار شده است افزود: گردشگران نیز در سفر به شهداد و كویر لوت استانداردهای آیین نامه بیابان لوت را رعایت كنند.
بخشدار شهداد افزود: این بخش علاوه بر جاذبه های طبیعی، بناهای تاریخی همچون قلعه رموك و زیارتگاه، آب انبار حاج محمد تقی و چندین بنای تاریخی دیگر را در خود جای داده است كه گردشگران و مسافران از آنها نیز بازدید می كنند.
3029/7437
تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۷
كرمان - ایرنا - سفر به بیابان لوت، این گوهر كمتر شناخته شده طبیعت ایران و كرمان، تجربه جدید و منحصر بفردی برای مسافران و گردشگران نوروزی است تا از سكوت روز و ستاره های شب آسمان كویر لذت ببرید.